Sunt director economic la un SA, angajata cu contract de munca. Societatea nu are Director General, este reprezentata de Presedintele CA si Director Economic (prin doua semnaturi).Actionarii doresc sa devin membru al Consiliului de Adminsitratie, dar in paralel sa raman si Directorul Economic al societatii. Membrii Consiliului de administratie nu primesc remuneratie, nu au contracte de management/administare cu societatea. Legea 31 spune ca pe durata indeplinirii mandatului de administrator contractul de munca se suspenda. Cum as putea ramane totusi si in functia de director economic (ex. semnare bilant in aceasta calitate)? Problema salariului s-ar rezolva, as fi angajata la un SRL unde SA-ul este 100% proprietar.
Eu ma gandeam la urmatorul scenariu:
- desfacere CIM la SA
- incheierea unui CIM cu SRL
- devenire memebru CA, fara remuneratie
- AGA se decida ca voi indeplini si functia de Dir. Ec.
Intrebarile mele in legatura cu acest scenariu:
- pot semna bilant daca nu sunt angajata cu CIM (nu sunt contabil autorizat sau expert cont.)
- e obligatoriu incheierea unui contract de administare in acest caz? (nu as vrea sa fiu numit director, si restul CA-lui sa devina neexecutiv)
Imi puteti sugera o alta solutie la aceasta problema?
O solutie ar putea fi atunci:
CA-ul sa delege conducerea societatii catre un director general (ex. presedinte ca) si un director economic (membru CA).
In acesta situatie, pot semna bilantul societatii?
Intr-o SA pot exista doua categorii de directori:
- directori (sa-i numim directori A) carora li s-au delegat atributii de conducere a societatii (conform art. 143 LSC);
- si directori (sa-i numim directori B) care, desi exercita anumite atributii limitate de conducere, nu beneficiaza de o asemenea delegare de atributii (adica, exact situatia dvs. in momentul de fata).
Directorii B pot incheia cu societatea un contract de munca.
Directorii A nu pot incheia cu societatea un contract de munca. Ei vor incheia cu societatea un contract de administrare si vor trebui sa incheie o asigurare de raspundere profesionala.
In prezent, cu toate ca nu sunteti expert contabil, dvs puteti semna bilantul deoarece aveti calitatea de angajat al societatii (economist cu studii superioare).
Insa, odata devenita director A, nu veti mai beneficia de calitatea de angajat al SA-ului respectiv. De aceea, pentru a putea semna bilantul, trebuie sa dobanditi calitatea de expert contabil (contabilii autorizatii pot numai sa intocmeasca bilantul, dar nu-l pot semna).
Dupa cum am mai spus sistemul de administrare al unui S.A. trebuie personalizat in functie de nevoile societati, dupa cum bine stiti el poate fi: sistem unitar sau sistem dualist. Aici se complica lucrurile, nu e chiar asa simplu de explicat, pentru acest lucru juristul societatii impreuna cu conducerea actuala a societati alege cea mai buna solutie de administrare.
P.S.
Din cate vad eu societatea nu are un consilier juridic, si rau face, nu se poate fara el.
Dupa cum am mai spus sistemul de administrare al unui S.A. trebuie personalizat in functie de nevoile societati, dupa cum bine stiti el poate fi: sistem unitar sau sistem dualist.
Nu va inteleg comentariul, delegarea conducerii catre directori are loc la sistemul unitar, adica exact sistemul societatii despre care e vorba.
Problema doamnei nu este sistemul de administrare ales ci faptul ca vrea sa fie si administrator si director economic. In sistemul unitar daca tinem cont de art. 138 ind. 2 nu poate fi decat administrator neexecutiv sau art. 137 administrator cu drepturi depline.