avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbare nume la solicitarea fostului sot
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbare nume la solicitarea fostului sot

Prin sentinta de divort sotul a fost de acord ca fosta sotie sa poarte numele dobandit prin casatorie. de la divort au aparut conflicte majore si acuze inclusiv de ordin penal la adresa acestuia (cesionarului de nume).sotul cesionar doreste retragerea numelui si revenirea fostei sotii la numele de nastere al acesteia.exista vreun temei juridic legal pentru o astfel de cerere si care e acesta? va multumesc!
Cel mai recent răspuns: blondie , utilizator 11:59, 15 Octombrie 2009
Mi-ati cerut in mod expres prin mesaj privat sa-mi dau cu parerea, dar eu va zic ca n-are sa va placa...

Iubirea nu se vindeca cu ...stiinte juridice, ci cu alta femeie.
Daca fostul sot in speta ar avea in prezent o viata a lui, n-ar mai avea motive sa se amestece in viata fostei si prin urmare nici sa-l mai intereseze ...cum o cheama si pe unde umbla.
Dar se pare ca nici unul din ei n-a ajuns inca la stadiul in care sa se uite la celalalt prin prisma unui singur sentiment ...intelegerea. Ei inca mai au de ars ura, care nu e, asa cum se crede, opusul iubirii. Opusul iubirii este indiferenta.

Si cum dreptul nu se ocupa de ...vindecat orgolii, ma tem ca n-aveti sa gasiti calea de a obliga un om sa-si schimbe numele.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2009
romascanu, moderator
Puteti incerca mai degraba o actiune privind raspunderea civila delictuala, in baza art.998-999 C.civ., unde dovedind prejudiciul produs, pe cale de consecinta sa solicitati instantei sa dispuna obligarea fostei sotii la schimbarea numelui (cu cel purtat anterior casatoriei) si eventual poate cereti si o masura de "constrangere" a acesteia prin obligarea sa la plata unor daune cominatorii pentru fiecare zi intarziere in neexecutarea obligatiei de "a face", de la data ramanerii definitive a hotararii.

P.S. Puteti "incerca" iar daca reusiti sa convingeti instanta, rezultatul va fi pe masura asteptarilor dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
Stimata doamna,
E perfect adevarat ca vindecarea in relatii dintre fosti soti are nevoie de timpul ei si ca solutiile pot fi "o alta" sau "un altul" , insa in cazul de fata cererea fostului sot se bazeaza pe un fapt independent de sentimente in care ignoranta nu reprezinta o solutie.Dreptul la propria imagine si la nume stiu ca e consacrat pe undeva, prin Constitutie si hatisurile legii si tocmai despre un "drept" e vorba aici care se doreste a fi ocrotit. Faptul ca si in prezent fosta sotie "se foloseste" de un nume al fostului sot in modul descris -defaimator la adresa ex-sotului si adresand nenumarate plangeri diverselor institutii impotriva lui evident ca il determina pe acesta sa actioneze si in plan juridic, respectiv sa incerce sa contracareze orice fel de asociere cu numele sau a faptelor ex-sotiei sale. Solicitam un sfat juridic, apreciez insa si sfaturile "de viata".Multumiri pentru timp alocat si raspuns. Orice sfat sau idee inovativa intr-o astfel de speta este binevenit, astept sugestiile Dvs!
Ideea nu e rea, multumesc pentru sfat!
alfa_omega a scris:

Dreptul la propria imagine si la nume stiu ca e consacrat pe undeva, prin Constitutie si hatisurile legii si tocmai despre un "drept" e vorba aici care se doreste a fi ocrotit.

Daca despre asta e vorba, atunci aveti la indemana cea mai frumoasa norma in alb continuta de codul civil: Orice fapta a omului care cauzezaza altuia un prejudiciu obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat a-l repara (art 998).
Strangeti toate faptele astea intr-un "buchet" si apreciati cam cat ...cereti din pricina lor cu titlu de daune pentru prejudiciul cauzat.

Dar nu incercati sa va reparati prejudiciul prin incalcarea dreptului altuia la nume (si ea, la randul ei, este o persoana care are dreptul la numele dobandit potrivit legii si de care nu poate fi lipsita sub presiunea nimanui) pentru ca altminteri iese ca-n bancul acela...
Un om musca un caine.
Un trecator intreaba: Ce faci bade, musti cainele?
Pai da, dar el a inceput.

Alte discuții în legătură

Retragere nume dupa divort ContSters118946 ContSters118946 fosta sotie ,pe langa unele probleme de lacomie cumulate cu stari de depresie si ceva plangeri penale soldate cu iup,imi tarfaleste numele si as vrea o solutie ... (vezi toată discuția)
Drepturile tatălui Niky112 Niky112 Nu pot să scot copilul de pe numele tatălui, atâta timp cât lui nu îi mai pasă de el, nici nu îl vizitează,nici nu îi dă pensie alimentată, efectiv ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume dumilor dumilor Buna ziua. Sunt divortata si mi-am pastrat numele din casatorie pentru copilul care mi-a fost incredintat, dar nu mai vreau numele fostului sot. Ce se poate ... (vezi toată discuția)