avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... termen prescriptie amenda
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

termen prescriptie amenda

Acum un an am fost oprit de un agent de politie care nu avea masina dotata cu aparat radar intro localitate din tara.
Acesta mi-a comunicat ca am fost surprins de un aparat radar la cca. 15 Km de locul in care m-a oprit cu 90 Km /H fara sa poata sa faca nici o dovada in acest sens.
M-ia cerut actele masinii permisul si mi-a completat un proces verbal pentru depasirea vitezei legale care a uitat sa mi-l dea (fara sa apuc sa il semnez).
De atunci primesc prin mandat postal un mandat din acea localitate pe care nu l-am ridicat nici pana in ziua de azi(fiind ferm convins ca e procesul verbal cu amenda)
Este valabil acel proces verbal?A procedat legal agentul de politie?(precizez ca eu nu am vazut nici un radar si nici masina agendului nu era dotata cu asa ceva)
Care este termenul in care se prescrie o amenda pentru depasirea vitezei legale?

Cel mai recent răspuns: andrei_pap87 , utilizator 17:59, 24 Septembrie 2009
Mergeti la posta si vedeti ce contine acel plic. Daca intr-adevar contine procesul -verbal , il puteti contesta , iar in situatia in care a trecut termenul de contestatie , ar fi bine sa platiti amenda. Agentul si-a facut treaba , pentru ca el v-a comunicat prin posta pv.
Cum mi l-a comunicat daca a uitat sa mi-l dea si mandatul nu l-am ridicat?
Cum poate dovedi asta?
Iata ce spune legislatia in viguare :
Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor actualizata la data de 27.04.2007.
"Art. 14. - (1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.
(2) Abrogat.*
(3) Abrogat.* -----------
*Alineatul (2) a fost abrogat prin art. 170, alin. 2 lit. c) din O.G. nr. 61/2002.
- Alineatul (3) a fost abrogat prin art. I pct. 7 din O.U.G. nr. 108/2003."
Conform art. 27 din acelasi act normativ, comunicarea procesului-verbal de contraventie se face prin posta cu aviz de primire semnat personal sau prin afisare care se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de cel putin un martor.

Deci da dv. nu va aflati in situatia prevazuta de art 27, respectiv nu ati semnat P_V la momentul intocmiri sau nu ati semant de primire, nu a fost afisat ....sanctiunea dv. este prescrisa
sa nu ridicati plicul cu p-verbal nu este cea mai buna solutie si nici o cale prin care ar interveni prescriptia.

potrivt OG 2/2001 si C.proc fiscala, in materie contraventionala se cunosc urm. termene:

- 6 luni termenul in care ag constatator, dupa ce a constatat contraventia trebuie sa intocmeasca p-verbal si sa aplice sanctiunea.

- 30 zile este termenul in care organul constatator trbuie sa comunice p-verbal dupa ce l-a intocmit (evident cu respectarea termenului de 6 luni amintit mai sus)

- 5 ani este termenul in care contravenientul trebuie sa achite amenda stabilita printr-un p-verbal, si pe care acesta nu l-a contestat, devenind astfel titlu executoriu. In toata perioada aceasta de 5 ani, organele fiscale pot cere executarea silita.

Prin urmare ridicati acel plic, si apoi aveti termen 15 zile sa faceti contestatie, daca intr-adevar acea masina nu era dotata cu aparat radar si implicit nu exista nici o proba foto/video care sa va incrimineze, instanta va admite plangerea dvs.

Toate cele bune !!!
Daca procesul verbal a fost incheiat acum un an si inca nu a fost comunicat ....a intervenit prescriptia.;)

Alte discuții în legătură

Procedura pentru o amenda comunicata mai tarziu de 30 de zile alexandra_marta alexandra_marta Am primit astazi (stampila postei este din data de 23.09.2009, iar pe scrisoarea in sine in partea superioara, sub serie si numar este trecuta data de ... (vezi toată discuția)
Proces verbal pe care am facut mentiuni neinmanat, trimis acasa, dar la politie, nu la domiciliu liviusimuleasa liviusimuleasa am fost depistat de radar desi nu l-am vazut intr-o localitate cu 77 km/ h si oprit in alta localitate. nu am semnat procesul verbal, dar am trecut la obiectii ... (vezi toată discuția)