avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce infractiune se poate retine in sarcina mea
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce infractiune se poate retine in sarcina mea

In cursul lunii mai, nasul de botez s-a aftat in spital uterior decedand. Eu cu inca 4 persoane am patruns in apartamentul acestuia cu intentia de ai cauta haine si ai duce la spital. Dupa ce a decedat familia acestuia a venit din America a locuit la apartamentul decedatului iar acum ne-am trezit ca suntem contactati de un avocat care ii reprezinta pe fosta sotie a defunctului si care aceasta sustine ca defunctul a venit din America cu suma de 10000 dolari, bani care nu se mai gasesc. Va intreb de ce infractiune putem fi acuzati? Putem fi acuzati pt furt? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Daniela Gratiela , Alte profesii 21:08, 8 Iunie 2017
Din cele relatate de d-voastră (în mod telegrafic) încerc să vă ajut în mod echilibrat.
- pentru fapta de a pătrunde în apartament (considerând că nu ați avut consimțământul ...) ați putea fi acuzat de Violarea de domiciliu - Art. 224 Cod penal
(1) Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte, ori refuzul de a le părăsi la cererea acesteia se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
......
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

- pentru fapta de a lua banii, ați putea fi acuzat de Furt calificat - Art. 228
1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
- raportat la art. 229 alin. 2 Cod penal
2) Dacă furtul a fost săvârşit în următoarele împrejurări:b) prin violare de domiciliu sau sediu profesional;
- cu referire la art. 77 Cod penal - Circumstanţe agravante: a) săvârşirea faptei de trei sau mai multe persoane împreună;
- cu aplicarea aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal
(1) Există concurs real de infracţiuni când două sau mai multe infracţiuni au fost săvârşite de aceeaşi persoană, prin acţiuni sau inacţiuni distincte, înainte de a fi condamnată definitiv pentru vreuna din ele. Există concurs real de infracţiuni şi atunci când una dintre infracţiuni a fost comisă pentru săvârşirea sau ascunderea altei infracţiuni.

și acum pentru liniștea d-voastră, cele trei persoane pot fi martorii d-voastră pentru a vă susține situația. Mai mult, soția defunctului trebuie să dovedească (prin probe) existența sumei de bani. Iar dacă aceasta dovedește că soțul ar fi intrat în România cu suma de bani de 10000 dolari ar putea fi reclamată (conform dovezii depuse de aceasta) pentru că nu a declarat suma la vamă, potrivit , Normei nr 6 din 1 aprilie 2005 (Norma 6/2005)privind importul si exportul fizic de instrumente de plata sub forma de numerar "Persoanele fizice pot introduce sau scoate in/din Romania instrumente de plata in valuta si in moneda nationala (leu) sub forma de numerar, fiind obligate sa declare autoritatilor vamale romane instrumentele de plata sub forma de numerar aflate asupra lor, care sunt egale sau depasesc echivalentul a 10.000 EUR/persoana/calatorie."
Cei care nu declară suma de bani, li se pot confisca de la 30% la 50% din bani și pot primi amendă în valoare de 10% – 50% din suma care depășește limita de 9.999 euro.

Consultarea unui avocat ar putea să vă lumineze, deoarece un specialist în cunoștințe juridice care a luat la cunoștință de întreaga poveste, poate face o încadrare juridică reală. Trebuie luat în calcul și cazierul judiciar al d-voastră și ai celorlalți, care ar putea să vă ajute ori să vă înfunde.
În speranța că v-am oferit un sprijn echilibrat, vă sugerez consultarea unui avocat.
Ultima modificare: Joi, 8 Iunie 2017
Daniela Gratiela, Alte profesii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incalcarea domeniului privat bloomkira bloomkira buna ziua! Locuiesc in casa mamei mele pt ca aceasta nu este in tara si acolo am si domiciliul,problema este ca in timp ce eu eram la un examen o persoana a ... (vezi toată discuția)
Violare de domiciliu florina_buica florina_buica ce pedeapsa primeste fostul sot,daca intra in locuinta de unde i-a fost stearsa rezidenza(adresa),prin evacuare,avand hotarare judecatoreasca..casa e pe numele ... (vezi toată discuția)
Pot fi acuzat de violare de domiciliu? mihaitm mihaitm Daca am patruns in curtea si in casa unde locuieste o fosta prietena,fara ca ea sa fie acasa,pentru a-mi recupera niste bunuri personale,pot fi acuzat de ... (vezi toată discuția)