avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... moped
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

moped

Ce tip de permis ai nevoie pentru a putea conduce o masina cu motor de maxim 500 cmc, putere de circa 5 CP si viteza maxima de 45 km/h? Se pot conduce cu permis categoria A sau AM?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 22:20, 16 Iulie 2016
Noul Cod Rutier a introdus obligativitatea detinerii permisului auto pentru a putea conduce un scuter sau moped pe drumurile publice.
Conform Art.24.1, litera d),
„permisele de conducere eliberate pentru orice categorie sunt valabile pentru vehiculele din categoria AM“
.
Pentru cei care nu au permis de conducere pentru nicio categorie, ei pot conduce mopede doar daca obtin permis de conducere categoria AM.
Categoria AM se adreseaza conducatorilor de moped sau scuter, respectiv un vehicul,cu doua sau trei roti a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25km/h,dar nu depaseste 45km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cmc sau cu un motor cu ardere interna, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4kw, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg.
Pentru a conduce pe drumurile publice mopedul sau scuterul este necesar ca utilizatorul sa detina permis categoria AM.
Durata cursului la scolile de soferi este de minim 35 de zile.
Proba practica pentru categoria AM consta numai in verificarea aptitudinilor in poligoane special amenajate.
Pentru inscrierea la scoala de soferi pentru permisul categoria AM este nevoie de varsta minima 16 ani, cazier judiciar, test psihologic, fisa medicala, o poza tip buletin sau pasaport, taxa examen moto 5 lei la CEC si taxa permis 68 lei la CEC.
Pentru examen mai sunt necesare, fisa de scolarizare eliberata de catre scoala de soferi unde au fost facute cursurile si chitantele care fac dovada achitarii integrale a taxelor de scolarizare.
Succes !


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am permisul retinut, pot conduce un scuter? udau_1966 udau_1966 am permisul de conducere retinut pina pe 18.05.2012.pot conduce pina atunci un scuter pina in 49cmc, fara sa mai am probleme cu politia rutiera? cu mii de ... (vezi toată discuția)
Conducere asa zis "moped", fara permis marian19 marian19 Va rog daca cunoasteti o speta. \"Am condus o bicicleta cu motor (tip scuter) si anume un \"ZT - 35 Boxer, motor pe benzina de 34,9 cc si viteza maxima 25 ... (vezi toată discuția)
Legislatie rutiera -inmatriculare moped (motociclu) curtachev curtachev Va salut. Detin un moped de 400 cc care in acte este trecut ca motociclu si as dori sa stiu daca este obligatoriu sa il inmatriculez la politie sau doar sa il ... (vezi toată discuția)