avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA platitor sau nu de TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

platitor sau nu de TVA

Am o mare dilema si nu gasesc pe nimeni sa ma ajute. Am infiintat o intreprinder individuala pentru vanzari pe internet.
problema e cu plata TVA. Din cate am intles, acum nu sunt platitor de TVA. Dar nu stiu cum se procedeaza cu facturarea,.
De exemplu, iau marfa la pret de 100 fara TVA, 119 cu tva. eu, platesc 119, da?
Nefiind platitor de tva, nu pot lua marfa la 100, sa platesc 100?
Iar daca adaosul e de 5% , sa o vand cu 105?
2. Daca vreau sa trec la platior TVA, ce trebuie sa fac?
Va multumesc

Cel mai recent răspuns: Elena TOCU , Avocat 22:32, 21 Septembrie 2009
Faceti mari confuzii fiind intr-un talmes balmes total!:D
Faptul ca sunteti neplatitor de TVA nu inseamna ca atunci cand cumparati o marfa o luati fara TVA-ul aferent! Inseamna ca atunci cand dvs facturati faceti factura fara TVA!B-)
Ati inteles?
:D
multumesc
tocmai asta e problema ca nici macar la finante nu mi-a raspuns nimeni, desi am umblat 6 ore, in 8 birouri, pe 4 etaje, la peste4 persoane...
speram ca macar aici sa fie cineva care sa ma ajute.
asta cu facturarea am inteles-o.E mai rentabil, platitor de TVA... dar cum se trece la asta? Ce am de facut acum?
Nu este mai rentabil ca si platitor de TVA decat daca aveti cheltuieli si incasari mari!
Va dau si un exemplu in acest sens: daca ati fi fost platitor de TVA si incasati 100 RON plus 19 RON TVA in cazul in care nu aveati cheltuieli trebuia sa virati la stat acei 19 RON TVA! Ori in cazul dvs acest lucru nu se aplica deoarece nu sunteti inca platitor de TVA!
B-)
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Este nefericita terminologia, nu sunteti Dvs. de vina... :"> De fapt platiti TVA celui de la care luati marfa, iar el e "agent fiscal", adica o colecteaza de la Dvs. (consumator final, ca o persoana fizica) si o deconteaza cu Statul.
Puteti opta sa fiti "platitor" de TVA si atunci veti avea drept de deducere a TVA-ului pentru marfa achizitionata si sa-l colectati pentru marfa vanduta.
Si in aceste conditii, tot nu veti putea vinde marfa cu 105... ci cu cca 125 (de fapt 105*1.19=124,95). :stunned:

Mult succes!
Nu am cheltuieli mari, dar am probleme la facturarea catre alti platitori... Pentru un platitor, faptul ca eu nu sunt platitor, e un dezavantaj...
Cum se poat compensa asta si ce e de facut?
va multumesc din suflet

Alte discuții în legătură

Diferenta pfa platitor de tva / neplatitor de tva AlexPFA AlexPFA Buna, Mi-am facut PFA recent si la inregistrare am ales sa fiu neplatitor de TVA. Dar din pacate cred ca am facut o greseala. Sunt ... (vezi toată discuția)
Ajutor ... platitor tva sau nu emilpiros emilpiros va rog, ajutati-ma... Am facut aceasta intreprindere pentru a castiga ... Si, ma deranjeaza la culme faptul ca la finante, la Satu Mare, nimeni nu a spus ... (vezi toată discuția)
Trecere la platitor tva emilpiros emilpiros buna ziua. daca ma poate ajuta cineva... am o intreprindere individuala, neplatitor TVA comert. Problema e ca , desi am produse foarte cerute, la distribuirea ... (vezi toată discuția)