avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Persoana cu handicap
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Persoana cu handicap

Buna ziua,

Mama mea are o boala autoimuna si detine in acest sens si un certificat de handicap grad II. Momentan lucreaza intr-o institutie la departamentul de relatii cu publicul iar in ultimele luni s-a aglomerat foarte tare, nu are timp nici medicamentele sa si le ia in timpul programului de lucru. Avem o recomandare de la medic ca nu are voie sa lucreze in conditii de stres pentru ca oboseste foarte rau din cauza bolii. Am facut o cerere catre directorul institutiei la care am atasat si aceasta recomandare de la medicul specialist si acesta ne duce cu vorba de ceva timp ca o va muta din acest departament. Exista vreo baza legala de care ne-am putea lega? Este tot timpul obosita si a intrat si in depresie pentru ca nu ar vrea sa renunte la serviciu si sa iasa la pensie dar din pacate daca nu reusim sa o mutam de acolo asta se va intampla. Putem da institutia in judecata sa ii gaseasca alt post la un alt departament unde nu ar mai fi necesar sa lucreze cu publicul? Va multumesc frumos pentru raspuns.

O zi buna!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:05, 30 Iunie 2017
Nu poate nimeni sa imi raspunda la cele de mai sus? Multumesc anticipat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru a fi avuta in vedere de catre angajator, recomandarea medicala primita de la medicul specialist trebuie sa se regaseasca in fisa de aptitudine a lucratorului revizuita in urma efectuarii unei examinari medicale de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale. Medicul de medicina muncii trebuie sa scrie in fisa de aptitudine "apt conditionat" si sa precizeze conditiile in care lucratorul poate desfasura activitati in continuare, la locul de munca. Daca angajatorul nu poate respecta conditiile mentionate de catre medicul specialsit de medicina muncii, are obligatia sa schimbe locul de munca al salariatului respectiv.
Pentru nerespectarea recomandarilor medicale de catre angajator se pot face sesizari scrise, cu nr. de inregistrare/ data la ITM si/ sau Directia judeteana de sanatate publica.
HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-Art. 10 In conditiile in care medicul de medicina muncii face recomandari de tip medical, aptitudinea este conditionata de respectarea acestora, iar in fisa de aptitudine - anexa nr. 5, avizul medical va fi "apt conditionat".
-Art. 13 Examenul medical al lucratorilor la angajarea in munca stabileste aptitudinea/ aptitudinea conditionata/ inaptitudinea permanenta sau temporara in munca pentru profesia/ functia si locul de munca in care angajatorul ii va desemna sa lucreze privind:
a) compatibilitatea/ incompatibilitatea dintre eventualele afectiuni prezente in momentul examinarii si viitorul loc de munca;
b) existenta/ inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol sanatatea si securitatea celorlalti lucratori de la acelasi loc de munca;
c) existenta /inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol securitatea unitatii si/ sau calitatea produselor realizate sau a serviciilor prestate;
d) existenta/ inexistenta unui risc pentru sanatatea populatiei careia ii asigura servicii.
-Art. 35 La aplicarea masurilor preventive tehnico-organizatorice la locurile de munca, angajatorii vor tine seama de rezultatele supravegherii sanatatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa aptitudini daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti daca fisa de aptitudini este obligatorie, cand se elibereaza si daca trebuie sa fie pastrata la dosarul personal sau in alta parte. (vezi toată discuția)
Angajat cu afecțiune psihică. cum se procedează legal în asemenea cazuri? CristianaGh CristianaGh Buna ziua, am rugamintea de a ma ajuta in urmatoarea situatie, nevand informatii in acest domeniu sau o baza legala. Intrebarile sunt urmatoarele: 1) Din ... (vezi toată discuția)
Fisa de aptitudini de la medicina muncii LarisaMT LarisaMT Buna ziua, Știu ca, din punct de vedere legal, nu ai voie sa închei un CIM fara fișa de aptitudini de la medicul de medicina muncii. Există însă, în ... (vezi toată discuția)