avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme fatada bloc nou
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme fatada bloc nou

Buna ziua, am achizitionat prin programul Prima Casa cu apartament nou intr-un complex rezidential in 2014. Blocul are 9 etaje si o terasa retrasa, iarna trecuta s-a infundat scurgerea de la terasa si apa a ricosat in peretele exterior al apartamentelor de la et 8 si 7 provicand pagube in interiorul apartamentelor. Am vorbit cu administratorul si dezvoltatorul au vazut avariile , au fotografiat si au promis ca se va remedia problema fatadei cand se va incalzi,insa acum nu se mai tin de promisiune. Fatada blocului este afectata a si cazut o parte din ea. La nivelul superior al terasei se observa si alte probleme tehnice din constructie la nivelul fatadei. Ce putem face noi ca propietari, exista o garantie pentru exterior. In baza carei legi putem actiona. Nu a fost semnat un proces verbal de predare primire al apartamentelor.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 14:25, 15 Mai 2017
Este constituita asociatie de proprietari?
Nu ati semnat proces verbal de receptie dar ati semnat contract de v/c prin care vanzatorul isi asuma viciile ascunse iar daca sunt probleme tehnice din constructie acestea trebuie rezolvate in perioada de garantie de 10 ani.
Nu ati precizat daca apartamentul dvs este afectat sau al vecinilor.
Daca este afectat puteti implica asiguratorul in rezolvarea problemei.

Legea 10/1995 privind calitatea in constructii
Articolul 7
(1) În contractele care se încheie ori, după caz, în dispoziţiile sau în autorizaţiile ce se emit, factorii prevăzuţi la articolul precedent sunt obligaţi să înscrie clauzele referitoare la nivelul de calitate al construcţiilor, corespunzătoare cerinţelor, precum şi garanţiile materiale şi alte prevederi, care să conducă la realizarea acestor clauze.
(2) În contracte nu se pot înscrie niveluri şi cerinţe referitoare la calitate inferioare reglementărilor în vigoare, cu privire la cerinţele prevăzute la art. 5.
(3) Perioada de garanţie se prevede în contractele încheiate între părţi, în funcţie de categoriile de importanţă ale construcţiilor stabilite potrivit legii, şi va avea o durată minimă, după cum urmează:
- 5 ani pentru construcţiile încadrate în categoriile de importanţă A şi B;
- 3 ani pentru construcţiile încadrate în categoria de importanţă C;
- 1 an pentru construcţiile încadrate în categoria de importanţă D.
Perioada de garanţie se prelungeşte cu perioada remedierii defectelor calitative constatate în această perioadă.

Articolul 25
Executantul lucrărilor de construcţii are următoarele obligaţii principale:

k) remedierea, pe propria cheltuială, a defectelor calitative apărute din vina sa, atât în perioada de execuţie, cât şi în perioada de garanţie stabilită potrivit legii;

Articolul 28
Administratorii şi utilizatorii construcţiilor au următoarele obligaţii principale:
a) folosirea construcţiilor conform instrucţiunilor de exploatare prevăzute în cartea tehnică a construcţiei;
b) efectuarea la timp a lucrărilor de întreţinere şi de reparaţii care le revin conform contractului;
c) efectuarea de lucrări de intervenţie la construcţia existentă în sensul prevederilor art. 18 alin. (2), numai cu acordul proprietarului şi cu respectarea prevederilor legale;
...............
Articolul 30
Proiectantul, specialistul verificator de proiecte atestat, fabricanţii şi furnizorii de materiale şi produse pentru construcţii, executantul, responsabilul tehnic cu execuţia autorizat, dirigintele de şantier autorizat, expertul tehnic atestat răspund potrivit obligaţiilor ce le revin pentru viciile ascunse ale construcţiei, ivite într-un interval de 10 ani de la recepţia lucrării, precum şi după împlinirea acestui termen, pe toată durata de existenţă a construcţiei, pentru viciile structurii de rezistenţă rezultate din nerespectarea normelor de proiectare şi de execuţie în vigoare la data realizării ei.

[ link extern ]

Notificati dezvoltatorul si administratorul complexului in scris prin intermediul unui avocat cu privire la problemele identificate si solicitati masuri de remediere intr-un termen cat mai scurt.

Ultima modificare: Luni, 15 Mai 2017
cyan, moderator
Multumesc pentru informatii. Este constituita o asociatie de proprietari, insa administratorul cat si presedintele de bloc au relatii stranse cu dezvoltatorul. Apartamentul meu este avariat fiind la etajul 8, si din nefericire nu este singura paguba pe care o am, existand infiltratii si la bucatarie. Am inteles de la veciini ca majoritatea apartamentelor de la et 9 resp 8 ar avea probleme de acest gen. O sa notific scris administratorul cat si dezvoltatorul. Voi strange semnaturi de la propietarii averiati si v-om cauta un avocat.
Implicati si asiguratorul in problema si veti avea mai multe sanse in recuperarea daunelor si repararea defectiunilor.
Conform dispozitii in vigoare,reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele de asociatie nu administratorul de imobil care anagajatul asociatiei cu limita stricta de competenta de executie hotarari ale adunarii generale,decizii ale comitetului executiv si ale presedintelui de asociatie
In cazul in care asociatia de proprietari a fost parte intr-un raport juridic de executie modernizare eficienta energetica,legal,executantul are obligatia sa acorde garantie
In cazul in care in termenul de garantie acordat apar deficiente,beneficiarul are dreptul sa notifice oficial executantul pentru remedieri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament in bloc nou - dezvoltatorul nu vrea treaca nici o clauza de garantie in contractul de v-c katanel katanel buna ziua, ma aflu in urmatoarea situatie: 1. am dat avansul la un apartement situat la etajul 9/9 al unui bloc nou construit in 2016, apartamentul ... (vezi toată discuția)
Garantie pentru vicii ascunse redusa la 3 ani iizaga iizaga Buna ziua, In clauzele unui contract de vanzare-cumparare pe care urmeaza sa-l semnez, pentru un apartament, dezvoltatorul (care este si vanzatorul) acorda ... (vezi toată discuția)
Probleme fatada bloc nou Raluca2588 Raluca2588 Buna ziua, am achizitionat prin programul Prima Casa cu apartament nou intr-un complex rezidential in 2014. Blocul are 9 etaje si o terasa retrasa, iarna ... (vezi toată discuția)