avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contributia angajator pt varsaminte persoane cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contributia angajator pt varsaminte persoane cu handicap

Buna seara
O scoala pt copii cu nevoi speciale, care are mai mult de 50 salariati, are obligatia sa plateasca la bugetul de stat contributia pt persoane cu handicap?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Mihai Cochior , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:15, 9 Mai 2017
Legea 448/2006
art.78
....
(2) Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi.

(3) Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condiţiile prevăzute la alin. (2), pot opta pentru îndeplinirea uneia dintre următoarele obligaţii:
a) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap;
....
Deci este obligata , fiind o scoala pt copii cu nevoi speciale, sa plateasca sau nu? legea 448 am citit-o si eu , dar nu este foarte clara in aceasta privinta si eu voiam un raspuns clar , nu citate din lege.
multumesc!
Ultima modificare: Luni, 8 Mai 2017
buiavasi, utilizator
Ca sa intelegeti mai bine la ce refera textul de lege, ar trebui sa cititi toata legislatia care se refera la sintagma "Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private..".

Legea 448/2006 are doua optiuni pentru cei care nu angajează persoane cu handicap.
Obligația este statuată destul de clar, eu personal nu cunosc nicio excepție de la această obligație. Este vorba despre angajarea persoanelor cu handicap, nu despre activitatea persoanei juridice.
Ca un exemplu, dacă aveți 100 de angajați și niciunul nu e persoană cu handicap, aveți obligația de a angaja un număr de 4. Dacă nu o faceți, se formează un fond de handicap care se calculează după formula 4 x 725 lei (50% din salariul minim) = 2900 lei. Suma aceasta o puteți plăti la bugetul de stat, sau puteți achiziționa din ea produse sau servicii de la unități protejate (practica cel mai des întâlnită).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata la bugetul de stat a unei sume in cazul in care nu ai angajat persoane cu handicap. sandrinamelinda sandrinamelinda Potrivit art. 77 din Lg nr .448/2006 \"Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, ... (vezi toată discuția)
Modificari legea 448/2006 axentyna@yahoo.com axentyna@yahoo.com Buna ziua, Este valabila, in continuare, optiunea ca o SC cu peste 50 salariati sa achizitioneze produse / servicii de la o unitate protejata (conf Legii ... (vezi toată discuția)
Angajare persoane cu dizabilitati Axente Tina Axente Tina Buna ziua. Conform ultimelor modificari ale legii 448/2006, o societate cu peste 50 de salariati ar trebui sa angajeze persoane cu dizabilitati sau sa ... (vezi toată discuția)