avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschidere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschidere succesiune

Buna seara,
Am si eu nevoie de ajutorul vostru...
Tatal meu a murit acum 2 ani...a fost casatorit de 2 ori...eu cu cele 2 surori provenim din prima casatorie...cu a doua sotie nu a avut copii. In timpul casatoriei cu cea de-a doua sotie,au cumparat apartm in care locuiau. Apartm in care am crescut.
In urma cu vreo 7 ani, cu aprox., sotia a plecat la munca in Italia si ...dusa a fost.
Acum, dupa 2 ani de la moartea tatalui meu, bineinteles ca vrea apartm.
Mi-au venit hartii de la judecatorie prin care mi se spune ca vrea sa ne despagubeasca pe fiecare fiica si ea sa ramana cu apartm.
As vrea sa ma ajutati, sa-mi spuneti sincer ce sanse am sa castig acest proces.
Nu vreau sa ii dau apartm...de cand a plecat in It, ea nu a mai trm absolut nici un ban acasa...
Una din surori ma sustine, cealalta s-ar putea sa accepte despagubirea.
Vreau sa stiu daca are rost sa ...intru intr-un proces care ...costa bani...si...macar sa se merite la final...nu stiu...
Va multumesc ! :)
Cel mai recent răspuns: KaryAnastasia , utilizator 00:05, 22 Martie 2018
KaryAnastasia a scris:

Dar...am sanse sa castig daca ajung in proces cu ea ? Sunt sanse sa.mi dea judecatorul dreptate sau...nu prea ?!



1. Sunteți deja în proces. Ați scris că v-au venit „hartii de la judecătorie”. Nu mai este „dacă”... Timpul curge. E necesar să răspundeți, în termen, acelor „hârtii”. Hârtiile ar trebui să conțină cererea de chemare în judecată și înscrisurile atasate. Răspunsul dvs,. ar trebui să fie o întâmpinare și, eventual, o cerere reconvențională ...în funcție de ceea ce vreți.

2. Trebuie să știți ce vreți, ca să știți ce cereți și prin ce „hartie”. Fiindcă nu-i destul totdeauna a cere, nici spre a obține. Darămite să așteptați „dreptate” fără să știți ce vreți ...
Cotele succesorale sunt cele prevăzute de lege. (1/4 soția supravietuitoare și 3/4 descendenții defunctului, după cum v-a explicat u.b.i.k mai sus). Și n-are să vă dea judecătorul mai mult nici de i s-ar face milă... Pentru satisfacerea orgoliului dvs. nici atât. (povesteați mai sus ceva despre orgoliu).

Fie vindeți ap și împărțiți banii/prețul;
fie primește ea ap. și vă plătește dvs. sulta (sau „despăgubirea” cum îi ziceți dvs.)
fie cereți dvs. ap. urmând să plătiți celorlalte sulta...
Variante sunt, dar neapărat trebuie să știți ce vreți. Și când nu știți exact, vă consultați cu un avocat, ca să aflați și ce ați putea să vreți și ce ați putea obține din ceea ce vreți etc.

Oricum, rețineți că judecătorul, dă de la ceea ce i se cere spre mai puțin și chiar deloc.
Nu vă așteptați să primiți ceea ce nu ați cerut...la vremea când trebuia să cereți (apropo de hârtiile cărora trebuie să le răspundeți).


Ultima modificare: Miercuri, 17 Mai 2017
romascanu, moderator
KaryAnastasia a scris:

Acum, dupa 2 ani de la moartea tatalui meu, bineinteles ca vrea apartm.


Stimata doamna, apartamentul ii apartine in proportia care v-a fost comunicata mai sus, adica 5/8. Bineinteles ca il vrea fiindca e SI al ei. Si dvs. l-ati vrea daca ati fi in locul ei si din cate inteleg, v-a chemat in judecata ca sa va ofere o sulta ... deci s-a comportat corect. Relatia dintre tatal dvs. si sotia lui si felul in care cei doi au inteles sa-si continue casnicia in conditiile descrise, nu e treaba dvs. Tatal avea posibilitatea sa divorteze daca chiar vroia. Ideea e ca nu a vrut daca nu a facut-o fiindca nu-mi imaginez ca l-a sechestrat cineva si l-a amenintat cu moartea. Restul sunt povesti.
Daca va doriti atat de mult apartamentul, despagubiti-o dvs. pe ea si ramaneti cu apartamentul. E foarte simplu. Mai ales ca banuiti ca doreste sa il instraineze dupa ce devine proprietara intregului imobil.
Altfel, toata discutia este de toata jena ...
Quartila a scris:

D-nul Laschoschi, speta este destul de clara, nu trebuiesc văzute actele.
Avem un imobil cumpărat în timpul căsătoriei, deci bun comun. Jumate jumate proprietate, soț -soție.
Moare unul din soți, supraviețuitorul.ia 1/4 din partea soțului. Copii 3/4.
Ce șanse să aibe copiii sa ia tot apartamentul când soțul este proprietar de drept ? Inexistente.
Calculul s-a mai facut mai sus.
În cazul în care ajunge in instanta,inițiatoarea pierde garantat. Va plăti și taxe si cheltuieli de judecată și va trebui sa accepte și cât le da mama vitrega. Deci, le rămâne mai puțini bani decât acum, fara instanta.

Apoi, daca intiatoarea dorește apartamentul, să il cumpere de la mama vitrega. Să o despăgubească pentru succesiune și să îi cumpere partea. E simplu.
Aceste variante sunt practice și cele mai benefice.


Cu toata stima si simpatia dar actele trebuie vazute.
Trebuie analizat ce s-a cerut si ce aparari exista.

Cat priveste dreptul sotiei supravietuitoare poate sa mai existe sau nu dupa proces...in functie de aparari si de solicitari.

In astfel de cazuri unul poate obtine tot daca situatia o permite.
Sunt mai multe posibilitati.
De aceea ziceam eu...

E adevarat insa ca mai nimeni nu merge la avocat cu actele, oamenii considerand fara sens sa angajeze avocati.
Este insa necesar a se vedea si analiza tot ce exista daca se vrea a se obtine tot.
Daca se vrea ce da legea nu prea conteaza desi sulta poate fi mai mare sau mai mica in functie de imprejurari...

Majoritatea oamenilor afla ce puteau sa faca dupa ce s-a terminat procesul...
Posibil sa fie la fel si aici dar nici nu e clar daca se poate sau nu...in prezenta speta...
Deci, neclar va ramane fara a se analiza cazul in concret precum o judecata...bazata pe tot ce exista...si cum la judecata se analizeaza si actele si tot ce exista in proces, inclusiv apararea partii adverse nu se poate trage o concluzie cum este la consultatia juridica.
Daa...ok...am inteles perfect ...multumesc frumos ! Exact asta vroiam sa aud ...clar si concret ...deci, eu fiind cu prea mica parte din apartm, e clar din start cauza pierduta !
Si da...asta incerc sa fac acum ...sa vad daca am posibilitatea sa il cumpar de la ea ...
Insa...cum v.ati dat seama probabil ca exista...anumite divergente intre noi, s.ar putea ca ea sa refuze orice negociere sau posibilitate ca eu sa raman cu apartm . dar tot asa, la fel de bine ma pot insela si poate,intr.un final, nu vrea decat bani !
O sa vad acum...
Dar ma bucur mult ca m.ati lamurit ...pt ca stiu ce am de facut daca nu il pot cumpara de la ea ...adica,clar sa nu ma duc intr.un proces...pierdut de la linia de start !
Multumesc frumos inca o data !
Spor ...in ceea ce faceti ...fiecare. ;)
O seara frumoasa ! :)
E bine sa stiti ca daca are dreptul la jumatate ca urmare a faptului ca este bun comun nu inseamna ca ar avea dreptul sa obtina si mai mult de atat in mod obligatoriu.
Adica sa ramana doar cu jumatatea sa, respectiv cu ceea ce are fara sa mai obtina ceva in plus.
Este si acesta un aspect care ar fi putut sa va intereseze.
Dar inteleg ca v-ati lamurit ca are dreptul fara putiinta de tagada si cota este batuta in cuie.
Eu nu am zis asa ceva.

Pot exista situatii in care sotia supravietuitoare sa nu obtina chiar nimic in urma unui proces desi de principiu parea ca ar avea dreptul la jumatate, dar nu cred ca ar fi cazul in speta dvs.Acesta ar fi fost un alt aspect.

Alte discuții în legătură

Sanse de castig a apartamentului in fata sotiei tatalui decedat! LarisaSchinteie LarisaSchinteie Ce sanse de castig am in fata sotiei tatalui meu decedat pt apartament?! Eu nu vreau ca ea sa ramana cu apart din diverse motive si vreau sa stiu daca am ... (vezi toată discuția)
Proces de succesiune finalizat: poate vinde apartamentul partea care l-a deschis? KaryAnastasia KaryAnastasia Buna seara, Am mai scris pe acest forum si m.ati ajutat foarte mult. Sper sa o faceti si acum. O sa incerc sa scriu despre ce este vorba ca sa ma puteti ... (vezi toată discuția)
Se poate sa pierzi dreptul la o mostenire daca nu te-ai prezentat/raspuns la un proces de deschidere succesiune? KaryAnastasia KaryAnastasia Buna ziua, Deschiderea de succesiune a fost facuta de sotia supravietuitoare dupa tatal meu. Noi suntem 3 surori ale tatalui dintr-o casatorie ... (vezi toată discuția)