Am achizitionat asta toamna un apartament intr-un bloc relativ nou.
Acum, odata cu venirea verii acesteia, am inceput sa avem enorme probleme cu zgomotul provocat de unitatea exterioara a unui aparat de aer conditionat al apartamentului vecin, unitate care este montata direct pe peretele exterior al dormitorului nostru. Montajul este facut fara a fi fost folosite prinderi antivibratii (de cauciuc), ca sa nu mai zic ca a fost taiat si polistirenul termoizolatiei si pus direct pe beton, provocand nu numai vibratiile sonore de care ziceam ci, mai mult, o punte termica (abia acum am inteles noi poate si de ce asta iarna aveam asa o mare diferenta de temperatura ambientala in camera respectiva (cu 2 grade mai putin decat in restul)... In sfarsit...zgomotul este de asemenea fel incat, desi nu deosebit de mare, e ca un zumzet, nu numai ca nu putem dormi acolo ci pur si simplu ne distruge psihic! E ca si cum am avea un tractor care merge langa perete.
Apartamentul respectiv (al vecinului) e inchiriat. Am vorbit cu proprietarul la telefon, inca de la primul contact mi-am dat seama ca e o persoana cu care nu mi-as fi dorit vreodata sa am de-a face... mi-a zis ca va veni el sa vada ce si cum. A venit, l-am dus in dormitorul nostru si se facea ca nu aude...sau mai bine zis ca cica parca aude el ceva-ceva dar ca oricum nu e o chestiune pentru care sa-l fi "deranjat". Mi-a zis ca nu-l intereseaza pe el, ca e problema doar a mea, ca daca vreau sa-l mute sa suport eu toate costurile, etc. Pentru cateva momente, vazand cu ce soi de om am de-a face, mai-mai ca ma gandeam sa accept insa, vazand in continuare cum vorbeste, cu cat tupeu nesimtit si "marlanie" se comporta, etc, n-am mai putut sa suport iar principiile mele mi-au "dictat" ca nu trebuie sa mai stau de vorba cu asemenea om, sa-i spun doar ca el e cel care imi provoaca mie probleme, deci tot el trebuie sa faca in asa fel incat acestea sa nu mai existe, altfel vom merge pe singura cale ce ne mai ramane, cea legala. A inceput sa vorbeasca si mai urat, mi-a zis ca oricum nu am ce cauta la usa sa (mai bine zis a chiriasului), sa fac ce ma duce capul.
Am contactat un avocat. Mi-a zis, printre altele, ca deocamdata nu putem introduce actiunea, peretele exterior al blocului (fie si ca e cel al dormitorului meu) este considerat proprietate comuna, asa ca, prima data trebuie sa se faca un proces verbal din partea presedintelui asociatiei si administrator, care sa sustina in primul rand cele doua elemente pe care le invoc eu: poluarea fonica si deteriorarea prin montajul A/C-ului a termosistemului. Problema e acum ca chiriasul (un student strain care,apropo, mai mult ca sigur e si fara contract caci pare si ca a fost instruit bine de proprietar caci zice acum si fara sa-l fi intrebat cineva ca el nu e chirias ci doar fiul unui prieten al proprietarului) nu a vrut sa dea drumul la A/C atunci cand presedintele asciatiei si administratorul au venit ca sa constate, zicand ca orice se doreste sa se faca doar in prezenta proprietarului, proprietar care nu vrea sa vina acolo sau nu mai raspunde la telefon. Si nici pe cei doi (administrator si presedinte) nu-i pot gasi sa-i am la dispozitie oridecateori aud eu a/c-ul aluia, cu precadere seara mai ales.
Ce as putea sa fac?
Si AC nu s-a montat din constructia blocului? Exista autorizatie si pentru montarea AC?
Cred ca se poate obtine eliminarea AC daca se trece de 35 de decibeli in casa cu geamul inchis, se masoara noaptea, dificil. Era un ordin de ministru.
Parerea mea e sa il notificati in acest sens, il puneti in intarziere si apoi mergeti pe obligatia de a face.
Eu una n-as sta dupa asociatia de proprietari.
Din prima imagine, inteleg ca peretele pe care este montata unitatea este peretele comun cu dormitorul dvs.
Apoi, in mod sigur nu are acordul as. proprietari, mai mult, se vede ca AC-ul este montat cu intentie pe peretele comun si nu pe peretele sau.
Ce-a mai buna rezolvare - adica faera sa va complicati cu" judecati", este sa-l determinati sa-si monteze AC-ul pe peretele sau, adica cu 1-1,5m mai la stanga. Zgomotul s-ar putea sa se mai auda, dar va fi mult diminuat.
Daca ziceti ca este un tip dificil, incercati sa-i propuneti suportarea de catre dvs. a costului mutarii. Nu poate fi un cost cine stie ce. Practic se muta consolele in noua locatie, la distanta maxima pe care o suporta legaturile AC-ului.
Totusi, obligatia de stingere a conflictului este a dumnealui.
As. prop. sa-i atraga atentia ca apt. este inchiriat, studentul strain sigur nu este inregistrat in cartea de imobil si nici nu are mutatia pe cartea de identitate. Vreau sa-i aduceti aminte vecinului dvs. si despre aceste aspecte, dar asa la modul "finescu" - ca si cum v-ati aduce aminte de niste lucruri neimportante. Sigur, dupa asta o sa "colaboreze".
AVLIL@
Nu, unitatea A/C nu este montata de dezvoltator odata cu constructia. Proprietarii/locatarii au fost cei ce ulterior constructiei, dupa achizitiile apartamentelor, si-au montat fiecare in parte instalatile respective.
Nu, nu exista autorizatii speciale de a monta aceste unitati, la fel cum probabil 99,99% din toti cetatenii de pretutindeni in tara aceasta nu au cerut vreodata acordul asociatiilor pentru montari de AC, nicaieri.
Am vorbit deja cu presedintele asociatiei precum si cu administratorul, nimeni din bloc nu a cerut vreo asemenea autorizatie pentru montaj A/C pe fatadele constructiei, nicicand. Cel putin din punctul de vedere al presedintelui asociatiei, facand exceptie de zgomotul deranjant produs, numai si numai faptul ca unitatea care ma deranjeaja pe mine a fost montata taindu-se sistemul de termoizolatie, este un motiv pentru care si el personal este in dezacord total cu metoda folosita.
Evident ca nici eu nu as dori sa stau dupa asociatie. Intre timp, inca mai incerc sa gasesc vreo alta cale de comunicare cu vecinul respectiv in speranta ca poate isi da seama totusi de situatie si poate ajunge si el la ganduri mai bune inspre solutionarea acestei probleme. Este chiar posibil chiar ca si el, urmare a vreunui sfat juridic primit deja de la vreun avocat de-al sau, sa nu fie deloc convins ca aceasta atitudine va putea sa fie si cea mai oportuna pentru el. Cel putin asa sper.
Apropo de cei 35 db de care spuneti, am gasit si eu ca:
Conform OMS 536/'97, pentru apartamente, nivelul acustic echivalent continuu (Leq), măsurat în interiorul camerei cu ferestrele închise, nu trebuie să depăşească 35 dB (A) şi curba de zgomot 30în timpul zilei; în timpul nopţii (orele 22,00-6,00), nivelul echivalent continuu trebuie redus cu 10 dB (A) faţă de valorile din timpul zilei. Deci, 25db si curba 30 pe timp de noapte... asta ar putea insemna ca, cel putin teoretic, la o eventuala expertiza, probabil ca s-ar putea dovedi ceva.
Comparational vorbind, zgomotul resimtit de noi in acel dormitor afectat, pare sa fie mai deranjant decat zgomotul produs de o combina frigorifica ce o avem in bucatarie, combina a carei date tehnice spun ca are zgomot de 41 db. Desigur insa, aici mai poate avea un rol si frecventa...care poate e diferita; caci frecventele pot avea rol definitoriu in cat de deranjant se poate resimti un zgomot anume...
@ynocentta, instalarea aparatului a fost fâcutâ dupâ realizarea izolatiei termice extérioare a fatadei!
Pe programul Lightshot cereti modificarea primei imagini, faceti zoom pe zona suportilor si, dacâ aveti idée de ceea ce este o izolatie termicâ, veti vedea câ izolatia termicâ a fost decupatâ local în dreptul suportilor aparatului,
În acelas timp izolatia termicâ de fatadâ initialâ se continuâ în spatele aparatului de conditionarea al aerului.
Proprietarul aparatului a fâcut douâ infractiuni la regulile de artâ în constructii:
1) A distrus continuitatea izolatiei termice de fatadâ a clâdirii;
2) A fâcut un montaj direct pe structurâ fârâ sâ tinâ cont de regulile de constructie privitoare la montarea aparatelor producâtoare de vibratii si zgomot.
Concluzie: sfâtuitorul trebuie sâ facâ efortul unui sfat util si cât mai complect pt cel care cere ajutor,
Constatarea infractiunilor poata fi fâcutâ prin expertizâ, expertiza poate fi opusâ atât asociatiei (care în mod cert nu a putut sâ emitâ o aprobare pt o asemenea enormitate), cât si proprietarului!
@cyan a furnizat o documentatie precisâ si la obiect asupra temeiurilor legale ale actiunilor în justitie care pot fi introduse.
Cu o formulare precisâ si documentatâ a avertismentelor care le veti adresa asociatiei si proprietarului, s-ar putea ca presiunea pusâ sâ producâ rezultate fârâ sâ fiti obligat sâ mergeti mai departe, subliniati costurile suplimentare care vor fi produse de actiunile în instantâ (ajutor fundamental în practicarea sportului gândirii la oameni).
Explicatie:
1) mutarea aparatului pe zidul apartamentului de alâturi nu este complicatâ (existâ spatiul si suportul de rezistentâ necesar);
2) repararea sistemului de izolatie termicâ al fatadei este deasemenea usor si simplu de realizat.
Concluzie: un meserias bun si serios va face lucrârile fârâ sâ fie nevoie de mijloace spéciale deci, la preturi rezonabile (rezultâ un raport pret reparatie/costuri justitie+executie+reparatie extrem de defavorabil pârâtilor).
Reabilitare termica
danpin69
Salut,
Doresc sa stiu daca partile laterale ale unui bloc cu doua scari de forma dreptunghiulara, sunt considerate parti comune?(pe aceste laterale nu exista ... (vezi toată discuția)