sunt novice in detalii prinvind contractul de munca si doresc sa ma ajutati
lucrez intr-un domeniu de retail cu aproximativ 500 de oameni si pe departamentul meu sunt 5 posturi din care directorul m-au anuntat ca vor ramane 3 si vor trebui 2 persoane fie sa se mute pe alt departament...fie "alta solutie - oferta"
sub nicio o forma i-am spus ca nu doresc sa ma mut sa fac altceva decat ce am facut eu, respectiv domeniul pe care am terminat facultatea pentru ca nu se mai regaseste in nici un alt departament
va pot oferi cateva detalii
1. CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCÃ (din 2007)
2. perioada: nedeterminată
3.
Alte clauze:
a) perioada de proba este de 30 zile calendaristice de la data inceperii activitatii.
b) perioada de preaviz , in cazul concedierii, este 20 de zile lucratoare conform Codului Muncii.
c) perioada de preaviz in cazul demisiei este de 15 zile calendaristice, conform Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii;
Drepturi si obligaţii generale ale părţilor
1. Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi :
a) dreptul la salarizare pentru munca depusa ;
b) dreptul la repaus zilnic si saptamanal ;
c) dreptul la concediu de odihna anual ;
d) dreptul la egalitate de sanse si de tratament ;
e) dreptul la securitate si sanatate in munca ;
f) dreptul la formare profesionala, in conditiile actelor aditionale, precum si alte drepturi recunoscute in baza art. 39 pct. (1) din Legea nr. 53 /2003.
2. Salariatului ii revin , in principal , urmatoarele obligaţii :
a) obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului;
b) obligatia de a respecta disciplina muncii si regulile de comportament profesional stabilite in Regulamentul de Ordine Interioara;
c) obligatia de fidelitate fata de angajator in executarea atributiilor de serviciu;
d) obligatia de a respecta masurile de securitate si sanatate a muncii in unitate;
e) obligatia de a respecta secretul de serviciu;
f) obligatia de a permite societatii prelucrarea datelor cu caracter personal in interesul desfasurarii activitatii societatii conform Legii 677/2001.
3.Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi :
a) sa stabileasca organizarea si functionarea societatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
d) sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu ;
e) sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare potrivit legii, Regulamentului Intern .
Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
a) sa acorde salariatului toate drepturile ce decurg din contractele individuale de munca din contractul colectiv de munca si din lege ;
b) sa asigure permanent conditii tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa informeze salariatul asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
d) sa elibereze, la cerere toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
e) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatului, conform prevederilor Legii 677/2001.
Dispozitii finale
Prevederile prezentului contract individual de munca se completeaza cu dispozitiile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii cu modificari ulterioare si ale contractului colectiv de munca aplicabil incheiat la nivelul angajatorului/grupului de angajatori/ramurii/national, inregistrat sub nr. ......../......... la Directia generala de munca si solidaritate sociala, a judetului/municipiului ................./Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.
Orice modificare privind clauzele contractuale in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, conform dispozitiilor legale.
12.Conflictele in legatura cu incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea prezentului contract individual de munca sunt solutionate de instanta judecatoreasca competenta material si teritorial, potrivit legii.
de asemenea fiind primul meu job nu prea am stiu cum se procedeaza si NU mi s-a dat nici o copie a contractului de munca..
am facut rost de aceasta copie prin alte ..mijloace
va rog cine poate sa ma elucideze si sa-mi dea sfaturi si sa nu cad in capcana angajatorului
nu doresc sub nicio forma sa schimb functia in cadrul firmei
am dreptul la salarii compensatorii?! somaj?! in contextul in care concedierea nu are loc din vina angajatului
1. Pe CIM suntem 5 persoane cu aceeasi "meserie". Ei vor cu unul mai putin pe acel departament. Parerea mea e ca nu se cheama desfiintare. Daca avem 5 bucatari si unul este data afara nu se poate spune ca se desfiinteaza postul ci se micsoareaza numarul de angajati. Organigrama veche presupune 5 pe acel departament, cea noua spune ca 4. Pentru a face posibil acest lucru ei ne "cer" sa plecam pe alt post (ca daca ne-ar da ei afara nu se mai poate angaja pe acel post 1an - cat e legea). Alti colegi de pe alte depratamente au fost chemati si cerut in mod direct sa aduca demisia. Si au acceptat :(. Si bineinteles ca is plecati de mult!
2. Nu dispare postul, ci o persoana din cei 5.
3. Noua organigrama s-a comunicat "neoficial" prin aceasta cerere - doar verbal.
4. S-a oferit verbal, exact cum spunea cealalta persoana. Daca accepti verbal fac imediat si actele. Adica iti oferim un alt post, la munca de jos pe un salar de mizerie. Mai departe faci cum vrei accepti sau nu. Si toata povestea continua!
Desfiintare de post in sensul legii inseama inclusiv reducerea numarului de posturi, chiar daca mai raman alte posturi de acelasi fel.
Altfel spus, ba da, se desfiinteaza postul de "bucatar nr. 5".
Deci, din punct de vedere juridic, ceea ce vor sa faca sefii dvs. este o desfiintare a unui post de bucatar, din cele 5.
Daca se pricep sa faca asta in mod legal, e alta discutie.
(evident ca nu, din ce povestiti).
Consecinta directa a desfiintarii unui post, este concedierea pesoanei care il ocupa.
Legal, desfiintarea unui post si concedierea se face dupa urmatoarele etape:
- Conducerea ia o decizie motivata de desfiintare a unuia sau a mai multor posturi.
- Se identifica persoanele care ocupa acele posturi
- Persoanele identificate primesc in scris, sub semnatura, preaviz de 20 de zile lucratoare (in scris, sub semnatura), si eventual oferta de alte posturi, daca exista.
a) persona accepta alt post => modificarea contractului si trecerea imediata in alt post
b) persoana nu accepta alt post => urmeaza concedierea
- Decizia de concediere si lichidarea
- Plata unui salar compensator
- Persoana concediata poate sa intre in somaj, daca are stagiul de cotizare necesar.
Toate astea se fac in scris!!! Vorbele zboara, in plus, poate dvs. nu ati fost atent / prezent / interesat cand vi s-a prezentat, chipurile, noua organigrama... Nu merge pe vorbe!
Acesta este singurul mod legal de a desfinta un post din cinci.
Doar daca vi se ofera un alt post in acest fel, si il refuzati (in aceasta procedura), abia atunci puteti fi concediat.
Ofertele verbale nu au nici o valoare, nu sunteti nevoit sa acceptati, nici macar sa raspundeti. Legal, nu au ce sa va faca, nu va pot da afara asa, pe vorbe, nu va pot obliga sa demisionati sau sa treceti fortata in alta munca, si nici sa va schimbe salariul.
Consider ca au gresit colegii care au demisionat. Nu va dati demisia, lasati seful sa va concedieze. Daca va dati demisia, pierdeti dreptul la preaviz, la somaj si la salariu compensator.
Ziceti dvs. ca au fost chemati si li s-a cerut demisia... Si daca nu vreau sa demisionez, ce se intampla?
Demisia este un act unilateral al dvs., nu va poate obliga nimeni sa va dati sau sa nu va dati demisia.
In legatura cu imposibilitatea de a angaja pe postul de pe care au dat afara:
1. in primul rand, daca au redus postul, ce nevoie mai au sa angajeze apoi?
2. sa stiti ca aceasta interdictie nu se aplica daca se restructureaza un singur post - ce va spune seful e minciuna
Reveniti daca este ceva ce nu e clar in ce v-am scris.
p.s. tot nu am inteles de ce tocmai dvs. din cei cinci trebuie sa va mutati in alt post...
Pai cine stie de ce am fost ales eu si nu altcineva. Culmea este ca sunt singurul din cei 5 care am si studii pe ceea ce fac. Restul nu au studiile terminate in domeniul in care activeaza. Ei dau afara acum, dar daca la anul in primavara trece criza au voie sa angajeze inca 2 oameni?
Ziceti dvs. ca au fost chemati si li s-a cerut demisia... Si daca nu vreau sa demisionez, ce se intampla? Pai incep amenintarile si referatele. Daca se desface contractul de munca in baza referatelor se mai beneficiaza de somaj, preaviz si salariul compensator?
Concluzie, nu avem ce negoia cu ei, daca vor sa ne expedieze (reducere de personal). Vine sefu' , se reduce personal, avem nevoie doar de 4 oameni, deci tu, x, vei pleca pe postul de "jos". Daca nu accepti noul post iti desfacem contractul de munca si pleci in somaj. Cam asa sta treaba? E legal? Este :). Cam urata treaba. Cred ca in rest am inteles totul. Va multumesc pentru ajutor.
Nu zic ca nu aveti dreptate ...Dar si eu sunt de parere ca e mai bine sa-i lasati sava concedieze...Mai adaug ca pe langa celelalte aspecte prezentate , puteti si sa-i dati in judecata ...Nu platiti taxa de timbru, angajatorul trebuie sa produca probele( adica sa aduca toate actele prin care justifica de ce v-au concediat) ..Nu aveti ce pierde , in cel mai rau caz, iar in cel mai bun, in care castigati, instanta ii obliga sa va dea sa va dea salariu de cand v-au concediat , indexat, plus salarii compensatorii daca beneficiati.Si sfatul meu e sa nu demisionati.Si daca incep "referatele" trebuie sa va concedieze legal...si sunt probleme( in orice caz mai mari decat daca acceptati sa va dati demisia, sau plecati prin acordul partilor) Intre timp, daca se fac presiuni va sugerez sa incercati sa va protejati prin orice mijloace( cu cat puteti proba ulterior cu acte, martori....ce vi se intampla cu atat aveti sanse mai mari in instanata)Totul e sa nu cedati.Retineti, mare lucru nu au ce sa faca!Cel mai rau e sa va dati demisia sau sa acceptati incetarea prin acordul partilor, iar colegul v-a explicat pe larg de ce.Succes!
joi nu s-a mai intamplat nimic spectaculos cred ca din cauza faptului ca am avut vizite importante din "tara mama" de unde este firma la care lucrez
vineri m-am dus la resurse umane si am cerut toate actele:
1. CIM + actele aditionale
2. CCM pe companie
3. evaluarea mea - copie
4. fisa postului - o aveam si dinainte
5. regulamentul de ordine interioara
ceea ce este destul de bizar pe nici unul din conctract+actele aditionale nu scrie ca apartin de unitatea din orasul in care ma aflu respectiv in provincie iar firma are sediul in bucuresti
intrebarea mea este cu cat ma afecteaza pe mine acest lucru ca nu exista specificata acest lucru in lupta cu angajator
de asemenea foarte surprinzator este faptul ca evaluarea mea semnata de mine si de superiorul erarhic (nota finala) nu corespunde cu evaluarea pentru care am semnat (au fost pastrate prima si ultima pagina care avea si semnatura, nota finala fiind pe penultima pagina) , este un calificativ mediu, personal nu ma afecteaza dar ceea ce s-a intamplat este un fals in acte
eu am aceea evaluarea reala in format electronic (fisier excel fara semnatura mea), am pastrat-o personal (desi mai mult ca sigur nu are nicio valoare pentru ei) pentru ca ma asteptam la orice in momentele acestea de criza (in prealabil ni s-a comunicat ca nu se va pastra nicio evaluarea in format electronic)
eu pastrez in caz de eventuale "negocieri" cu angajatorul
de asemenea eu personal sunt singurului din departament care am studii superioare pe domeniul in care sunt angajat
o alta chestiune neclara pentru mine : in ccm este specificat faptul ca incetarea CIM poate avea loc 1. de drept 2. cu acordul partilor 3. ca urmare a vointei unilaterale
cum am fost mai mult de lamurit de dvs ce inseamna la 2 si 3, punctul 1 este un pic vag pentru mine ca salariat
ce inseamna acest "de drept" ?
multumesc mult pentru ca m-ati ajutat enorm si va spun sincer alti colegi de la alte departamente nu au avut norocul meu sa gaseasca acest forum si sa refuze pe toate planurile pe cei din conducerea firmei care observ ca s-au calmat ..momentan