avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz concret incetare c.i.m.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz concret incetare c.i.m.

In primul rand buna ziua si bine v-am gasit.
De cateva saptamani ma lovesc tot mai mult si mai tare de nesimtirea unor angajatori: mi-am depus cererea de demisie la sediul firmei in data de 20/07/2009, cu acordul partilor(pe vremea aceea), am stat si in preaviz 15 zile dupa care sa aflu cu stupoare ca adm nu vrea sa imi desfaca c.i.m. deoarece nu am vrut sa semnez un p.v. de inventar cu minus colosal de 600.000 ron pe perioada ian2009-iul2009.
Am facut petitie la ITM, degeaba, dansii spun ca nu pot sa-l oblige sa imi desfaca c.i.m. si ca doar instanta poate face acest lucru.
Astept cu nerabdare cateva pareri, va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 19:35, 24 Septembrie 2009
Daca se constata ca este vina dvs.s-ar putea sa nu vi se mai desfaca c.i.m cu acordul partilor ci un alt articol. Lipsa din inventar ar fi mai bine sa o verificati ,asa procedaza toti salaritiicand pleaca dintr-o firma (mai intai predau bunurile din inventar). Abia atunci faceti proces .
Angajatorul are s. c. in insolventa si ma acuza pe mine pt un minus fabulos, am citit undeva ca demisia trebuie sa mi-o acorde, si dupa aceea poate sa ma actioneze in instanta, cu toate ca nu o sa aiba castig de cauza, pentru ca sunt nevinovat.
Da, demisia este un act unilateral de vointa al angajatului si nu trebuie aprobat de angajator.
Angajatul are obligatia de a efectua preavizul necesar de la data depunerii demisiei.

Din exprimarea initiala nu se intelege daca dvs ati facut o cerere de incetare cu acordul ambelor parti sau ati depus o instiintare de demisie.

Intradevar un eventual prejudiciu creat firmei se poate recupera de societate in instanta daca nu se ajunge la o solutie amiabila.

Insa neindeplinirea unor sarcini de serviciu, cum ar fi neefcetuarea unor inventare obligatorii, care erau in atributiile dvs de serviciu, poate duce la desfacerea disciplinara a contractului de munca, chiar daca dvs ati depus deja o demisie.
nashu1111 a scris:

In primul rand buna ziua si bine v-am gasit.
De cateva saptamani ma lovesc tot mai mult si mai tare de nesimtirea unor angajatori: mi-am depus cererea de demisie la sediul firmei in data de 20/07/2009, cu acordul partilor(pe vremea aceea), am stat si in preaviz 15 zile


Nu inteleg, o desfacere a contractului cu acordul partilor nu contine si un preaviz, acesta inceteaza la data convenita de parti, deci termenul de preaviz nu isi are locul. In mod normal, ar fi trebuit sa se emita o decizie conform art. 79. Deci situatia e neclara.
art. 79 '(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă'.
Asadar, cum s-a spus si mai sus, angajatorul nu este obligat sa fie de acord cu cererea de demisie, dar este obligat sa o inregistreze, iar pentru dreptul de recuperare a lipsei de inventar va trebui sa va actioneze in instanta si sa dovedeasca faptul ca intr-adevar dvs. sunteti culpabil si deci ca sunteti raspunzator patrimonial.
Procesul de inventariere trebuie realizat cu respectarea legislatiei contabile si fiscale, deci nici nu cred ca trebuia sa semnati acel proces verbal de inventariere daca nu ati fost persoana desemnata de reprezentantul legal al societatii ca si responsabil de efectuarea inventarului (parca asa imi aduc aminte din ce am mai citit in domeniu). Se va ajunge in instanta doar daca acel minus vi se va imputa dvs., fara o hotarare judecatoreasca angajatorul nu va putea cere acei bani.
Parerea mea de 'nespecialist'. :tooth:

pt grace_r cererea de demisie am facut-o cu acordul partilor si am stat si 15 in preaviz, iar in ultima zi de preaviz a decis sa facem inventar, de unde a rezultat si acest minus colosal, dupa acea m-a pus sa semnez acel p.v. de inventar, pe care n-am vrut sa-l semnez si acum nu-mi desface c.i.m.
Spuneti-mi va rog daca sesizarile la ITM ma pot ajuta intr-un fel, mentionez ca sunt deja la a 2 a sesizare facuta si nu s-a rezolvat nimic.

Alte discuții în legătură

Despre demisie ingerassweety ingerassweety In cazul in care angajatul demisioneaza, angajatorul il poate obliga sa stea in preaviz ?Daca da, cate zile ? Dar daca angajatul isi da demisia si in cerere e ... (vezi toată discuția)
Art 55 b vladuro vladuro Buna Seara.Am si eu o mica problema va rog din suflet sa-mi raspundeti,maine la ora 07:00 trebuie sa iau decizia.Lucrez de 2 ani de zile la o firma si m-am ... (vezi toată discuția)
Demisie anton i anton i Buna seara, vreau sa imi dau demisia de la locul de munca fara a sta in preavizul de 15 zile.Se poate ca angajatorul sa nu mai imi dea cartea de munca sau sa ... (vezi toată discuția)