Recent am cumparat un teren (initial inregistrat in titlul de proprietate drept extravilan, in urma efectuarii schitei cadastrale din banii vanzatorului a fost inregistrat ca fiind intravilan, categoria F). Nu a putut fi facuta intabularea / inscrierea in cartea funciara de catre acesta, din cauza ca nu coincidea suprafata masurata in schita cadastrala cu cea din titlul de proprietate (cea masurata a fost mai mica, probabil unul din vecini si-a "mutat" gardul un pic mai in terenul acesta :) ) Acesta a facut cererea de intabulare, insa i-a fost respinsa din acest motiv. Am fost de acord sa facem contractul de vanzare-cumparare la notar cu acea suprafata masurata, urmand sa fac eu inscrierea in cartea funciara dupa ce il cumpar .
Toate bune si frumoase pana am vrut sa obtin autorizatia de construire a unei case, surpriza!! Subteran, trece o magistrala de gaz fix pe mijlocul terenului, astfel incat indiferent din ce unghi as incerca, nu pot obtine acea distanta de 50m fata de magistrala incat sa pot construi. Practic, terenul este inutil pentru ce voiam eu, pot doar sa plantez cartofi, ori nu asta a fost scopul meu. M-am interesat la primarie si la Transgaz si se pare ca acea conducta are ~40 de ani de cand e acolo.
Vanzatorul sustine sus si tare, si tind sa-l cred, ca nu avea de unde sa stie de acea conducta, el fiind al x-lea mostenitor al terenului, iar banii obtinuti din vanzarea terenului i-a cheltuit, nu are de unde sa mi-i dea inapoi. Intrebarea mea este: ce e de facut? Il pot actiona in instanta pe vanzator pentru viciu ascuns al terenului? Pe teren nu este absolut nimic pus care sa semnalizeze prezenta unei asemenea conducte. Pe cine ar trebui sa actionez in instanta? Pe vanzator ? Primaria cum ca nu a spus de prezenta acestei magistrale nici atunci cand vanzatorul a scos de la ei certificatul fiscal si adeverinta de rol in vederea vanzarii terenului? Pe cei de la Transgaz, pentru a-mi oferi despagubiri, ori a-si "muta" teava? Chiar nu stiu ce sa fac, astept un raspuns, multumesc anticipat.
In contractul de V-C nu am stipulat pentru ce am dorit sa cumpar acel teren si este stipulat ca s-a efectuat fara inscrierea acestuia in CF. Tot ce imi amintesc este ca m-a intrebat notarul la un moment dat daca vreau sa construiesc pe el si i-am spus ca da, dar nu e nicaieri scris acest lucru in contractul de V-C. :(
Cel mai recent răspuns:
DinuX , utilizator
16:52, 13 Iulie 2017