avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Stoparea unei tranzactii imobiliare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Stoparea unei tranzactii imobiliare

Buna Ziua. Problema mea; Doresc sa cumpar un apartament,cu credit Imobiliar. Mi-l prezita agentia, stabilim un pret pentru bunul respectiv , ne intalnim la fata locului ,vanzator agent imobiliar si eu ,(posibil cumparator). mergem la agentie agentul face un precontract, in afara de acest precontract nu exista alt act intre mine si agentie. tin sa subliniez ca vanzatorul sustine cu martori ca detine in acte si teren de langa apartament. nu de sub apartament. Eu om de buna credinta, Mi se cere o suma de bani de catre agentie pentru a fi siguri ca incepe tranzactia. o dau si se face acel precontract , in care se trec datele si spre final o clauza doar pentru mine, in cazul in care tranzactia nu se mai face din vina mea voi plati o suma vanzatorului si o suma agentiei. Mentionez; SUNT VINOVAT. Am semnat acea Hartie, fara sa vad si sa citesc acel pasaj.(clauza). doar eu am clauza in acel act. Vanzatorul nu are trecut nimic si nici agentia.Nici in ce alte conditii se poate opri tranzactia . Acum dupa ceva timp merg la banca si persoana de la biroul de credite imi spune ca vanzatorul nu detine teren in acte, acel teren trecut in acte e din drepturi comune cel pe care e construita cladirea(cer scuze nu stiu daca ma exprim corect,sau expun corect datele) ce e sigur ca nu are terenul de langa cladire in acte.( practic eu consider ca am stabilit un pret pe un bun care nu il primesc) Mai Gaseste tot banca ceva nereguli in actele vanzatorului, fapt ce ma duce la OPRIREA acestei tranzactii. Acum Intrebare? Cum se stabileste Vina? As dori sa stiu daca am si drepturi. Ca VINA o STIU NU trebuia sa semnez acel precontract. Multumesc !! Imi cer scuze daca am facut greseli de scriere sau de exprimare.
Ultima modificare: Duminică, 21 Mai 2017
micro40, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionita Loredana Avocat , Avocat 09:48, 20 Iulie 2017
Daca nu are acte valabile pe ceea ce urma sa vanda este culpa vanzatorului de principiu.
La judecata se stabileste ce si cum pe baza apararilor si argumentelor partilor.
Oricum eu nu vad vina dvs. din moment ce el nu putea vinde.
Poate si banca e vinovata si nu vrea dar ea nu e parte in contract.

Pot fi mai multe variante in functie de cel mai mic detaliu.


Acum nu dorim sa va judecam pentru ca verdictul vi l-ati dat deja singur dar inainte de a semna actul de la agentie ati vazut actele de proprietate ale vanzatorului sau ati mers doar "pe vorbe" (spuneti ceva despre martorii vanzatorui)?
Prin vazut se intelege citit si "inteles".
Una este doar sa citesti si alta sa si intelegi ce scrie in acte.
In momentul cand v-ati hotarat sa cumparati imobilul v-ati informat anterior suficient incat sa intelegeti ce implica o tranzactie imobiliara?
Din moment ce ati considerat ca buna credinta si increderea sunt inca de actualitate am certitudinea ca nu ati facut acest lucru.
Nu banca a semnat actul de la agentie, prin urmare banca nu are nicio implicare in eventuala anulare a actului respectiv.
Actul se poate denunta pe comun acord si in conditiile de denuntare inscrise in el.
Banca are dreptate, trebuie sa incheiati doua tranzactii, una ptr apartamentul de la parter si una pentru camerele de la subsol.

Pentru camerele de subsol ati vazut actele de proprietate? Sunt foste spatii tehnice din subsol sau camerele unui apartament obisnuit?

Si ca va lamuriti ce acte trebuia sa va prezinte promitentul vanzator spuneti care din actele de mai jos v-au fost prezentate pentru ambele spatii:
1. documente de identitate (carte de identitate, certificat de casatorie, hotarare de divort daca este divortat, etc.);
2. acte de proprietate (contract de vanzare/cumparare, certificat de mostenitor, contract de donatie, etc.);
3. documente cadastrale (schita cadastrala, plan de incadrare in zona, etc.)
4. certificat energetic;
5. extras de carte funciara pentru informare;

Pentru a va lamuri in privinta sanselor de anulare a actului semnat in necunostinta de cauza mergeti cu actele la un avocat.

Multumesc tuturor pentru pareri si pentru sfaturile voastre. Eu nu sunt un specialist in imobiliare si daca ma uitam in acte tot nu as fi inteles ce are trecut in contracte si ce nu. Aici problema se pune asa din punctul meu de vedere; La momentul stabilirii pretului si al emiterii precontractului nici eu dar nici agentul imobiliar nu vazusem actele. Eu cum am spus nu ma pricep, dar agentia dupa verificare trebuia sa vada si sa ma informeze ca proprietarul nu detine terenul aferent in acte ci doar terenul de sub cladire, ceea ce agentul nu a facut. si pe deasupra mai tine partea si vanzatorului ca vanzatorul nu a stiut ca acel teren e terenul pe care e construita caladirea. ii gaseste scuza vanzatorului. mi se parea normal sa spuna ; vanzatorul nu are marfa pentru care am facut intelegerea ;ori renegociem pretul ori de comun acord oprim tranzactia . plus ca si cu partea de la subsol era o problema, si mai am o problema pe care nu o inteleg; din ce am cautat eu Agentia nu avea voie prin lege sa imi ceara bani inainte. si precontractul eu nu stiu cat este de legal aici va rog sa ma ajutati daca puteti. Eu cred ca acel act este ilegal La capitolul clauze ;de ce am clauza stabilita doar eu?si nu si vanzatorul + clauza in care se poate ori tranzactia . Asta este obligatia agentiei. din ce am citit .Eu vad un interes si rea voita din partea Agentiei. Dar asta acum dupa ce am facut acea greseala pe care o recunosc si mi-o asum. Am scris de aceasta problema sa NU MAI PATEASCA si altcineva ca mine. Inca o data va - MULTUMESC - . sI CITITI tot inainte de a va pune semnatura pe un act.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Mai 2017
micro40, utilizator
Daca obțineti o înregistrare cu reprezentatul agentiei si cu vanzatorul din care ei recunosc cum v-ati inteles, le puteti spune ca ii veti da in judecata daca vom sa va considere pe dvs. culpabil. Macar puteti incerca. Vina este impartita: dvs. ca nu ati cerut acte si nu ati citit precontractul, iar vanzatorul ca a promis sa va vanda un bun pe care nu il detinea in acte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precontract vanzare cumparare imobil elle77 elle77 am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta; intentionez sa achizitionez un imobil prin credit ipotecar si agentia imobiliara vrea sa facem un precontract ... (vezi toată discuția)
Tranzactie imobiliara cornel_badea cornel_badea Buna ziua, As avea si au o problema la care daca se poate sa-mi dati cateva lamuriri. - S-a facut un antecontract de vanzare cumparare pentru un ... (vezi toată discuția)
Modalitate incheiere precontract BogdanH BogdanH Buna ziua! Doresc sa realizez o tranzactie imobiliara prin credit bancar. Banca imi cere avans de 25% din suma sub forma unui precontract (promisiune de ... (vezi toată discuția)