avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Suspiciune cu privire la veridicitatea unui testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Suspiciune cu privire la veridicitatea unui testament

Buna ziua

Am o suspiciune cu privire la un testament incheiat de o persoana bolnava de cancer cu 6 luni inainte de deces, in sensul ca semnatura acesteia a fost falsificata.

Mai mult (fara a aduce acuzatii nefondate), am impresia ca notarul la care a fost autentificat testamentul in acea perioada era anchetat penal, iar ulterior trimis in judecata pentru o alta fapta decat cea de fals in inscrisuri.
Avand in vedere ca sunt in proces cu eventualii legatari ai defunctului, pot solicita instantei sa fie depus testamentul in copie la dosar (pentru a verifica semnatura defunctului) si sa se verifice daca notarul la care a fost autentificat testamentul este trimis in judecata? Daca da, ce se intampla cu testamentul incheiat?
Va multumesc pentru ajutor, dar este o situatie mai incurcata.
Va doresc in continuare o zi minunata.
Ultima modificare: Duminică, 14 Mai 2017
ni_leta, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Quartila

Și dacă va asculta și face tot ce ați sugerat aici, și pierde.
Cine suporta toate sumele avansate cu avocații și expertizele ?
Pentru că până la urmă nu are decât o presupunere, nu un fapt concret.
Îi dați banii înapoi că v-a ascultat ?

Dacă puneți aceeași întrebare de 7 ori... în fine.

Am răspuns la întrebare, îmi cer scuze dacă nu e exact ce a întrebat cel care a formulat întrebarea.

Oricum trebuie făcut un partaj succesoral, dacă se face la instanță:
1. Taxa judiciară de timbru tot trebuie plătită. DAR nu trebuie plătită de mai multe ori (și i-am spus lucrul ăsta). N-am de gând să întreb ironic dacă îi dați D-vs. banii pe taxa plătită de mai multe ori, pentru că e evident că nu. Dar e un lucru bine de știut că mai multe capete de cerere care au aceeași finalitate, se timbrează doar O DATĂ.
2. Atacând ȘI testamentul (anularea lui), odată cu reducțiunea lui (partajul succesoral), nu cheltuie în plus, DAR POATE să ceară și testamentul în original (de la TOATE părțile - legatari), ȘI o copie certificată după dosarul succesoral de la notar, unde poate vedea semnătura, pentru a se lămuri dacă este sau nu semnătura defunctului. Dacă va crede că NU E semnătura defunctului, poate:
3. Denunța testamentul ca înscris în fals (nu fals în înscris - am arătat CUM poate denunța testamentul corect! - în caz contrar sigur pierde, indiferent dacă este sau nu falsă semnătura). Față de taxa ce trebuie achitată pentru partaj, am arătat cât costa în urmă cu doi ani, EXACT pentru a vedea dacă să ceară expertiza sau nu. De asemenea am arătat și la ce folosesc expertizele (bine, nu tot, dar nu era întrebarea la ce folosesc expertizele pe de-a-ntregul).

În legătură cu semnătura pe testament, "cu degetul". O persoană bolnavă de cancer, în stadiu terminal, se presupune că sub medicație, uneori nu are discernământ, nu? Indiferent de prezența notarului, dacă ia morfină nu cred că se poate garanta că are discernământ... Și n-am idee, de aia nu am scris nimic, dar nu trebuie oare și un certificat medical DACĂ persoana este bătrână (iar nu a spus nimic cel care a pus întrebarea, așa că nici eu n-am scris nimic - deși în noul cod de procedură civilă e obligatoriu un certificat medical). Sau dacă cel/ cea în a cărui grijă e persoana îi și administrează medicația (îndeplinește funcția de infirmier), nu se pune nici o întrebare? Bine, dacă se pleacă de la premisa că orice notar, orice ar face, e corect... probabil că n-ar mai exista instituția denunțului înscrisului în fals (și nu a falsului în înscris - ce ar presupune modificări ale testamentului, făcute DUPĂ autentificarea testamentului - dar de aceea există un original al testamentului la notar TOT TIMPUL), nu?

Față de faptul că plătesc sau nu eu pentru alegerile ÎN CUNOȘTINȚĂ DE CAUZĂ ale altora (a celui care a întrebat sau a celor care citesc), nu pot spune decât că nu pot plăti pentru deciziile altora. DAR ÎMI DORESC CA OAMENII SĂ ȘTIE ÎNAINTE SĂ ALEAGĂ. Și de asemenea SĂ ȘTIE FORMULAREA CORECTĂ, pentru a nu pierde pe procedură. Eventual pe dreptul de dispoziție a părților, pentru că nu a avut dreptate în ceea ce a crezut. Dacă vă deranjează ca oamenii să fie informați corect (și am încercat să scriu cât de corect știu eu), este problema D-vs..

EVENTUAL VĂ ROG SĂ CEREȚI, și cer și eu, SĂ-MI ȘTEARGĂ MODERATORII POSTĂRILE dacă sunt atât de inutile sau dezinformează. Și v-aș ruga, ca odată cu cererea să-mi fie șterse postările, să oferiți răspunsuri întrebării puse, eventual mai corecte, pentru că cel/ cea care a întrebat probabil se așteaptă la un răspuns aplicat la întrebare (întrebări, pentru că sunt mai multe).

Încă odată, îmi cer scuze că am răspuns la întrebări, de de nervi ați repetat aceeași postare de 7 (ȘAPTE) ori, și vă doresc o zi frumoasă.
Ultima modificare: Marți, 16 Mai 2017
xlad, utilizator
Nu se mai practică de mult semnatura "cu degetul". Puteai sa pui si amprenta unei persoane care a decedat de 2 ore sau e leguma sau are probleme psihice. In cazul celor care nu stiu sa scrie si sa citeasca, solicitantul este insotit de 2 martori, care asista la procedura autentificarii si constata ca aceea este vointa reala a persoanei, urmand a semna documentul in locul acesteia. Toate aceste aspecte sunt menționate in incheierea de autentificare.
Cat privește discernământul,se procedeaza si la efectuatea unor expertize meducale, care sa ateste daca medicatia administrata este de natură sa afecteze discernământul. De regulă, bolnavii in faza terminala nu se mai deplasează la notariate.
Referitor la întrebare...domnul "bate" in alta parte. Ca fiind cercetat penal (indiferent când si pentru ce fapta) notarul nu ar fi avut drept de practica la acel moment, iar testamentul e anulabil.
ni_leta a scris:

Va multumesc mult pentru raspuns, dar pot solicita sa fie depus testamentul in copie la dosar pentru a verifica semnatura? Si cum pot afla daca notarul respectiv este inculpat intr-un dosar? Ar fi o coincidenta prea mare in ce priveste numele (care nu este deloc comun)si cele doua prenume.
Multumesc din nou.

Inteleg ca dvs., in calitate de mostenitor legal, va judecati cu legatarii sau in alta calitate? Si daca va judecati cu privire la ceva strans legat de acest testament, cum de acesta nu este chiar prima proba depusa la dosar? Cu privire la ce anume va judecati? Sa intelegem si noi ca altfel fiecare isi da cu presupusul ...
In principiu, puteti solicita depunerea originalului si invoca art. 304 si urm din NCPC cu privire la inscrierea in fals.
Zoya a scris:

ni_leta a scris:

Va multumesc mult pentru raspuns, dar pot solicita sa fie depus testamentul in copie la dosar pentru a verifica semnatura? Si cum pot afla daca notarul respectiv este inculpat intr-un dosar? Ar fi o coincidenta prea mare in ce priveste numele (care nu este deloc comun)si cele doua prenume.
Multumesc din nou.

Inteleg ca dvs., in calitate de mostenitor legal, va judecati cu legatarii sau in alta calitate? Si daca va judecati cu privire la ceva strans legat de acest testament, cum de acesta nu este chiar prima proba depusa la dosar? Cu privire la ce anume va judecati? Sa intelegem si noi ca altfel fiecare isi da cu presupusul ...
In principiu, puteti solicita depunerea originalului si invoca art. 304 si urm din NCPC cu privire la inscrierea in fals.

Presupun că la asta se referă: www.avocatnet.ro/content/for...

Ca notă, răspunsurile mele se refereau la moștenire. Pe de altă parte, se poate arăta interesul legitim (pentru prezentarea testamentului, nu neapărat atacarea lui) în acțiunea de ieșire din indiviziune (față de calitatea presupusului legatar). Dar nefiind un subiect pe care-l stăpânesc, las pe cel care a întrebat să clarifice, și pe cei mai competenți (pe subiect) să răspundă...

Pentru subiectul din link, art 1033-1048 NCC, dacă este proprietară în urma moștenirii inițiale.

Evident că deși am răspuns la întrebare corect (spun eu), DAR pentru că nu e exact ce are nevoie cel care a întrebat, din cauză că am presupus că e o moștenire, îmi recunosc culpa de a fi presupus greșit.
Ultima modificare: Marți, 16 Mai 2017
xlad, utilizator
am citit si speta la cealalta postare; inteleg ca exista un dubiu cu privire la existenta in sine a testamentului din moment ce acesta nu a fost prezentat in copie sau original, in instanta; ar trebui verificat in registrul de testamente daca doamna a intocmit cu adevarat un asemenea act apoi vazut cum se continua ... daca s-a intocmit, cred ca se poate cere o copie, chiar si simpla pentru ca doamna sa vada semnatura si sa se lamureasca daca merita sau nu sa se inscrie in fals, avand in vedere ca este foarte sigura ca ar recunoaste adevarata semnatura a presupusei testatoare

Alte discuții în legătură

Procedura de mentinere a actelor in arhiva notarilor publici ... ghita_28 ghita_28 Procedura de mentinere a actelor in arhiva notarilor publici si eliberarea de duplicate dupa acestea,a fost sau nu alta procedura prin anul 2000,in sensul ca ... (vezi toată discuția)
Se poate anula un act de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager dacă semnăturile ambelor părți sunt false și dacă vânzătorul este decedat? ValentinoGaravani ValentinoGaravani Buna ziua,se poate anula un act de vânzare cumpărare cu uzufruct viager dacă semnăturile ambelor părți sunt false?si dacă vânzătorul este decedat? (vezi toată discuția)
Calcului partilor pt. mostenitorii rezervatari AureliaStamate AureliaStamate Acuma 1 an a murit tata, recent mama a deschis procedura de succesiune. A aparut astfel un testament lasat de tata prin care ne dezmosteneste pe mine si pe ... (vezi toată discuția)