avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Autorizare firma dpdv SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Autorizare firma dpdv SSM

Buna ziua,

Legat de autorizarea firme dpdv SSM am o nelamurire.
Firma este infiintata in 1994, si inregistrata la Registrul Comertului de atunci.
Conform legilor 319/2006 si 359/2004, societatea nu trebuie autorizata de ITM. Insa nu reusesc sa gasesc in firma vreun document, anexa, hartie ceva pe care sa scrie ca firma este in regula dpdv al acestei autorizari.

Imi puteti spune ce anume ar trebui sa am? Firma fiind infiintata inainte de aparitia legii 359/2004, poate sa nu aibe emis un document in acest sens? Ar trebui sa fac demersuri la Registrul Comertului pentru a obtine o dovada?

Va multumesc.

PS: Poate ajuta pe alti utilizatori care cauta detalii despre acest subiect, pe siteul ITM Calarasi am gasit ca ITM autorizeaza: instituţiile statului, primăriile; unităţile de învăţământ;societăţile agricole; cabinetele de avocaţi; notariatele; ONG-uri, practic entitati care nu sunt inregistrate in Registrul Comertului.
Cel mai recent răspuns: iulian1c , utilizator 12:46, 17 Mai 2017
Bună ziua!

Înainte de apariția Legii 359/2004, autorizația se obținea în baza unui dosar care se depunea la ITM. Acesta din urmă verifica punctul de lucru pentru care se dorea obținerea autorizației iar apoi emitea respectiva autorizație. Acestea sunt informațiile pe care le dețin eu, nu le pot garanta, știu doar de la foști clienți care au început activitatea înainte de 2004.

Dacă nu aveți niciun document în acest sens de la înființare, puteți încerca să vă adresați Registrului Comerțului și să depuneți declarație pe propria răspundere, așa cum se procedează pe legislația actuală, iar aceștia să vă elibereze certificatul constatator în baza legii 359, certificat constatator care va dovedi faptul că sunteți autorizat să efectuați activitățile din codurile CAEN menționate la sediul soclal/secundar în speță.

Dar, adresați-vă Registrului Comerțului, cred că ei vă pot ajuta cel mai bine.
Din 1994 si pana in 2008 au existat minim 2 prevederi legale (sper ca imi amintesc bine) pentru schimbarea certificatului de inregistrare a firmelor la RC, motiv de a depune niste declaratii noi, pe propria raspundere (ca sunt indeplinite anumite conditii), in urma carora s-a emis certificat constator. Certificatul constatator se emitea doar la cererea expresa a beneficiarului, nu automat. Verificati mai intai daca nu ati omis sa cereti acest certificat constatator cu ocazia schimbarii certificatului de inregistrare firma.
Cred ca, intr-adevar, a fost omisa cererea emiterii acestui certificat constatator.
Voi pune niste intrebari la Registrul Comertului, si in masura in care voi avea noutati le voi scrie si aici pentru a va informa.

Multumesc pentru raspunsuri!
Cu ceva intarziere am revenit.

Dl. Gigi Popa a avut dreptate, a fost necesara schimbarea unor documente la Registrul Comertului, in cazul meu a fost prin 2009. Oricum, nu gaseam certificatul constatator necesar, insa dupa ce m-am interesat la Reg. Comertului mi s-a spus ca se elibereaza copii dupa acesta. Parca a fost 5 lei copia.

Iar denumirea este "Certificat constatator emis in temeiul art.17 alin (1) lit.c) din Legea 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, cu modificarile si completarile ulterioare, eliberat in baza declaratiei pe propria raspundere inregistrata sub nr..... din ....".

Pe scurt Certificat constatator dupa Legea 359/2004.

Multumesc inca o data pentru ajutor celor care au raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizare firma dpdv al sanatatii si securitatii in munca alimirela alimirela Buna ziua, In cazul firmelor infiintate acum 20 de ani cand nu era L319 si NM de aplicare a legii, cum se procedeaza cu obtinerea autorizatiei dpdv SSM. ... (vezi toată discuția)
Autorizare functionare din punct de vedere protectia muncii crysenc21 crysenc21 Buna seara, Am si eu o nelamurire - daca in prezent se mai elibereaza de catre ITM autorizatie de functionare din punct de vedere al protectiei ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de functionare dpdv al protectiei muncii bvr bvr Buna ziua! Imi puteti spune, va rog, daca in cazul deschiderii unui punct de lucru trebuie obtinuta autorizatie de functionare din puctul de vedere al ... (vezi toată discuția)