avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inchiriere spatiu comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inchiriere spatiu comun

Locuiesc la penultimul etaj al unui bloc cu 9 etaje, 2 scari si 98 de apartamente. La ultimul etaj al fiecarei scari se afla cate o spalatorie comuna, spatiu indiviz pentru toti locatarii. Doamna administrastor si inca cateva „doamne” vor sa inchirieze acel spatiu femeii de serviciu si familiei ei, pe motiv ca "mai ajuta prin bloc". De altfel, proprietare apartamentului vecin cu spalatoria ar dori si dansa sa inchirieze acel spatiu pentru a se extinde. Eu locuiesc fix sub aceasta spalatorie si nu doresc sa ii fie schimbata destinatia.
Femeia de serviciu a fost pusa de administrator sa umble din usa in usa sa stranga semnaturi de acord. Mentionez ca spatiul acela nu e propriu de locuit, nu are contor electric, nu are gaze, nu are baie, ci doar un closet de serviciu in afara spalatoriei, nu are scurgere de ape menajere si closet, e o suprafata de pana in 30mp fara statut de locuinta. In adunarea generala de anul trecut s-a decis ca inainte de inceperea oricaror demersuri de inchiriere sa se consulte parerea unui avocat si a unor ingienri cu competenta in domeniu care sa se pronunte asupra posibilitatii convertirii spatiului intr-unul de locuit si asupra statutul juridic al lui. Daca femeia de serviciu face amenajarile, cui ii ramane acest patrimoniu? Asociatiei? Femeia a spus ca a vorbit ea cu un avocat si ca i-a zis ca daca strange semnaturile, poate sa se mute linistita...
Exista vreo lege prin care unii locatari (eu, ca vecin direct, stand dedesubt) se pot opune inchirierii acestei spalatorii? E suficient sa stranga semnaturi de la jumate plus 1? Au locatarii direct afectati drept de veto?
Cel mai recent răspuns: Victor Brosser , Alte profesii 08:42, 24 Mai 2017
pare un gest umanitar: sunt convins ca si dumneavostra veti fi de acord cu o atfel de abordare.
Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art.11
.........
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.

Art. 39. - Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.

Ultima modificare: Miercuri, 24 Mai 2017
elga50, moderator
Dvs. de ce nu doriti sa fiti de acord cu inchirierea acelui spatiu?
Sa fim seriosi, oricare spatiu se poate amenaja in spatiu de locuit atata timp cat prin modificarile facute nu afecteaza structur de rezistenta a imobilului, ceea ce aici nu este cazul.
Ce trebuie sa fiti atenti intradevar:
-pe cat timp se inchiriaza;
-cu ce suma;
-costul amenajarilor sa le suporte in intregime chiriasul;
-aceste amenajari sa ramana asociatiei dupa expirarea contractului;
-atentie la clauzele de prelungire a contractului;
-costul utilitatilor trebuie suportat de catre chiriasi;
-modalitatea de masurare a lor (apometre, contor pasant, calorifere, etc.);
-atentie la clauzele de reziliere a contractului;
In rest, in viata mai trebuie sa facem si fapte bune si sa ne ajutam semenii daca ne roaga acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchirerea toboganelor de gunoi dezafectate lucian.cerbu lucian.cerbu buna ziua! locuiesc intrun bloc cu mai multe etaje, unde pana acum o luna si ceva am beneficiat de tobogan cu ghena la fiecare etaj pentru aruncarea gunoiului ... (vezi toată discuția)
Inchiriere uscatorie parter steldana steldana Locuiesc la parterul unui bloc la care s-a desfiintat asociatia de proprietari acum un an de zile. Spatiul unde asociatia isi desfasura activitatea era o fosta ... (vezi toată discuția)
Uscatoria blocului lucutza55 lucutza55 buna ziua. locuiesc la parterul unui bloc de proprietari. n uam balcon si singura posibilitate de a usca rufele este uscatoria de la parter. la care are acces ... (vezi toată discuția)