avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie

Dacă sunt divortata si am custodia copilului dar cu autoritate comună mă pot stabili in altă țară cu acesta dacă tatăl nu este de acord ?
Fara acordul lui, nici nu puteti sa iesiti din tara. Trebuie sa faceti o actiune in instanta in care sa dovediti ca este in interesul superior al copilului aceasta mutare si sa suplineasca consimtamantul tatalui. Altfel, nu se poate.
Autoritatea parinteasca reprezinta ansamblul de drepturi si indatoriri pe care le au parintii, in procesul de crestere si educare a minorului.


Autoritatea parinteasca poate fi exercitata in comun (situatie in care ambii parinti i-au deciziile majore din viata minorului ), ori in mod exclusiv de catre unul dintre parinti ( cand unul dintre parinti are putere de decizie, in ceea ce priveste optiunile cele mai importante, din viata minorului).



In cazul autoritatii parintesti, deciziile de- o importanta majora din viata minorului sunt luate in baza acordului de vointa al ambilor parinti.



Deciziile majore se refera la parasirea tarii alaturi de minori , efectuarea unei interventii chirurgicale insemnate, inscrierea intr-o institutie de invatamant.



Asadar, parasirea tarii se poate realiza numai daca fostul sot isi exprima acordul , in aces sens.


Manifestarea de vointa poate fi consfintita intr-o declaratie-consimtamant, declaratie notariala.


Declaratia notariala cuprinde locatia unde va fi realizata deplasarea, durata deplasarii, persoanele care insotesc minorul pe perioada deplasarii, data intoarcerii, statul unde va fi gazduit efectiv minorul.


Parasirea tarii , de asemenea, se realizeaza in baza pasaportului individual pentru minor.

In caz de divergente, investiti instanta de judecata, pentru suplinirea acordului de vointa al fostului sot.


Procedura poate fi demarata si pe cale de ordonanta presedintiala.

( masura urgenta, grabnica, initiata pentru pastrarea ori pentru a nu fi pierdut un drept ).





Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa plec din tara cu minor Anca Molcut Anca Molcut Vreau sa plec din tara cu fiica mea de 12 ani.Dupa divort s a hotarat custodie comuna cu domiciliul la mine...in 2 ani de zile nu a vizitat o niciodata(locuim ... (vezi toată discuția)
Procura:da sau nu Danydany81 Danydany81 Buna ziua!Am un copil minor rezultat dintr-o casatorie anterioara , in varsta de 14 ani. In sentinta civila definitiva ,s-a mentionat ca , minorul, imi este ... (vezi toată discuția)
Scoaterea copilului minor din tara marinela0488 marinela0488 imi pot scoate copilul minor din tara avand in vedere ca am hotararea judecatoreasca definitiva prin care imi este incredintat mie mama lui? (vezi toată discuția)