avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Zgomot aparat AC montat pe peretele altui proprietar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Zgomot aparat AC montat pe peretele altui proprietar

Am achizitionat asta toamna un apartament intr-un bloc relativ nou.
Acum, odata cu venirea verii acesteia, am inceput sa avem enorme probleme cu zgomotul provocat de unitatea exterioara a unui aparat de aer conditionat al apartamentului vecin, unitate care este montata direct pe peretele exterior al dormitorului nostru. Montajul este facut fara a fi fost folosite prinderi antivibratii (de cauciuc), ca sa nu mai zic ca a fost taiat si polistirenul termoizolatiei si pus direct pe beton, provocand nu numai vibratiile sonore de care ziceam ci, mai mult, o punte termica (abia acum am inteles noi poate si de ce asta iarna aveam asa o mare diferenta de temperatura ambientala in camera respectiva (cu 2 grade mai putin decat in restul)... In sfarsit...zgomotul este de asemenea fel incat, desi nu deosebit de mare, e ca un zumzet, nu numai ca nu putem dormi acolo ci pur si simplu ne distruge psihic! E ca si cum am avea un tractor care merge langa perete.
Apartamentul respectiv (al vecinului) e inchiriat. Am vorbit cu proprietarul la telefon, inca de la primul contact mi-am dat seama ca e o persoana cu care nu mi-as fi dorit vreodata sa am de-a face... mi-a zis ca va veni el sa vada ce si cum. A venit, l-am dus in dormitorul nostru si se facea ca nu aude...sau mai bine zis ca cica parca aude el ceva-ceva dar ca oricum nu e o chestiune pentru care sa-l fi "deranjat". Mi-a zis ca nu-l intereseaza pe el, ca e problema doar a mea, ca daca vreau sa-l mute sa suport eu toate costurile, etc. Pentru cateva momente, vazand cu ce soi de om am de-a face, mai-mai ca ma gandeam sa accept insa, vazand in continuare cum vorbeste, cu cat tupeu nesimtit si "marlanie" se comporta, etc, n-am mai putut sa suport iar principiile mele mi-au "dictat" ca nu trebuie sa mai stau de vorba cu asemenea om, sa-i spun doar ca el e cel care imi provoaca mie probleme, deci tot el trebuie sa faca in asa fel incat acestea sa nu mai existe, altfel vom merge pe singura cale ce ne mai ramane, cea legala. A inceput sa vorbeasca si mai urat, mi-a zis ca oricum nu am ce cauta la usa sa (mai bine zis a chiriasului), sa fac ce ma duce capul.
Am contactat un avocat. Mi-a zis, printre altele, ca deocamdata nu putem introduce actiunea, peretele exterior al blocului (fie si ca e cel al dormitorului meu) este considerat proprietate comuna, asa ca, prima data trebuie sa se faca un proces verbal din partea presedintelui asociatiei si administrator, care sa sustina in primul rand cele doua elemente pe care le invoc eu: poluarea fonica si deteriorarea prin montajul A/C-ului a termosistemului. Problema e acum ca chiriasul (un student strain care,apropo, mai mult ca sigur e si fara contract caci pare si ca a fost instruit bine de proprietar caci zice acum si fara sa-l fi intrebat cineva ca el nu e chirias ci doar fiul unui prieten al proprietarului) nu a vrut sa dea drumul la A/C atunci cand presedintele asciatiei si administratorul au venit ca sa constate, zicand ca orice se doreste sa se faca doar in prezenta proprietarului, proprietar care nu vrea sa vina acolo sau nu mai raspunde la telefon. Si nici pe cei doi (administrator si presedinte) nu-i pot gasi sa-i am la dispozitie oridecateori aud eu a/c-ul aluia, cu precadere seara mai ales.
Ce as putea sa fac?
Ultima modificare: Vineri, 9 Iunie 2017
amotida, utilizator
Cel mai recent răspuns: contsters111 , utilizator 18:28, 15 Octombrie 2019
Lucrurile nu stau atat de rau. Desi este de dorit sa nu exista punti termice in izolarea unei constructii, in fapt ele exista la orice constructie. La orice imbunare cu abatere, la orice suprapunere necorespunzatoare etc.
Puntile termice trebuie evitate datorita faptului ca in zona lor se poate (nu e obligatoriu) produce condens si pentru ca, in functie de zona, orientare si suprafata, poate duce la scaderea eficientei izolatiei.
Acum, pentru lipsa 10 cm patrati de izolatie nu se poate ca temperatura in camera sa scada cu 2 grade Celsius; orientarea camerei, calitatea izolatiei, faptul ca are doi pereti exteriori poate sa conteze mai mult.

In privinta comunicarii, eu as inceta acest tip de abordare vazand ca nu a avut succes. Continuarea unei metode care deja s-a dovedit ineficienta nu are rost, va slabeste doar dv. nervii.
La fel as abandona ideea ca asociatia va rezolva ceva. Eventual i-as ruga sa semneze si ei plangeri similare cu ale mele la ISC, primarie etc.
Ultima modificare: Marți, 13 Iunie 2017
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
AVLIL@
Mai inainte de toate precizez ca nu insist pe faptul ca sistemul termoizolator a fost distrus partial in acea zona. Repet, adevarata si cea mai importanta problema a mea este cea legata de zgomot si vibratii.
Totusi, ca sa nu creada cineva ca sunt vreun ciudat, mai fac cateva completari referitoare:

-Ideea ca poate si acele decupaje in termoizolatie au adus un oarece disconfort termic in dormitorul respectiv a aparut doar acum cand am observat acest lucru (adica faza cu Ac-ul si cum este el montat, cu decupajele respective).
-In iarna care a trecut (prima de cand locuiesc in acest apartament), in mod real am observat o diferenta notabila intre acel dormitor (orientat pe Est si Sud) care, desi da, are doi pereti exteriori il comparam cu sufrageria, orientata pe Nord, care are un singur perete exterior (mare cat suprafata a doua treimi din suprafata adunata a celor doi pereti ai dormitorului in cauza), si care mai are si pe o suprafata foarte mare de suprafata vitrata, respectiv 2 usi mari de sticla catre terasa.Desi sufrageria este cam cu vreo 25% mai mare decat dormitorul, ambele spatii au cate un calorifer de aceiasi marime si putere. Cu termostatul in dormitor pus la 21 grade, in sufragerie se duce la 23. Nu-mi prea puteam explica cum de poate fi o asa diferenta sesizabila...Doar peretele dinspre Sud (cel pe care este montat A/C-ul vecinului) pur si simplu radia raceala!
-Blocul este unul ce, aflat pe versant, este construit mai altfel decat majoritatea, piloti forati si structura monolitica cu coloane dar si pereti toate din beton. Peretii per ansamblu sunt compusi ca un "sandwich" din care betonul propriuzis are doar 17 cm.
Dat fiind toate aceste considerente insumate am tras si eu concluzia ca poate decupajele alea sa aiba vreun aport...
Cum ati rezolvat problema?
Mai intai continuasem sa ma informez despre ce as putea face ...
Demersurile ar fi fost in prima instanta (altfel decat deschiderea imediata a unui proces impotriva vecinului) sa notific in scris cu nr de inregistrare presedintele asociatiei de proprietari in baza unui articol al Legii 230/2007 (pe-atunci in vigoare, acum inlocuita de 196/2018), cu prezentarea situatiei si solicitarea sa-mi prezinte acceptul scris al asociatiei acordat proprietarului respectiv pentru montarea unitatii exterioare a AC pe peretele respectiv. De asemenea sa pun in vedere presedintelui sa solicite proprietarului respectiv sa indeparteze intr-un termen definit unitatea exterioara si sa o monteze pe peretele propriu, si informarea ca voi actiona in instanta in nume propriu pe cei din comitetul executiv in frunte cu presedintele pentru nerespectarea prevederilor legii si prejudiciile pe care acest fapt mi le-a cauzat.
In caz ca presedintele nu ar fi "percutat" imediat la cererea mea, as fi putut face si sesizare la compartimentul relatii cu asociatiile de proprietari din cadrul primariei cu privire la nerespectarea legii si modificarea aspectului partilor comune fara aprobare (in mod sigur nu avea aprobare de la CEx, de altfel nu cred ca exista vreun proprietar care sa detina o astfel de aprobare din partea asociatiei de proprietari dar in majoritatea cazurilor toti au montate unitatile de AC pe peretii proprii si nu pe cei ai vecinilor).
Ideea este ca unitatea era montata pe fatada care este parte comuna si pana a ajunge in instanta poate reuseam sa conving presedintele asociatiei ca, atat timp cat asociatia nu si-a dat acordul pt montarea AC pe partea comuna, sa il forteze cumva pe proprietar sa remonteze unitatea pe peretele individual, spatiu existand suficient in dreptul iesirii conductei, sa insist in fata presedintelui ca il voi face raspunzator pentru prejudiciul care imi era cauzat, spatiul respectiv chiar daca pare a fi individual fiind in interiorul balconului individual, peretele se afla in cuprinsul partilor comune.
In sfarsit... o eventuala actiune in instanta putea fi intemeiata pe vreo trei articole din (pe atunci in vigoare) legea 230/2007.
Alternativ, se putea merge si cu notificarea proprietarului in acest sens, punere in intarziere si apoi mers pe obligatia de a face.
Oricum, in cazul prezentat de mine, presiunea catre Asociatie sau orice demers in instanta ar fi fost bazata si pe distrugerea termosistemului... Astfel, proprietarul aparatului a facut doua "infractiuni":
1-A distrus continuitatea izolatiei termice de fatada a cladirii;
2-A facut un montaj direct pe structura fara sa tina cont de regulile de constructie privitoare la montarea aparatelor producatoare de vibratii si zgomot.
Constatarea infractiunilor poate fi facuta prin expertiza; expertiza poate fi opusa atat asociatiei (care în mod cert nu a putut sa emita o aprobare pt o asemenea prostie), cat si proprietarului!

Cert este deci ca as fi avut mai multe alternative de abordare... pas cu pas, si, in raport de reactii, as fi ajuns la vreun proces ori ba.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Insa... nimic din toate acestea n-au avut loc!

Asa cum amintisem mai sus, deja vorbisem cu presedintele asociatiei, care mi-a spus ca din punctul sau de vedere doar si numai distrugerea termosistemului e absolut relevanta si imi va fi alaturi pentru orice eventual demers necesar... mai, departe, in ce priveste zgomotul resimtit de mine, e doar problema mea daca ajung sa si fac vreo expertiza, etc. L-am rugat sa aiba bunavointa sa dea el vreun telefon proprietarului respectiv, sa vorbeasca referitor, sa-i zica printre altele si cat de hoatarat par a fi eu in a schimba situatia prezenta, sa-l faca cumva pe cat posibil sa-si schimbe atitudinea. Apoi am reluat comunicarea cu proprietarul apartamentului respectiv... Proprietar care in urmatoarele zile mi-a raspuns si mi-a vorbit absolut decent si rezonabil, spunandu-mi de aceasta data ca doreste si el sa rezolvam problema in mod amiabil si civilizat. Cum de s-a intamplat "minunea", implicit modul abordarii vecinului respectiv? Nustiu!... Probabil, in urma tonului tensionat in care a avut loc prima noastra discutie, in urma faptului ca-i spusesem ca daca nu se iau masuri voi aborda situatia in instanta, etc, ori a discutat si el cu vreun avocat (care poate i-a spus ca mai bine rezolva amiabil decat sa se ajunga la alte cele), ori poate discutand si cu presedintele asociatiei, a putut sa vada mai coerent situatia, cine stie? Cert este ca s-a schimbat treaba, in bine, si am stabilit de comun acord sa o rezolvam. Interventia a constat in instalarea unitatii exterioare pe pardoseala balconului sau, pe suporti antivibratii speciali de cauciuc, completare agent frigorific, precum si umplerea decupajelor de pe perete cu spuma poliuretanica, ulterior si tencuirea locala etc.
Am fost foarte bucuros ca s-a putut rezolva astfel, amiabil adica, caci va puteti lesne inchipui ca daca situatia ar fi apucat pe alta cale, a justitiei etc, timpul care ar fi trecut pana la vreo finalitate, nervii si nelinistea mi-ar fi provocat, mie si familiei mele, probleme mai mari.
Ce s-a schimbat dupa interventie?
-Confortul termic in dormitor in urmatoarea iarna s-a schimbat, peretele nu mai "radia" raceala precum anterior..
-Zgomotul resimtit atunci cand unitatea AC functioneaza s-a diminuat intr-atat de mult incat sa nu mai fie ceva care sa nu te mai lase sa poti sta ori dormi. Probabil ca daca ar fi si schimbat "chinezaria" (fiindca e chiar o chinezarie si in sensul marcii dar si al calitatii, un aparat foarte galagios) cu vreo unitate noua si mai silentioasa, nu as mi fi auzit chiar nimic; acum tot sesizez un oarece zgomot dar e unul "stins", nicidecum unul care sa nu ma lase sa dorm acolo.
Una dintre infractiunile pe care le mentionati este” A facut un montaj direct pe structura fara sa tina cont de regulile de constructie privitoare la montarea aparatelor producatoare de vibratii si zgomot.”Unde pot gasi acele reguli de constructie? Vecinul de deasupra are un AC montat in balcon ,direct pe perete, departe de fereastra si cam la mijlocul peretelui. In dreptul ferestrei / in camera se aude din cand in cand un sasit , ca si cum ar iesii aer cu presiune . Acesta amplifica zgomotul pe care il fac masinile. Din fisa de intretinere am constatat ca vecinul de dedesupt are centrala de apartament , precum si cel de sus. nu cunosc unde sunt montate. In tot apartametnul meu se aude un zumzet continuu, patul imi trepideaza.In holul scarii se aude acelasi zumzet. La etajul meu au afost instalate trei fire electrice. Acum doua noptii am inregistrat sunetul /zumzet din camera( nu se poate dormii). Am pus si ceasul sa sune. Sunetul ceasului nu acopera acel zumzet.De cateva ori cand am intrat in baie sau in holul ap am avut impresia ca sunt intr-o lumina rosie , in care vedeam. Tot in aceeiasi perioada s-a modernizat liftul.Nu cunosc daca acele fire sunt o montare nepermisa a firmei autorizate lift sau a unuia dintre cei doi vecini . In lift si in subsolul blocului se aude acelasi zumzet /zgomot. Mai intensa sau mai slab. Nu pot sa respir. Tusesc in mod continuu. Daca pun mana pe nas raman cu ulei pe mana.De discutat cu As , cu cei doi vecini nus e poate.
Unde pot gasii acele reguli de montare a AC, la care faceti referire? Unde pot gasi un aparat care sa inregistreze in mod continuu acest zumzet? Ma intereseaza mai ales noaptea. Si ziua sa se inregistreze in holul blocului .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Izolarea exterioara a apartamentului aaa123 aaa123 pentru izolarea exterioara a unui apartament am nevoie de vreo autorizatie anume? (vezi toată discuția)
Reabilitare termica danpin69 danpin69 Salut, Doresc sa stiu daca partile laterale ale unui bloc cu doua scari de forma dreptunghiulara, sunt considerate parti comune?(pe aceste laterale nu exista ... (vezi toată discuția)
Peretii exteriori ai blocului mirceaivan mirceaivan As vrea sa-mi raspundeti la o intrebare: Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje si as vrea sa stiu daca trebuie acceptul vecinilor pentru placare cu polistiren pe ... (vezi toată discuția)