avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptarea succesiunii si mostenitor sezinar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptarea succesiunii si mostenitor sezinar

Poate un mostenitor sezinar sa piarda dreptul la mostenire, daca nu a facut la termen acceptarea succesiunii la notar, in situatia in care a stiut de moartea defunctului si nu a fost impiedicat din alte motive (tara straina, etc) ?

Pun aceasta intrebare pentru ca mie cele doua notiuni mi se par contradictorii, in sensul in care inteleg ca mostenitorul sezinar are drept la mostenire fara alte formalitati, iar acceptarea te face succesor (daca am inteles bine).

Cineva spunea foarte bine pe acest forum ca trebuie sa accepti succesiunea daca doresti sa beneficiezi de mostenire, pentru ca s-ar putea ca defunctul sa fi lasat un munte de datorii pe care mostenitorul nu-l doreste. Atunci, mostenitorul sezinar accepta din oficiu mostenirea, chiar si daca nu o doreste sau nu-si manifesta interesul pentru ea?

Unii avocati mi-au spus ca mostenitorul sezinar poate veni oricand la succesiune, indiferent daca a acceptat sau nu in 6 luni, iar unii notari imi zic ca nu, daca nu a facut acceptarea atunci pierde calitatea de mostenitor si nu mai poate reveni. EU ce sa inteleg, ca la notar e o chestie, dar daca sezinarul care nu a acceptat se razgandeste dupa 3 ani sau cand vrea el, poate face proces si castiga ce i se cuvenea prin lege?

Pot sa detaliez cazul meu personal, daca e ambigua intrebarea mea.
Cel mai recent răspuns: nenea_LomLom , utilizator 11:03, 15 Iulie 2010
In conditile noului cod civil, mai e valabil ce s-a discutat mai sus?

Ma refer la necesitatea acceptarii succesiunii.

In noul cod civil citesc:

Art.1122 - Succesibilul care nu a renunţat la moştenire în termenul de
opţiune succesorală este considerat că a acceptat în mod tacit
moştenirea.


Daca decesul tatalui meu a avut loc in 2005 si de atunci n-am deschis succesiunea (din lipsa de bani) inseamna ca toti mostenitorii au acceptat tacit succesiunea? Eu am facut un act la notar atunci de acceptare a succesiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen mostenire inti inti Tot citesc legile, intreb la notari, dar....nu mi-e clar, deci: 1.succesiunea se deschide prin deces; 2. in termen de 6 luni trebuie sa te prezinti pentru ... (vezi toată discuția)
Renuntare mostenire olympya olympya buna ziua. va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste o renuntare. Tatal meu a murit acum 5luni.Mama mea vitrega a renuntat la mostenire facand o declaratie de ... (vezi toată discuția)
Acceptare tacita a mostenirii. Cristian Racaceanu Cristian Racaceanu In urma unei solicitari la Uniunea Notarilor Publici am aflat ca nu s-a deschis succesiunea dupa bunicul meu decedat in 2009 si nimeni nu si-a manifestat ... (vezi toată discuția)