Prin sentinta de divort sotul a fost de acord ca fosta sotie sa poarte numele dobandit prin casatorie. de la divort au aparut conflicte majore si acuze inclusiv de ordin penal la adresa acestuia (cesionarului de nume).sotul cesionar doreste retragerea numelui si revenirea fostei sotii la numele de nastere al acesteia.exista vreun temei juridic legal pentru o astfel de cerere si care e acesta? va multumesc!
Simplul fapt ca fosta sotie a formulat plangeri si actiuni impotriva fostului sau sot aflate pe rolul instantelor si al institutiilor abilitate in care afirma despre acesta fapte nereale nu constituie prin ele insele probatiune intr-o potentiala actiune intemeiata pe disp. art. 998 C. civ? Prejudiciul de imagine al ex-sotului exista chiar si in situatia in care acesta nu a formulat inca o plangere pentru calomnie sau insulta la adresa acesteia? E necesar ca instantele sesizate sa se pronunte prin hotarare definitiva si irevocabila in dosarele aflate pe rol si doar dupa aceea acesta sa formuleze o astfel de actiune? Nu cred ca poate fi vorba de o "lipsire" de nume in ce o priveste pe fosta sotie cata vreme aceasta a purtat un nume de "nastere", cel de casatorie fiind unul obtinut pe perioada determinata, aceea a duratei casatoriei. Apreciez ca "intabularea" pe un nume care, dealtfel, nu l-ai purtat decat temporar nu poate reprezenta un "act pe viata" doar pentru motivul ca in momentul desfacerii casatoriei sotul a acceptat acea doleanta a ei din pura buna-credinta fata de aceasta .In fond, este vorba de posibilitatea fiecaruia dintre noi de a dispune de drepturile sale fara a incalca acelasi drept al altei persoane, nu?In cazul de fata nu credeti ca tocmai fostului sot i se incalca dreptul de a-si purta numele cu demnitate fara a mai fi asociat unei foste sotii si , respectiv,sa fie obligat sa accepte a fi purtat de o persoana incapabila sa respecte numele dobandit? Dealtfel cred ca si ratiunea legiuitorului a fost cea de a da "drept de dispozitie" prin retragere/mentinere cu acord..sotului/sotiei asupra numelui de casatorie daca ne raportam la dispozitiile C. fam. care permit pastrarea numelui in lipsa acordului sotului/sotiei doar in cazuri exceptionale. In speta de fata ex-sotia nu este consacrata public /profesional sub acel nume, nefiind o persoana "notorie"( decat datorita "plangerilor/sesizarilor" facute), deci nici nu i-ar fi afectata activitatea ce o intreprinde daca si-ar relua cu demnitate fostul nume, cel de fata.
Multumesc pentru sfaturi, si eu opinez ca Re-actia la Actie (am fost muscat, musc si eu!) nu este solutia optima mai ales cand patrupezii doar ar trebui sa muste...
Demersurile privind apararea unei imagini la care cred ca tine fiecare dintre noi reprezinta DOAR UN GEST FIRESC de ocrotire propriei imagini (unul din atributele imaginii unei persoane reprezentandu-l chiar numele) , nicidecum dorinta de a "lua" de la cine "deja a avut" un nume.
Vazuta din exterior situatia dv pare cam asa: fosta sotie, care a ramas cu numele dv. in urma divortului, va face plangeri si reclamatii peste tot afirmand lucruri nereale despre dv. In aceasta situatie, dv. doriti sa o "pedepsiti" nitel, obligand-o sa revina la numele avut anterior casatoriei. Ma indoiesc de faptul ca, daca ar chema-o Geogescu, Popescu, X-ulescu ar inceta sa mai faca aceste plangeri si reclamatii; acestea nu au nici o legatura cu numele pe care il poarta ea ci cu caracterul ei si, din pacate, caracterul nu se poate schimba.
Ati putea aduna copii de pe toate plangerile si actiunile depuse de aceasta pentru a demonstra ca nu le face decat din rea credinta si sa solicitati amendarea ei si despagubiri.
Referitor la subiectul de mai sus, eu sunt copilul unui astfel de cuplu iar mama mea a pastrat dupa divort numlele de familie al tatalui meu, pe care il port si eu dealtfel. Atat eu cat si tatal meu dorim ca mama mea sa revina la numele de fata deoarece consideram ca face de ras acest nume, in sensul ca este demna sa poarte acest nume. Tatal meu a fost de acord ca ea sa pastreze acest nume la divort insa in timp comportamentul ei (inclusiv fata de mine) s-a deteriorat atat de mult incat nici el nici eu nu ne mai dorim acest lucru. Fara acordul mamei mele nu se poate ca ei sa-i fie schimbat numele? Intre timp oamenii se pot razgandii....
Si concret ce dovezi trebuie aduse la tribunal? Trebuie deschis un proces? In cazul in care ea refuza schimbarea numelui ce se poate face?
Ar fi interesant de stiut ce varsta ai, draga Blondie, pentru a sti daca ai sau nu indreptatire legala in a cere ceva in instanta. Pe de alta parte, tatal tau este cel care ar trebui sa faca ceva in sensul retragerii numelui sau (o actiune judecatoreasca) si sa consulte un avocat, asa cum este si in speta de fata.
Cred ca e posibil sa ii fie retras numele pe aceasta cale-a judecatii, insa nu am gasit inca practica judecatoreasca in acest sens, adica solutii date de instante in cazuri similare. Daca cineva are astfel de solutii sau idei pt a promova o astfel de actiune, ii rog in continuare sa ma (ne) sfatuiasca! Multumesc!
Drepturile tatălui
Niky112
Nu pot să scot copilul de pe numele tatălui, atâta timp cât lui nu îi mai pasă de el, nici nu îl vizitează,nici nu îi dă pensie alimentată, efectiv ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume
dumilor
Buna ziua.
Sunt divortata si mi-am pastrat numele din casatorie pentru copilul care mi-a fost incredintat, dar nu mai vreau numele fostului sot.
Ce se poate ... (vezi toată discuția)