avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Angajarea administratorului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Angajarea administratorului

Buna ziua,
Care este forma legala de angajare a administratorului intr-o asociatie de proprietari?Pe contract de munca de minim 2 ore,sau conventie civila?
Care sunt sumele care le v-a plati asociatia la stat pt administrator,in acest caz?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 15:11, 14 Iunie 2017
Administratorul se angajeaza numai cu contract individual de munca iar contributiile la stat depind de salariul negociat.

Doamna Crisan,
Administratorul de imobile poate fi:
- persoana fizica neautorizata si poate fi angajat cu contract individual de munca cu timp partial de munca daca asa ati hotarat; angajarea se face prin decizia com. ex., iar salariul se negociaza de catre parti, conf. prev. bugetului de venituri si cheltuieli; fiind contract individual de munca, acesta se inregistreaza la inspectia muncii prin aplicatia Revisal;

- persoana fizica autorizata (PFA) - angajarea se face cu contract de prestari de servicii, salariul se negociaza intre parti, conrtactul se inregistreaza la asociatia dvs., prestatorul va emite o factura pe care o introduceti in costuri;

- societate comerciala specializata in administrare imobile - conditiile sunt la fel ca la PFA

- nu se poate angaja cu conventie civila;

Pentru a doua parte a intrebarii, trebuie sa va interesati pentru ca sunt mai multe variante (daca este pensionar sau nu, daca are copii in intretinere, daca mai lucreaza undeva)
Mai cautati aici pe forum pentru ca s-a mai discutat aceasta chestiune.
cyan a scris:

Administratorul se angajeaza numai cu contract individual de munca



Iata ce prevede dispozitia in vigoare L nr 230/2007
Art. 34. - Jurisprudență (6), Reviste (1)
(1) Administrarea, întreținerea, investițiile și reparațiile asupra proprietății comune sunt în sarcina asociației de proprietari.



(2) Asociația de proprietari angajează persoane fizice atestate pentru funcția de administrator sau încheie contracte cu persoane juridice specializate și autorizate pentru realizarea, respectiv furnizarea serviciilor necesare administrării, întreținerii, investițiilor și reparațiilor asupra proprietății comune.
Jurisprudență (1)

CAPITOLUL V
Administrarea în asociația de proprietari

Art. 35. -

(1) Pentru activitatea de administrare care include activități de administrare tehnică, de contabilitate și casierie, asociația de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru funcția de administrator de imobile, fie poate încheia contract de administrare cu persoane juridice specializate și autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociațiilor de proprietari ori care au ca activitate principală administrarea imobilelor pe bază de tarife sau contract. Administratorilor de imobile li se aplică în mod corespunzător prevederile art. 21 alin. (2) și ale art. 22.
@ynocennta, userul a intrebat "care este forma legala pentru angajarea administratorului (...) contract de munca de minim 2 ore,sau conventie civila".
In plus, a intrebat care vor fi sumele pe care le va plati asociatia la stat in cazul contractului sau conventiei.
In cazul externalizarii serviciului de admnistrare unei firme specializate asociatia nu plateste nimic la stat.
De aici se intelege ca intrebarea viza admnistratorul ca persoana fizica iar raspunsul dat a fost strict la intrebare.

Daca ati fi fost atenta, dl @Adam Grecu a dat un raspuns mult mai clar si la obiect decat prin simplul copy-paste din lege cu vreo 4 ore anterior mesajului pe care l-ati postat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca sau conventie civila IRIMESCU NICOLAE IRIMESCU NICOLAE Sint de mult timp administrator, contabil + casier la blocul unde locuiesc. Acum citeva saptamini am primit de la un bloc vecin oferta de a prelua asociatia si ... (vezi toată discuția)
Cine stabileste majorarea salariului presedintelui asociatiei de proprietari? GeorgetaAnca GeorgetaAnca Conform Legii nr. 196/2018 , cap. V, art. 58, (1) \"Presedintele asociatiei de proprietari si membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui ... (vezi toată discuția)
Conventie civila consuela1069 consuela1069 se poate face coventie civila pentru administrator imobil si femeia de servici? (vezi toată discuția)