avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Suspiciune cu privire la veridicitatea unui testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Suspiciune cu privire la veridicitatea unui testament

Buna ziua

Am o suspiciune cu privire la un testament incheiat de o persoana bolnava de cancer cu 6 luni inainte de deces, in sensul ca semnatura acesteia a fost falsificata.

Mai mult (fara a aduce acuzatii nefondate), am impresia ca notarul la care a fost autentificat testamentul in acea perioada era anchetat penal, iar ulterior trimis in judecata pentru o alta fapta decat cea de fals in inscrisuri.
Avand in vedere ca sunt in proces cu eventualii legatari ai defunctului, pot solicita instantei sa fie depus testamentul in copie la dosar (pentru a verifica semnatura defunctului) si sa se verifice daca notarul la care a fost autentificat testamentul este trimis in judecata? Daca da, ce se intampla cu testamentul incheiat?
Va multumesc pentru ajutor, dar este o situatie mai incurcata.
Va doresc in continuare o zi minunata.
Ultima modificare: Duminică, 14 Mai 2017
ni_leta, utilizator
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
In ce privesc postarile utilizatorului/utilizatoarei Quartila, eu am solicitat ajutor pentru o problema cu care ma confrunt, iar decizia imi apartine deci, mi-o asum. Nicidecum nu i-as imputa unei persoane care mi-a dat un sfat un eventual esec al meu.
In ce priveste speta, pe parcursul procesului, comostenitorul a decedat lasand un testament in favoarea unei terte persoane. Eu oricum nu culeg cota celuilalt coproprietar, dar pentru a preantampina orice fel de probleme viitoare, doresc sa ma asigur ca testamentul este intocmit de persoana decedata.

Si da, utilizatorul raluk0207 are dreptate. Nu ma intereseaza problemele notarului care a autentificat testamentul atat timp cat acestea nu ma afecteaza. Dar, as dori sa fiu sigura ca la momentul autentificarii, notarul avea drept de practica.
Problema? Poate interveni ulterior daca apare vreun mostenitor legal al persoanei decedate. Avand in vedere ca suntem in indiviziune, in conditiile in care cineva va solicita reductiunea sau anularea testamentului, pot interveni probleme si in ce ma priveste.
Ex: eu si legatarul decidem sa incheiem o tranzactie sau sa instrainam impreuna imobilul.
Maine se prezinta o ruda a persoanei decedate si solicita anularea testamentului, implicit a tuturor actelor ulterioare, solicitand deci restabilirea situatiei anterioare.

Va multumesc tuturor pentru ajutor, apreciez nespus efortul Dvs. de a va implica intr-o speta destul de complicata pentru mine.
Mii de multumiri si va doresc o seara minunata.
Nu am raspuns pana acum deoarece am fost plecata si nu am avut posibilitatea sa vizualizez prea bine mesajele de pe telefonul mobil.
Daca un notar nu ar fi avut drept de practica, indiferent de motiv, va asigur ca ii gaseati biroul inchis.
Daca un notar nu ar fi avut drept de practica, indiferent de motiv, va asigur ca ii gaseati biroul inchis.

Nu neapărat.

TV din Brașov (nu dau nume), condamnat la închisoare 7 ani (pentru sechestru de persoană în biroul notarial propriu), a mai avut deschis biroul notarial până când partenera lui (BVD) a fost trimisă în judecată (pentru altă faptă - ceva cu DNA și milioane din fonduri europene..., nu vorbim de tipul de notari de acolo). Sau poate e specific Brașovului, nu știu. Dar biroul a mai fost deschis vreo doi ani, chiar și după cercetarea partenerei notariale.

Și caut și eu de 3 ani de zile testamentul de la bunicul meu, dar se pare că nu mai e mult și-l găsesc...

Cert e că dacă notarul NU era într-un birou individual, biroul mai era deschis.

Pe de altă parte, dacă notarul nu a fost condamnat definitiv, putea practica.

S-ar putea să fie făcută doar o "acțiune în constatare" (pentru existența unui drept - 20 lei taxa) prin care să se ceară o COPIE după testament... o.O

Sau pe contencios, obligația de a face. Făcută în urma cererii de a consulta testamentul la notar, notarul dă o încheiere de admitere sau respingere (trebuie să o dea, iar în lipsa încheierii de respingere, în 30 de zile tot contencios ;) ), apoi cerută copia (50 lei).

Ceva de genul.

*interesul legitim fiind cel de parte în dosarul de indiviziune actual, față de partea contrarie, mergând la calitatea lui în dosar (chiar în LIPSA unui dosar - pentru a se vedea dacă are calitatea pasivă de a fi dat în judecată pentru indiviziune - în vederea unui proces....).
Ba neaparat.
1. Condamnarea unui asociat nu atrage dupa sine inchiderea biroului.
2. Suspendarea notarului intervine pentru infractiuni savarsite numai cu intentie.
3. Cat timp hotararea nu a ramas definitiva, poate profesa fără probleme.
4. Presupunand ca era cercetat la acel moment, imprejurarea nu atrage dupa sine anularea actelor pe care le-a perfectat. O condamnare nu produce efecte retroactive.
5. Repet. Daca erau probleme, nu ati fi găsit biroul deschis si in stare de funcționare.
raluk0207 a scris:

Ba neaparat.
1. Condamnarea unui asociat nu atrage dupa sine inchiderea biroului.
2. Suspendarea notarului intervine pentru infractiuni savarsite numai cu intentie.
3. Cat timp hotararea nu a ramas definitiva, poate profesa fără probleme.
4. Presupunand ca era cercetat la acel moment, imprejurarea nu atrage dupa sine anularea actelor pe care le-a perfectat. O condamnare nu produce efecte retroactive.
5. Repet. Daca erau probleme, nu ati fi găsit biroul deschis si in stare de funcționare.

Exact asta am spus:
Primul notar, TudoXXXXX VioXXX a fost condamnat că a sechestrat o persoană ÎN CABINETUL NOTARIAL, apoi l-a deposedat PRIN ACT încheiat la el în birou, de o proprietate de vreo 200.000 mii de euro. Definitiv. Asta prin 2014. Eu prin 2015, am depus laJudecătoria Brașov și la PCA Brașov acte eliberate de ACELAȘI birou notarial.

În 2015-2016, biroul s-a închis că ȘI doamna BUxxx Valexxx Doixx a fost trimisă în judecată sau ceva pentru întocmirea de acte pentru fraudarea fondurilor europene.

Că l-a bătut pe unul să semneze acte notariale în biroul lui, presupun că e conf. pct. 2 din ce spuneți. La asociată, acte (făcute la același birou) pentru fonduri, la fel.... Sau?

Acum, dacă spuneți că am depus acte false, eliberate de un birou notarial care funcționa nelegal (ilegal), ARE ACELAȘI ANTET, la instanță, vă rog să mă lămuriți. Măcar să fiu în culpa de a depune fără să știu, nu în vina de a fi știut.... o.O

Dacă sunt doi sau mai mulți, arhiva rămâne la firmă (birou notarial), iar acel birou FUNCȚIONEAZĂ.

Acum e închis, și caut ca tâmpitul exemplarul de la notar, care a umblat liber "prin libertate" și n-am idee unde e arhiva. Am găsit DOAR un exemplar din TREI (e încheiat testamentul în 2010), exemplar care a fost ȘI în arhiva notarului, ȘI la parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov (depus DE PARTE - FĂPTUITOR, NU NOTAR!), ȘI la Judecătoria Brașov la datade (abia ) 30 ianuarie 2017. Dar misterele sunt făcute să fie lămurite, CUM a putut un exemplar de la NOTAR să fie și la celelalte două instituții, depuse de FĂPTUITORI, nu de NOTAR. :D

___

Haideți să nu ne contrazicem de dragul discuției, puteți mai bine să îi explicați doamnei care a întrebat CUM să obțină LEGAL o copie după testament, ca persoană interesată. ȘI MAI IEFTIN DECÂT AM SPUS EU, prin acțiuni (ca bani și timp).

DACĂ obține o copie, vede semnătura, poate merge totul mai repede, în orice sens, și chiar și instanțele sunt mai libere, nu?

Că doamna a întrebat doar CUM POATE SĂ VADĂ semnătura, atât...

___

Nu de alta, dar fiind notar, ȘTIȚI cum poate (în afară de cele trei căi indicate de mine) să obțină o copie. Eu în dosarul meu n-am treabă, în trei ani am făcut cât alții în 10, așa că mai am timp ;)

Mulțumesc.
Ultima modificare: Vineri, 19 Mai 2017
xlad, utilizator

Alte discuții în legătură

Procedura de mentinere a actelor in arhiva notarilor publici ... ghita_28 ghita_28 Procedura de mentinere a actelor in arhiva notarilor publici si eliberarea de duplicate dupa acestea,a fost sau nu alta procedura prin anul 2000,in sensul ca ... (vezi toată discuția)
Se poate anula un act de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager dacă semnăturile ambelor părți sunt false și dacă vânzătorul este decedat? ValentinoGaravani ValentinoGaravani Buna ziua,se poate anula un act de vânzare cumpărare cu uzufruct viager dacă semnăturile ambelor părți sunt false?si dacă vânzătorul este decedat? (vezi toată discuția)
Calcului partilor pt. mostenitorii rezervatari AureliaStamate AureliaStamate Acuma 1 an a murit tata, recent mama a deschis procedura de succesiune. A aparut astfel un testament lasat de tata prin care ne dezmosteneste pe mine si pe ... (vezi toată discuția)