avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Diferenta PFA platitor de TVA / neplatitor de TVA
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Diferenta PFA platitor de TVA / neplatitor de TVA

Buna,


Mi-am facut PFA recent si la inregistrare am ales sa fiu neplatitor de TVA. Dar din pacate cred ca am facut o greseala. Sunt distribuitor de echipamente de birou, adica achizitionez marfa la randul meu de la firme (pe care platesc TVA) si apoi o vand mai departe. Daca poate cineva sa-mi raspunda la cateva intrebari as fi foarte recunoscator.
1. Am inteles ca nu pot face facturi cu tva. Daca facturez o firma acesteia ii va conveni faptul ca eu sunt neplatitor de tva? (din punctul de vedere ca multe firme isi recupereaza tva-ul). Sau pur si simplu nu imi platesc mie si au scapat?
2. Referitor la impozitul pe care il platesc eu. Cum se calculeaza acesta (reamintesc ca eu achizionez marfa la randul meu platind tva pe ea). Pot sa trec aceasta facura la cheltuieli si sa mi-se taie din acel 16% impozit pe profit? sau mi se taie din impozit doar valoarea tva-ul de pe factura produselor achizitionate de mine?
Va rog postati raspunsuri pertinente.


Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters109653 , utilizator 10:16, 29 Noiembrie 2009
Nu puteti factura cu TVA de vreme ce nu sunteti inregistrat ca si platitor de TVA.
In contabilitatea dvs. inregistrati ca si cheltuiala valoarea intreaga a bunurilor cumparate, fara e evidentia TVA.
Avand in vedere obiectul dvs. de activitate, ar fi totusi preferabil sa va inregistrati ca si platitor de TVA (mergeti la Administratia Finantelor Publice si faceti cerere; veti fi platitor de TVA din luna imediat urmatoare celei in care ati facut cererea); asta va presupune insa si depunerea la Finante a declaratiilor lunare de TVA (consultati siun contabil, in acest sens).
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Noiembrie 2009
Lorena Chirila, Avocat
Taxa pe valoarea adaugata (TVA) este astfel conceputa incat daca intr-un lant de comercianti o za intermediara (cum e cazul dvs.) este neplatitoare ori este expulzata ori se inscrie ca platitoare.

Primul pas ce trebuie facut este sa va inscrieti ca platitor de TVA la Administratia Finantelor Publice.

Al doilea pas, la fel de important, este sa apelati la un contabil; nu va costa foarte mult, dar va degreveaza de multe sarcini care va ocupa un timp ce ar fi mult mai bine folosit facand afaceri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Noiembrie 2009
Iulian MANEA, Contabil
Societatea comerciala care cumpara de la dvs. suporta si TVA-ul dvs.
Prin deducere la absurd , presupunem ca aceasta este singura achizitie si singura vanzare :

ex 1. Cumpara de la dvs cu 100 ( presupunem ) , pune adaos 30% si TVA 19 %.
Rezulta un pret de vanzare al lui (100+30)*1.19=154.70 lei .
Neavand cum sa deduca un 19 % de la dvs ( in valoare absoluta de 15.97 lei) , va avea TVA colectat de 154.7*19/119= 24.7 din care nu poate sa scada nimic deductibil aferent achizitiei , deci acesta va fi si de plata .

ex 2. Daca ati fi fost platitor TVA si pretul dvs. de vanzare cu TVA este tot de 100 de data asta format din : 84.03+15.97 TVA ,
Ar fi putut sa scada ca TVA deductibil , TVA -ul facturat de dvs. de 100*19/119 = 15.97 .
TVA colectat al lui tot 154.7*19/119=24.7 dar de plata 24.7 -15.97=8.73 lei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Platitor sau nu de tva emilpiros emilpiros Am o mare dilema si nu gasesc pe nimeni sa ma ajute. Am infiintat o intreprinder individuala pentru vanzari pe internet. problema e cu plata TVA. Din cate am ... (vezi toată discuția)
Platitor sau neplatitor tva in comert? jevelson jevelson Am preluat o firma care este neplatitoare de TVA si are activitate de comert. Adaosul practicat este intre 20-25%. Merita sa trec ca platitor de TVA (avand in ... (vezi toată discuția)
Tva nelamuriri iuliana.jilavu iuliana.jilavu hello,nu ma pricep foarte tare la cont de aceea va rog sa ma lamuriti un pic... am marfa achizitionata de 10 000 lei,vanzari de 13 000 lei si cheltuieli de ... (vezi toată discuția)