avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna ziua! Eu am 24 ani si am terminat facultatea de arhitectura care a durat 5 ani (din anul 5 mi-au ramas 2 restante :(). Am beneficiat de pensie anii acestia. M-am inscris din luna septembrie la cursurile eurocor, cursuri de calculator, autorizate. Am trimis si adeverinta care demonstreaza acest lucru la casa de pensii dar cei de acolo spun ca numai pot primii pensia! Am inteles ca acum numai conteaza ce forma de invatamant urmezi pana la 26 ani ...mai am dreptul la pensie in acest caz? Va multumesc mult ...
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:31, 29 Septembrie 2009
Va multumesc mult pentru raspuns.
Dar daca ma inscriu la o a 2-a facultate voi mai putea primi pensia de urmas?
Emilia_85 a scris:

Dar daca ma inscriu la o a 2-a facultate voi mai putea primi pensia de urmas?

DA
@Emilia_85

Daca va inscrieti la a doua facultate, veti beneficia de pensie de urmas.

@danutza_84

Mama dvs. poate beneficia de pensie de urmas indiferent de varsta si de durata casatoriei daca sunt aplicabile prevederile art. 68, alin. (2) din Legea nr. 19/2000. Daca nu, cei de la pensii au trimis pensia din eroare si trebuie sa-i anuntati si sa returnati drepturile de pensie primite necuvenit.
Imi pare rau, dar aceste sume se recupereaza de la beneficiari in termenul de prescriptie de 3 ani (art. 187 din Legea nr. 19/2000). :(

Art. 68 - Legea nr. 19/2000
(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Bunza ziua,
Am terminat anul 5 de facultate, m-am inscris la master la buget si am fost admis.
Intre timp, m-am angajat la o firma, cu contract de munca.
Mai pot beneficia de pensie de urmas? am 24 de ani.
Nu mai puteti beneficia de pensie de urmas daca veniturile lunare vor fi mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie. Aveti, mai jos, dispozitiile art. 92, alin. 1, lit. d) din Legea nr. 19/2000.

ART. 92
(1) Plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).

Potrivit art. 96 din acelasi act normativ, dvs. aveti obligatia sa anuntati casa de pensii ca realizati venituri.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Marți, 29 Septembrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas lidia21 lidia21 Buna!!! Am si eu o intrebare...daca ma casatoresc mai am dreptul la pensie de urmas? Tatal meu a decedat anul trecut,eu inca urmez cursurile unei ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas ax3l4axel ax3l4axel Buna ziua, Sunt student si am o pensie de urmas, si din cate am inteles pensia se suspenda in cazul in care am venituri din activitati profesionale mai mari ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre pensia de urmas ContSters159819 ContSters159819 Buna ziua, m-am inscris recent la o facultate si voi urma cursuri cu frecventa redusa, as dori sa stiu daca o sa primesc pensia de urmas chiar daca nu sunt la ... (vezi toată discuția)