avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Predarea permisului de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Predarea permisului de conducere

Buna seara!

Desi am citit cam tot ce se putea pe forum, gasind pareri impartite cu privire la acest subiect, indraznesc sa deschid un subiect nou de discutie. Speta mea este in felul urmator:

Am fost sanctionat contraventional cu suspendarea permisului de conducere pe o perioada de 3 luni pentru depasirea vitezei in localitate. Am sperat ca o sa castig in zadar, iar plangerea contraventionala mi-a fost respinsa. Scrie asa:

Respinge plângerea contravenţională formulată de petentul X, ..., în contradictoriu cu intimatul Y, ... Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare. Cererea pentru exercitarea căii de atac se depune la Z. Pronunţată azi, 05.04.2017, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin intermediul grefei instanţei.
Document: Hotarâre xxx 05.04.2017

Azi suntem in 23.05.2017. Conform art 118 din oug 195/2002 trebuia sa predau permisul in 15 zile de la data pronuntarii, care dupa cum se vede a fost in 05.04.2017, adica ar fi trebuit sa predau permisul cel tarziu pe 20.04.2017. Intreband un avocat "destept", fara sa ma documentez in prealabil, acesta mi-a spus faptul ca termenul de 15 zile in care trebuie sa predau permisul de conducere curge de la data comunicarii hotararii instantei de judecata, hotarare care inca nu mi-a fost comunicata pana in prezent.

Decizia nr. 666/2014 a CCR spune asa:

"Curtea reține că obligația de predare a permisului de conducere în termen de 15 zile de pronunțarea hotărârii prin care instanța a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției reprezintă opțiunea legiuitorului, în scopul reducerii pericolului social rezultat din săvârșirea unei contravenții constatate prin hotărâre judecătorească definitivă. O asemenea opțiune este justificată obiectiv și proporțional în raport de exigența executării cu celeritate a sancțiunii contravenționale aplicate pentru încălcarea regulilor privind circulația pe drumurile publice, reguli menite să asigurare desfășurarea în siguranță a circulației pe drumurile publice, precum și ocrotirea vieții, integrității corporale și a sănătății persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, protecția drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor respective, a proprietății publice și private, cât și a mediului."

Desi sunt cam convins ca am comis-o si ca o sa mi se prelungeasca perioada de suspendare cu inca o luna, intrebarea mea este: Pentru ce Dumnezeu mai am posibilitatea caii de atac a apelului in termen de 30 de zile de la comunicare daca eu trebuie sa predau permisul? Unde imi mai este dreptul la aparare daca ma declar singur vinovat?

Sper sa aveti rabdare sa cititi. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 20:07, 24 Mai 2017
Deocamdata decizia instantei nu e definitiva. Din moment ce hotarirea nu v-a fost comunicata, nici nu ati putut ce ataca cu apel. Dar nu v-ati pierdut acest drept.
NCPciv: Art. 468

Termenul de apel

(1) Termenul de apel este de 30 de zile de la comunicarea hotărârii, dacă legea nu dispune altfel.

"18. În aceste condiții, Curtea reține că, în cazul exercitării căii de atac prevăzute de lege, termenul de 15 zile instituit prin normele supuse controlului de constituționalitate curge de la momentul pronunțării hotărârii de către instanța judecătorească învestită cu soluționarea apelului."
Bun, dar altceva ma interesa in raspunsul dvs. Trebuia sa predau permisul dupa 15 zile de la pronuntare sau nu? Asta nu inteleg eu. Predai permisul si dupa faci apel? Mi se pare o imbecilitate.
Cititi cu atentie, 15 zile sunt de la momentul cind hotarirea instantei e definitiva.
"Curtea reține că obligația de predare a permisului de conducere în termen de 15 zile de pronunțarea hotărârii prin care instanța a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției reprezintă opțiunea legiuitorului, în scopul reducerii pericolului social rezultat din săvârșirea unei contravenții constatate prin hotărâre judecătorească definitivă."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plângere contravențională respinsă. care este termenul în care trebuie să predau permisul? DannielS DannielS Buna ziua, Astazi mi-a fost respinsa plangera contraventionala dar am apel in 30 de zile ...pot preda permisul pentru a nu mai pierde timp sau sunt obligat sa ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat - predare permis VladVZG VladVZG Bună ziua, Se dă următoarea situație - Mi-a fost suspendat permisul în toamnă pe trei luni. în Cluj, eu fiind din Iași. Am făcut contestație, la mai ... (vezi toată discuția)
Suspendarea permisului de conducere Denis.DNX Denis.DNX Doresc să aflu detalii despre situația în care mi-a fost suspendat permisul de conducere. În 02.05.2018 am fost surprins conducând cu peste 50km/h a ... (vezi toată discuția)