avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Eliberare extras de carte funciara
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Eliberare extras de carte funciara

Buna seara
Va rog sa-mi dati solutii pentru urmatoarea problema: Am achizionat un teren extravilan si pentru incheierea autentificarii contractului de vanzare cumparare, notarul a cerut de la OCPI extrasul de carte funciara pentru autentificare iar la partea de sarcini OCPI-ul a trecut la rubrica SARCINI: inscrieri privind dezmembramintele dreptului de proprietate, drepturi reale de garantie si sarcini ca NU SUNT. Proprietarul nu a prezentat cadastrul pentru ca nu-l avea fizic. Am mers la OCPI sa iau Planul de amplasament de delimitare a corpului de proprietate si implicit cadastrul terenului. Cand am ajuns cu Planul la un cadastrist pentru a incepe demersurile de trecere in intravilan acesta mi-a comunicat ca terenul achizitionat se suprapune cu o fasie de teren de 1,2 m pe toata lungimea din spate a terenului spunandu-mi ca nu se poate face trecerea in intravilan pana nu se rezolva aceasta suprapunere, ca mi se va micsora suprafata terenului, acesta nereflectand realitatea din cadastru, intabulare si contractul de vanzare cumparare. Va intreb pe dumneavoastra ce as mai putea face in aceasta situatie cand OCPI-ul a eliberat Extrasul de carte funciara pentru autentificare cum ca nu sunt probleme si necomunicand aceasta suprapunere. Eu consider ca s-a facut fals in acte si i-au facilitat proprietarului vanzarea terenului. Va multumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: Cabinet avocatura Amza , Avocat 00:09, 28 Aprilie 2017
Buna ziua. Din pacate, in practica exista multe situatii si chiar litigii pe rolul instantelor judecatoresti cauzate de aceste suprapuneri cadastrale. Ele au fost generate mai mult din cauza lipsei unui plan parcelar corespunzator. Dvoastra aveati obligatia legala de a face anumite diligenta anterior cumpararii terenului dar sunteti cumparator de buna credinta. La fel, exista posibilitate ca nici vanzatorul sa nu fi stiut de aceasta suprapunere astfel ca poate sa nu fie o rea credinta din partea acestuia. Solutia juridica propusa de obicei: actiune in revendicare in care se vor compara titlurile de proprietate si se va evidentia care este mai caracterizat si implicit documentatiile cadastrale vor fi analizate, cu analiza corespunzatoare a faptului ca primul titlu, prima documentatie primeaza. Daca totusi nu alegeti calea instantei (care ar tb sa fie ultima) poate va intelegeti cu proprietarul cu care va suprapuneti si impartiti intr-un fel suprafata. Tehnic, cadastristul poate oferi solutii in acest sens.
In spatele terenului meu exista un alt teren si intre acestea doua exista aceasta fasie de 1,20 m. Prima dezmembrare a fost facuta de pe partea mea in numar de 8 loturi apoi s-a dezmembrat terenul din spatele nostru dupa cativa ani. Cred ca cel care a facut cadastrul pe loturile din spatele terenului meu a gresit masuratoarea si a creat aceasta problema. Cadastristul care a facut cadastrul terenului pe care l-am cumparat a venit cu propunerea de a da o declaratie pe proprie raspundere la notariat cum ca sunt de acord cu o repozitionare si remasuratoare si ca limita de proprietate sa fie de la acea limba de teren. Va rog sa-mi spuneti daca dau aceasta declaratie, recunosc cumva ca acea fasie este a proprietarului care a facut dezmembrarea terenurilor din spate si daca sunt obligata sa-i dau acces la teren prin curtea mea? Mentionez ca fasia de teren de 1,20 m se intinde pe trei terenuri de pe partea mea si nu cunosc situatia acestora.
Va sugerez sa nu dati aceasta declaratie pana nu va vede un avocat actele. Au existat situatii in care aceste declaratii au stat la baza reactualizarii cadastrale care odata facute a creat o aparenta legalitate asupra situatiei create si nu s-a putut rectifica ulterior in instanta. Din ce inteleg suprapunerea a fost creata ulterior, deci cadastrul d-voastra este anterior si este bun. Asta este de bine. Ar trebui cei care si-au masurat fara a lua in calcul limitele existenta sa isi refaca cadastrul.Ar trebui cadastristul sa analizeze clar in istoric ce s-a intamplat si ulterior sa se stabileasca ce e de facut nu sa se propuna solutii fara sa se stie cauza si consecintele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suprapunere cadastrala virtuala danielascepchin danielascepchin Buna ziua! As dori lamuriri cu problema cu care ma confrunt acum. In noiembrie 2004 familia mea am cumparat in indiviziune cu o alta familie un teren de 900 ... (vezi toată discuția)
Cadastru litan litan Buna ziua. In urma cu 3 luni am contactat un cadastrist pentru a .mi face masuratorile la un teren. De 3 luni astept sa .mi depuna documentatia cadastrala la ... (vezi toată discuția)
S-a facut o dezmembrare gresita - ce sepoate face ? oanaportar oanaportar - 1 lot teren - vreau sa cumpar oparte din teren - pt. aceasta s-a facut o dezmembrare gresita - cum pot schimba /corecta dezmembrarea ? Se face corectare ... (vezi toată discuția)