avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plângere contravențională respinsă. Care este ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Plângere contravențională respinsă. Care este termenul în care trebuie să predau permisul?

Buna ziua,
Astazi mi-a fost respinsa plangera contraventionala dar am apel in 30 de zile ...pot preda permisul pentru a nu mai pierde timp sau sunt obligat sa astept inca 30 de zile pentru al preda...?multumesc
Ultima modificare: Marți, 13 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:40, 21 Februarie 2018
Daca nu veti formula Apel, va trebui sa predati permisul...
Aveti obligatia legala de a preda permisul la Inspectoratul de Politie in termen de maxim 15 zile calendaristice de la data pronuntarii hotararii judecatoresti de respingere a plangerii contraventionale, hotarare pe care o puteti executa de bunavoie.
Formularea caii de atac a apelului este un drept de care dispuneti si nu o obligatie.

In cazul in care nu formulati apel, nepredarea permisului in cadrul termenului legal de 15 zile calendaristice atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce in conformitate cu Art. 118 din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulaţia pe drumurile publice*) republicata:

(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Potrivit ORDONANŢEI GUVERNULUI nr. 2 din 12 iulie 2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, Art. 34 (2): Dacă prin lege nu se prevede altfel, hotărârea prin care s-a soluţionat plângerea poate fi atacată numai cu apel. Apelul se soluţionează de secţia de contencios administrativ şi fiscal a tribunalului. Motivarea apelului nu este obligatorie. Motivele de apel pot fi susţinute şi oral în faţa instanţei. Apelul suspendă executarea hotărârii.
Totodata, Curtea Constitutionala a reţinut prin Decizia nr. 666 din 12.11.2014 că, în cazul exercitării căii de atac prevăzute de lege, termenul de 15 zile instituit prin normele supuse controlului de constituţionalitate curge de la momentul pronunţării hotărârii de către instanţa judecătorească învestită cu soluţionarea apelului ([ link extern ] ).

In consecinta, numai formularea cererii de apel suspenda executarea hotararii.
In cazul in care nu formulati calea de atac, aveti obligatia sa predati permisul in termenul legal de 15 zile calendaristice de 15 zile calendaristice, in caz contrar vi se va aplica sanctiunea prevazuta de art. 118 al. 5 din OUG nr. 195/2002 asa cum a fost mai sus mentinonata.

In cazul in care aveti nevoie de sprijin, solicitati o consultatie juridica, pe baza documentelor si informatiilor aplicabile.

Ultima modificare: Duminică, 11 Februarie 2018
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
Multumesc foarte mult
Nu puteti preda permisul cata vreme hotararea nu este definitiva.
Termenul de 15 zile curge de la data ramanerii definitive a hotararii, prin urmare sanctiunea majorarii cu 30 de zile a duratei de suspendare a dreptului de a conduce nu poate fi aplicata .

Hotararea va deveni definitiva la expirarea termenului de apel ( daca nu se declara apel) sau la data pronuntarii instantei de apel, data de la care curge termenul de 15 zile.
Din ce relatati inteleg ca instanta abia s-a pronuntat, astfel ca are la dispozitie un termen de 30 de zile pentru redactarea hotararii ( care poate fi insa depasit) si apoi o va comunica la adresa de domiciliu, iar de la data comunicarii va curge termenul de apel.
Abia ulterior va ramane definitiva si o puteti legaliza si preda permisul in 15 zile.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa ar trebui, insa nu este asa, cele 15 zile curg de la pronuntare, asa spune legea.

Alte discuții în legătură

Termen de predare a permisului de conducere david mihaela david mihaela Buna seara! Pe data de 09.06.2015 am pierdut procesul in care am contestat procesul verbal. Am fost la politie si mi s-a spus ca-mi trebuie decizia si sa dau ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat - predare permis VladVZG VladVZG Bună ziua, Se dă următoarea situație - Mi-a fost suspendat permisul în toamnă pe trei luni. în Cluj, eu fiind din Iași. Am făcut contestație, la mai ... (vezi toată discuția)
Predarea permisului de conducere isomeone isomeone Buna seara! Desi am citit cam tot ce se putea pe forum, gasind pareri impartite cu privire la acest subiect, indraznesc sa deschid un subiect nou de ... (vezi toată discuția)