avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

SSM

Buna ziua. As dori sa va intreb care este procedura de instruire in momentul in care schimbam functia unui angajat? Si care este metoda de instruire pentru un angajat care a stat acasa 2 ani, in crestere copil? Facem din nou instruire introductiv-generala, sau cum procedam?
Cel mai recent răspuns: muraruana , utilizator 13:48, 26 Iunie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se aplica prevederile HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare:
-art.83 Instruirea introductiv-generala se face:
a) la angajarea lucratorilor definiti conform art. 5 lit. a) din lege;
b) lucratorilor detasati de la o intreprindere si/ sau unitate la alta;
c) lucratorilor delegati de la o intreprindere si/ sau unitate la alta;
d) lucratorului pus la dispozitie de catre un agent de munca temporar.
Pe perioada concediului de crestere copil, CIM este suspendat. Prin urmare, fiind deja angajat, lucratorului nu i se mai face instruirea introductiv generala. Se efectueaza doar celelalte instruiri.
Daca riscurile profesionale au fost reactualizate la nivel de firma sau alte documentatii care se utilizeaza la instruirea introductiv generala au fost reactualizate si completate, aceste documente se pun la dispozitia lucratorului revenit din concediu de crestere copil pentru instruire, in cadrul instruirii periodice.
De cele mai multe ori, dupa o perioada de 2-3 ani, fisa individuala de instruire ssm a lucratorului nu mai este disponibila, caz in care instruirea introductiv generala trebuie consemnata intr-o nou fisa. Se mentine data angajarii si pe fisa se mentioneaza reinstruirea introductiv generala la data revenirii din concediul de crestere copil.
-art.90 (1) Instruirea la locul de munca se face dupa instruirea introductiv-generala si are ca scop prezentarea riscurilor pentru securitate si sanatate in munca, precum si masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul fiecarui loc de munca, post de lucru si/ sau fiecarei functii exercitate.
(2) Instruirea la locul de munca se face tuturor lucratorilor prevazuti la art. 83, inclusiv la schimbarea locului de munca in cadrul intreprinderii si/ sau al unitatii.
Prin schimbarea functiei, se schimba doar atributiile de serviciu, daca este vorba de acelasi loc de munca. Pentru incadrarea pe alt loc de munca, instruirea lucratorului la noul loc de munca este obligatorie.
-art. 95 Instruirea periodica se face tuturor lucratorilor prevazuti la art. 83 si are drept scop reimprospatarea si actualizarea cunostintelor in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
-art. 98 Instruirea periodica se face suplimentar celei programate in urmatoarele cazuri:
a) cand un lucrator a lipsit peste 30 de zile lucratoare;
b) cand au aparut modificari ale prevederilor de securitate si sanatate in munca privind activitati specifice ale locului de munca si/ sau postului de lucru sau ale instructiunilor proprii, inclusiv datorita evolutiei riscurilor sau aparitiei de noi riscuri in unitate;
c) la reluarea activitatii dupa accident de munca;
d) la executarea unor lucrari speciale;
e) la introducerea unui echipament de munca sau a unor modificari ale echipamentului existent;
f) la modificarea tehnologiilor existente sau procedurilor de lucru;
g) la introducerea oricarei noi tehnologii sau a unor proceduri de lucru.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instruire la reluarea activitatii buna ziua, avem doua situatii ... Ambra Denisa Ambra Denisa Instruire la reluarea activitatii Buna ziua, Avem doua situatii in care nu ne este clar cum se procedeaza cu instruirea SSM la reluarea activitatii: 1. ... (vezi toată discuția)
Exista un contract de punere la dispozitie pentru o persoana ... Rdee Rdee Exista un contract de punere la dispozitie pentru o persoana care o sa aibe act aditional de telemunca. Partea introductiva pentru instruirea SSM/ PSI, la ... (vezi toată discuția)
Închiriere personal Stefan stefanut Stefan stefanut Buna ziua! In cazul in care am nevoie de personal si închiriez (de la o firma X ) forta de munca de la alta firma, dar beneficiarul lucrării îmi cere ca ... (vezi toată discuția)