avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Problema hota, evacuare mirosuri
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Problema hota, evacuare mirosuri

Buna ziua! Am urmatorea problema.

Noul vecin a plasat iesirea/teava evacuare a hotei de bucatarie pe spatele casei,iar mirosurile cand ei fac de mancare sunt propagate in curtea mea.Casa lui e cam la un metru de gard si e foarte deranjant sa am curtea plin de mirosuri, mai ales vara cand geamurile sunt deschise

Exista vreo solutie legala de a obliga vecinul sa astupe hota sau sa puna o teava de evacuare verticala?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:06, 12 Martie 2020
Nu exista solutie sa-l obligati.Cei care stau la bloc ce sa mai zica ca nu pot aerisi ca le intra in camera gazele arse de la centrala termica a vecinilor de dedesubt
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu gasiti intelegere pe cale amiabila, puteti depune o sesizare scrisa la Directia judeteana de sanatate publica cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.
Mentionati nerespectarea prevederillor din
Ordinul MS nr. 536 din 23 iunie 1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei.
-ART.9 Nocivităţile fizice (zgomot, vibraţii, radiaţii ionizante şi neionizante), substanţele poluante şi alte nocivităţi din aerul, apa şi solul zonelor locuite nu vor putea depăşi limitele maxime admisibile din standardele de stat în vigoare.
-ART.18
Incăperile principale de locuit şi bucătăriile trebuie prevăzute cu deschideri directe către aer liber - uşi, ferestre -, care să permită o ventilaţie naturală suficientă.
…..
Ventilaţia naturală trebuie asigurată prin prevederea prizelor de aer exterior, prin evacuarea aerului prin conducte verticale cu tiraj natural şi prin păstrarea liberă a unui spaţiu de 1 cm sub uşile interioare.
-ART.19 Împărţirea interioară trebuie să satisfacă următoarele condiţii:
- ……
- să asigure separarea pe funcţiuni, împotriva propagării zgomotelor, mirosurilor, vaporilor;
- să izoleze camerele de locuit de încăperile de serviciu, unde se pot produce zgomote, mirosuri, vapori;
Solutia poate fi inaltarea conductei de evacuare a hotei de la bucatarie deasupra cotei maxime a casei dvs.
Am o problemă similară. Ați găsit soluții?
Solutia este respectarea normelor de igiena. Daca acestea nu se resepecta se poate deschide actiune in instanta.
Nu mai postati la discutii vechi pentru a nu obliga pe cei care doresc sa comenteze, sa reciteasca tot ceea ce s-a scris anterior.
Care norme, mai exact? E doar miros de mâncare. E puternic, dar ocazional, îmi umple casa și am impresia că sunt într-o cantină (asta include și faptul că miros și eu de parcă am fost botezat în ciorbă sau alte mâncăruri). Dar nu văd o normă încălcată.

În plus, am și două evacuări de centrală termică direct la gard, respectiv la doi metri de gard, pe două laturi ale curții, care are cca. 50m pătrați. Nici astea nu par să fie o problemă legală, deși elimină dioxid de carbon și alte gaze rezultate în urma arderii.

Alte discuții în legătură

Racordare hotă la coloana aerisire bucatarie Pintilievalentinmarian Pintilievalentinmarian Doresc sa stiu daca am voie sa racordez o hota la coloana de aerisire a bucatariei? Nu am gasit nicaieri daca este specificat. (vezi toată discuția)
Vecinatate buna ziua! am si eu o problema pentru care solicit sprijin. vecinul ... Alionia Alionia Buna ziua! Am si eu o problema pentru care solicit sprijin. Vecinul din fata casei, a carui casa se afla la 40 cm de gardul ce desparte proprietatile noastre, ... (vezi toată discuția)
Hota vecinilor antovali antovali Cum as putea sa scap legal (nu imi plac scandalurile) de mirosul mancarii care vine de la o hota instalata la balcon etaj I (eu stau la etaj II) si din cauza ... (vezi toată discuția)