avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ce contraventie primesc pentru circularea pe strazile ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ce contraventie primesc pentru circularea pe strazile germane cu placute de inmatriculare neomologate si se pot confisca ele fara o instiintate?

PUNE GRATUIT O ÎNTREBARE
în comunitatea avocatnet.ro (57 au întrebat astăzi)
Salut daniela.b.i! Vrei să faci o faptă bună azi? Răspunde la o întrebare din Forum. Pentru cel care întreabă o să fie de mare ajutor.
Acest site folosește cookies.
Cand poti ramane fara placutele de inmatriculare

placi de inmatriculare retinere placute de inmatriculare placute de inmatriculare
în Ghid auto, 24 August 2011

Roxana Neagu

Codul Rutier stabileste la articolul 112 situatiile in care politistul rutier are dreptul sa iti retina placutele de inmatriculare ale masinii. Afla de la noi care sunt acestea, ca sa stii ce contraventii sa eviti pentru a nu ramane si tu fara placute!

Articolul continuă mai jos

Retinerea placutelor de inmatriculare este o sanctiune complementara. Ea este insotita de retinerea certificatului de inmatriculare, in schimbul caruia politistul rutier elibereaza o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.

Placutele de inmatriculare sunt retinute daca esti prins in trafic cu un autoturism pentru care nu ai incheiat o polita de asigurare RCA (raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie). In acest caz, vei fi sanctionat si cu o amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei. (Mai multe informatii despre acest subiect gasesti aici)

De asemenea, politistii rutieri iti pot retine placutele de inmatriculare si daca acestea nu sunt conforme cu standardul ori au alte dispozitive de iluminare, altele decat cele omologate.

Potrivit Regulementului de aplicare a Codului Rutier, la inregistrare la consiliile locale, vehiculelor li se atribuie placute cu un singur numar de inregistrare, care trebuie sa aiba fondul reflectorizant de culoare galbena, iar literele si cifrele, in relief, de culoare neagra.

Diferentele apar la autovehiculele care se inregistreaza la Ministerul Apararii, Ministerul Administratiei si Internelor sau, dupa caz, la Serviciul Roman de Informatii, in aceste situatii, placutele avand fondul reflectorizant de culoare alba, iar literele si cifrele, in relief, de culoare neagra.

Regulementul mai precizeaza ca, la inmatriculare, fiecarui autovehicul si fiecarei remorci li se atribuie cateun numar de inmatriculare compus din indicativul judetului sau al municipiului Bucuresti, numarul de ordine, format din cifre arabe, si o combinatie de trei litere cu caractere latine majuscule.

Numerele de inmatriculare ale autovehiculelor si remorcilor apartinand misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora, precum si altor organizatii si persoane straine cu statut diplomatic, care isi desfasoara activitatea in Romania, sunt compuse din indicativul CD, CO sau TC, dupa caz, si numarul de ordine.

In cazul numarului de inmatriculare temporara, la indicativul judetului sau al municipiului Bucuresti si numarul de ordine se adauga luna si anul in care expira valabilitatea inmatricularii.

De asemenea, la autorizarea provizorie a circulatiei autovehiculului se atribuie un numar compus din indicativul judetului sau al municipiului Bucuresti si numarul de ordine.

Placutele de inmatriculare mai pot fi retinute si daca vehiculul nu a fost radiat din circulatie in cazurile prevazute de Codul Rutier.

Potrivit art. 17 din acest act normativ, radierea unui vehicul se face, la cererea proprietarului, atunci cand vehiculul a fost casat, dar si in cazul in care vehiculul va fi scos definitiv din Romania (va fi exportat) sau daca a fost declarat furat.

De asemenea, radierea poate fi ceruta si atunci cand proprietarul nu mai doreste mentinerea vehicului in circulatie. (Am prezentat un articol mai detaliat despre cum se face radierea unui autoturism aici)

O ultima contraventie care atrage sanctiunea retinerii placutelor de inmatriculare este aceea a incalcarii normelor tehnice constructive referitoare la transportul produselor periculoase.

Astfel, potrivit Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, transportul de marfuri periculoase se poate face numai de vehicule care au anumite dotari si echipamente si care indeplinesc conditiile tehnice si de agreere, prevazute in Acordul european referitor la transportul rutier international al marfurilor periculoase (A.D.R.), incheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care Romania a aderat prin Legea nr. 31/1994.

Avocatnet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.

COMENTARII ARTICOL (24)

daniela.b.i

Spune-ți părerea
Comentează
CELE MAI RECENTE | CELE MAI APRECIATE

Daniela B.D (utilizator neinregistrat)
Acum 4 minute
Buna ziua!
Am o problema mai delicata. Locuiesc in Germania si am cumparat o masina din Ro inscrisa pe Bulgaria. Am adus-o aici si mi-au fost furate plăcuțele de inmatriculare. Am fost la politie si am declarat furtul. Masina nu este trebuta pe numele meu, asa ca am luat legatura cu proprietarul din acte al mașinii. Mi-a trimis 2 placute cu același numar de inmatriculare insa le-am gasit si pe acestea luate de pe mașină. Am primit ulterior o scrisoare de la politia germana cum ca nu aveam dreptul sa circul cu acelasi numere pe masina. Legea de aici prevede ca trebuiau scoase alte numere. Problema e ca numerele ce sunt acum retinute de ei nu sunt tocmai unele legale ...sunt confecționate din plastic fara sa fie reflectorizante. Va rog daca se poate sa imi spuneți care este pedeapsa pentru o astfel de fapta si daca ei aveau dreptul sa imi ridice numerele fara sa ma înștiințeze dinainte. Urmeaza sa merg la ei pentru o declaratie si sincera sa fiu nu stiu nici macar ce as putea declara. Va mulțumesc anticipat

Alte discuții în legătură

Conducere pe drumurile publice motocultor catalinuxxl catalinuxxl Bună seara . Posed un motocultor de 7,5cp plus o remorca confectionata manual .Motocultor ul sau remorca nu sunt inregistrate la primarie , nu au certificat ... (vezi toată discuția)
Fara asigurare mezgageza mezgageza cum se sanctioneaza conducerea unui autovehicul fara RCA valabila? (vezi toată discuția)
Talon + placute de inmatriculare retinute Dexter11 Dexter11 Buna ziua. Am si eu o problema in legatura cu [b]Talonul[/b] si [b]Placutele de inmatriculare[/b] a unei masini inmatriculate in [b]Anglia[/b]. Deci, ... (vezi toată discuția)