avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de închiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de închiriere

Bună seara. În urmă cu trei luni am închiriat o casă pe termen lung sau cel puțin speram. De fapt ne-am înțeles ca facem un contract pe 5 ani. Dar în fiecare luna când duceam banii pentru chirie, proprietarul tot amâna semnarea contractului cu tot felul de motive. Acum ma sunat ca vinde casa și în 2 luni sa ne mutăm. Noi când ne-am mutat am zugrăvit, vopsit și curățat absolut tot și în total am cheltuit aproximativ 1500 euro din care el ne-a lăsat 2 luni din chirie, adică 400 euro. Noi am investit atât în speranța că ne face acel contract pe 5 ani. Legal as putea cere banii care i-am investit? Mulțumesc anticipat pentru răspuns
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 14:20, 23 Iunie 2017
Nu se poate raspunde cu da sau nu. Raspunsul este : depinde. Daca locatorul are un pic de minte (un pic, nu mult), nu va puteti recupera banii, si viceversa. Si ca sa intelegeti mai bine, judecata se face pe probe. Cum putem noi sa spunem care sunt sansele, daca nu stim care sunt probele? Ar fi absurd !
Il invitati la o discutie in care expuneti situatia clar si limpede si faptul ca trebuie sa va despagubeasca pentru investitie. Inregistrati toata discutia. Daca nu va despagubeste il amenintati cu reclamatie la ANAF pentru evaziune fiscala si cu faptul ca nu veti evacua apartamentul pana la restituirea banilor. Sunt toate sansele sa vrea sa scape de probleme fara complicatii, pentru ca cumparatorul nu va putea nici macar vizita apartamentul fara aprobarea dumneavoastra. Nu are voie sa intre peste dumneavoastra.
@GermanAlex, aveti obiceiul asta "bun" de a interveni intr-o discutie "dupa ureche", si ...uneori pica bine, de multe ori dati pe langa poarta, asa ca nici nu stiu acum, ...sa sterg mesajul dvs, ...sa nu-l sterg. :hm: Cred ca totusi o sa îl las, așa anapoda cum l-ati scris, ca poate mai învata lumea ceva, ce sa nu facă.

De unde stiti dvs ca trebuie sa-i spuna locatorului "clar si limpede faptul ca trebuie sa va despagubeasca pentru investitie"? Ati citit si dvs Codul civil, macar un pic, inainte de a raspunde despre Îmbunatatirile facute de locatar? Daca nu, textul este mai jos.
Locatorul are dreptul de a păstra lucrările adăugate şi autonome efectuate asupra bunului pe durata locaţiunii şi nu poate fi obligat la despăgubiri decât dacă locatarul a efectuat lucrările cu acordul prealabil al locatorului.
(2) Dacă lucrările au fost efectuate fără acordul prealabil al locatorului, acesta poate alege să ceară locatarului aducerea bunului în starea iniţială, precum şi plata de despăgubiri pentru orice pagubă ar fi cauzată bunului de către locatar.

Textul asta se traduce asa:
- Locatarul nu trebuie sa efectueze imbunatatiri asupra bunului dat in locatiune.
- Daca totusi locatarul vrea sa faca imunatatiri atunci trebuie sa aiba acordul expres si prealabil al locatorului.
- In caz contrar poate sa își ia varul de pe pereți și trebuie "...să restituie bunul luat în locaţiune în starea în care l-a primit".

Iar in ceea ce-l priveste pe cumparator, ia te uita ce mai scrie Codul asta civil in textele privind Opozabilitatea contractului de locatiune fata de dobanditor si Incetarea locatiunii in caz de instrainare, sens in care va invit sa le lecturati cand aveti timp, dar cu atentie.

Ce vreau sa va rog, chiar daca raspundeti, verificati inainte ce scrieti, cu textele de lege. Ok? Multumesc!
GermanAlex a scris:


faptul ca nu veti evacua apartamentul pana la restituirea banilor.
cumparatorul nu va putea nici macar vizita apartamentul fara aprobarea dumneavoastra.


Omiteti aspecte importante si esentiale in ecuatie si in strategia de solutionare speta
1-Nu exista contract de locatiune legal intocmit si inregistrat la autoritatea fiscala,ccea ce permite locatorului sa desfasoare demersuri pentru insttainare bun imobil
Locatarul nu detine probe rezonabile care sa dovedeasca sumele avansate locatorului
actiune in instanta se poate derula pe parcursul a 1-2 ani,timp in care locatorul obtine mult mai repede hotarare pentru evacuare
In lipsa documentelor care sa ateste conventia de inchiriere spatiu cu destinatia de locuinta locatorul daca nu a avut respect ,buna credinta pentru incheiere contract de locatiune ,este evident ca dupa igienizarea facuta de catre locatar are tot interesul sa tranzactioneze bunul imobil,existenta locatarului putand fi usor justificata prezumtivului cumparator
Atat timp cat la ocpi nu exista notat contractul de locatiune,bunul imobil nu are sarcini,
respectiv este liber la tranzactionare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatia de evacuare catre subchiriasi marcel.damaschin marcel.damaschin Buna ziua. O speta interesanta zic eu. Un contract intre 2 parti, din care una este proprietarul, cealalta chirias care trebuie sa faca si sa dreaga, etc, o ... (vezi toată discuția)
Evacuare chiriasi elyn elyn Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema: Am inchiriat unei personae apartamentul si a expirat contractual de inchiriere, ... (vezi toată discuția)
Evacuare chiriasi nsemeniuc nsemeniuc Exista vreun motiv pentru a nu putea evacua pe loc (eventual cu sprijinul politiei) niste chiriasi care nu au respectat contractul, in care exista mentiunea ca ... (vezi toată discuția)