avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am închiriat un apartament cu contract, dar nu am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am închiriat un apartament cu contract, dar nu am înscris în el valoarea reală a chiriei iar acum am probleme cu chiriașul. Nu-l mai vreau acolo, ce pot să fac?

buna ziua,
am o mica-mare problema, am inchiriat un apartament, am facut contract de inchiriere intre noi- dar nu a fost inregistrat (nici la notar, nici la anaf) , problema care pot spune ca ar fi este ca pe contract suma de inchiriere e de 100 lei,/luna( am vrut sa l inscriu la anaf, iar valoarea reala era de 670/luna, eu am semnat ca am primit suma de 1340 cuantumul chiriei pe2 luni, si acum ma ameninta ca ea poate sa stea 1 an ca in contract scrie ca a dat 1340.....cearta intre noi a intervenit ca nu a dorit sa si respecte obligatia de plata la data stabilita(1 ale lunii pt. luna in curs) plus ca sta de pe 17 febr.an curent si nu si a platit nici o facturile de utilitati( am sunat la eon si la asociatia de propriet. ar fi un total de 900lei) ....eu ma las lipsita si de plata chiriei ---oricum luna asta ar fi platita din avansul ce mi l a dat la inceput si de cheltuieli numai sa scap de ea....ce e de facut? imi spuseseca pana o scoate judecatorul ea acolo va sta.....eu acum sincer m am decis si vreau sa vand apartamentul mi am incercat norocul cu chiria dar se pare ca nu am avut! o vreau afara din casa cu orice pret.....chiar de ar fi sa mi plateasca tot nu o mai vreau acolo, am ajuns sa mi fie frica ca pune stapanire pe casa mea ,ca mi va fura din casa si altele :((
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2020
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ai voie sa obtii venituri din chirii in timpul concediului pentru crestere copil. nu se aplica regula aia cu 3000ron
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

pysy182003 a scris:

buna ziua,
am o mica-mare problema, am inchiriat un apartament, am facut contract de inchiriere intre noi- dar nu a fost inregistrat (nici la notar, nici la anaf) , problema care pot spune ca ar fi este ca pe contract suma de inchiriere e de 100 lei,/luna( am vrut sa l inscriu la anaf, iar valoarea reala era de 670/luna, eu am semnat ca am primit suma de 1340 cuantumul chiriei pe2 luni, si acum ma ameninta ca ea poate sa stea 1 an ca in contract scrie ca a dat 1340.....

Va trebui sa dovediti in instanta ca in realitate chiria este alta si va fi greu de dovedit.
In plus, mai riscati si o acuzatie de evaziune fiscala.

Daca are dreptul de a locui acolo are dreptul de a schimba si yala pe durata contractului.


1. are dovada ca a primit 1340, cuantumul pe 2 luni ... deci chiria este alta. Dar nu as merge pe ideea de instanta.

2. Nu are dreptul sa schimbe yala. Conform majoritatii contractelor de inchiriere, chiriasul are voie sa faca doar reparatii curente. Schimbarea yalei reprezinta restrictionarea accesului proprietarului la bunul sau.

3. Mergeti si inregistrati contractul la ANAF si aratati si chitanta spunand ca ati schimbat termenii contractului si doriti sa il declarati cu suma de 670 lei/luna. O sa platiti o amenda si-atat. Apoi trimiteti notificarea de reziliere si imediat dupa, depuneti un exemplar si la ANAF. O sa trebuiasca sa platiti impozit la 670 lei/luna pt atatea luni cat a durat contractul, NU pentru cat ati incasat in mod real deoarece veniturile din chirii se prezuma a fi incasate, sa zic asa.

Contractul se poate denunta unilateral, eventual cu un termen de cateva zile pentru eliberarea apartamentului (depinde de clauze), prin notificare scrisa si trimisa prin executor judecatoresc la adresa din buletin a chiriasului (si la apartament). Dupa trecerea termenului, proprietarul va schimba yala si chiriasul nu va mai avea acces in apartament. Pentru a-si recupera bunurile, chiriasul va merge cu politia, 2 martori si proprietarul si vor intocmi un proces verbal de inventar apoi isi va lua lucrurile si va pleca. Orice pretentie nedovedita a chiriasului (de genul "aveam 100.000 de euro sub saltea si au disparut") e prezumata a fi falsa si mincinoasa pan la proba contrarie.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna, mergeti la un avocat repejor si incetati sa va mai ganditi la spart usi si schimbat yale. E infractiune, actionati legal.
In primul rand notificati-o pentru evacuare, asteptati sa treaca termenul legal, apoi actiune in instanta. Dureaza circa 2,5 luni procedura, e urgenta, depinde si de incarcatura instantei.
Faceti si actiune de plata utilitati pana la evacuare; desi legea spune ca odata cu evacuarea, in aceeasi procedura poti cere si chiria, instanta a decis ca utilitatile nu sunt chirie si, desi din interpretarea legii ele sunt cheltuieli mai urgente decat chiria, nu sunt admisibile in procedura evacuarii.
Verificati cu avocatul ce faceti cu ANAFul, ca tare miroase a evaziune fiscala.
Din pacate, incheierea unui astfel de contract mincinos v-a adus aici, nu mai procedati asa. Daca era contractul corect incheiat, ii puteati face plangere, asa...
Zoya a scris:

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

pysy182003 a scris:

...

Contractul se poate denunta unilateral, eventual cu un termen de cateva zile pentru eliberarea apartamentului (depinde de clauze), prin notificare scrisa si trimisa prin executor judecatoresc la adresa din buletin a chiriasului (si la apartament). Dupa trecerea termenului, proprietarul va schimba yala si chiriasul nu va mai avea acces in apartament. Pentru a-si recupera bunurile, chiriasul va merge cu politia, 2 martori si proprietarul si vor intocmi un proces verbal de inventar apoi isi va lua lucrurile si va pleca. Orice pretentie nedovedita a chiriasului (de genul "aveam 100.000 de euro sub saltea si au disparut") e prezumata a fi falsa si mincinoasa pan la proba contrarie.


Dupa trecerea termenului prevazut in notificare proprietarul NU poate pur si simplu sa schimbe yala ci numai in timpul/dupa evacuarea incuviintata de catre instanta si dusa la indeplinire de catre executorul judecatoresc daca imobilul nu e parasit de buna voie dupa pronuntarea hotararii de evacuare.
Politia nu vine si nu face proces verbal de inventar. Executorul judecatoresc patrunde in incaperi si face inventariere - tot dupa incuviintarea instantei.

Chiriasa Dv. si-a schimbat domiciliul la adresa apartamentului inchiriat?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Schimbarea butucului si sa aiba doar el cheie constituie un drept al chiriasului si nu se poate considera ca este incalcat dreptul de proprietate al proprietarului locator.
Doar daca ar fi precizat in contract asa ceva s-ar putea discuta ca ar fi vorba de ceva contractual dar este sub semnul intrebarii o asemenea clauza contractuala sub aspectul legalitatii.
Nu vreau sa discut despre acest aspect deoarece daca voi avea un asemenea caz argumentele juridice invocate ar putea fi folosite la proces...
Este ceva la doua capete chiar daca exista clauze contractuale in acest sens...si totul tine de argumentele invocate in aparare de fiecare parte...

Clauzele contractuale nu se pot schimba unilateral de una dintre parti.

Inregistrarea la ANAF ar putea ajuta la solutionarea problemei dar ramane cu evaziunea fiscala problema.
ANAF va sesiza organul de politie pentru ca altfel ar favoriza evazionistul...dupa parerea mea...si daca nu ar proceda asa ar putea exista suspiciune de coruptie a functionarului public...

Prin instanta ar fi poate mai bine dar daca si instanta ar sesiza parchetul ar fi tot aia...cu cercetarea penala pentru evaziune fiscala.

Ideea cu repejor la avocat, cum a zis Avlil, imi pare buna pentru a se cauta solutii juridice si rezolvare pasnica pe cat se poate iar in caz contrar actionat pentru rezolvarea problemei in functie de situatia concreta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evacuarea unor chiriașe șantajiste: pot s-o fac cu acest motiv? Bia86 Bia86 Va rog sa ma ajutati in aceasta problema .Acum 2 saptamani am primit in chirie 2 femei mama si fiica si 2 copii o fetita de 9 ani si un copil sub un an .Sa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. mi-am inchiriat apartamentul cu contract înregistrat ... Carmen Violeta Carmen Violeta Buna ziua. Mi-am inchiriat apartamentul cu contract înregistrat la ANAF, însă chiriasa nu a mai plătit chiria și nici cheltuielile care se ridica la sume ... (vezi toată discuția)