avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Durata preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Durata preaviz

Buna seara.
Sunt angajata ca receptioner la un hotel.
Obisnuiam sa lucrez ture de 12 ore, doar de zi, urmate de o zi libera. Datorita comportamentului agresiv si neprofesionist al patronului toti colegii mei, cameriste si celalat receptioner, au demisionat, si nu s-au mai prezentat la serviciu.
Demisia am scris-o si eu pe data de 19 iunie, dar am continuat sa vin la lucru.
Contractul de munca il am pe 8 ore, cu preaviz de 20 de zile lucratoare in cazul demisiei. Intrebarea mea este:
pana pe ce data trebuie sa stau in preaviz in conditiile in care lucrez 12 ore nu 8, inclusiv in weekenduri. Mentionez ca de 4 zile merg zilnic la serviciu, datorita faptului ca nu mai exista un alt receptioner.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:47, 26 Iunie 2017
Termenul de preaviz secalculeazape zile lucratoare si nu pe ore lucrate.

Astfel,daca in 19 iunie v-ati dat demisia, ultima zi de preaviz este 17 iulie 2017.
Adica corect ar fi sa lucrez pana pe 17 iulie... cate 12 ore pe zi, 3-4 zile cu zi pauza?? Mie nu mi se pare in regula. Nu se incalca dreptul la repaus zilnic si saptamanal in felul acesta?
Durata timpului de munca este cea mentionata in c.i.m. si nu poate fi alta ... pana la data depunerii demisiei nu ati constatat ca programul de munca nu este corect ?
Am considerat mult mai multe lucruri incorecte, nu doar programul de munca. Pe contract sunt specificate 8 ore de lucru, 40 pe saptamana, dispuse in mod inegal. Eu lucram 12 ore cu 24 libere..pana aici ok. Problema este ca pe saptama si implicit pe luna se depasesc cele 40 de ore, respectiv 160 pe luna.
Pe fluturasul de salariu au fost mereu trecute mai putine ore. In zilele de sarbatoare legala lucrate am fost platita ca intr-o zi normala. Pe demisie eu nu am specificat daca plec cu preaviz sau nu, sperand sa ajung la o intelegere civilizata in privinta perioadei de preaviz. Se pare ca angajotorul a trecut de la sine putere preavizul pe demisia mea spunadu-mi ca trebuie sa indeplinesc cele 20 de zile. Ajutati-ma va rog cu un sfat; sa lucrez 12 ore zilnic sau 4 zile cu 24 ore repaus este nu este normal.
Daca programul de lucru a fost adaptat la specificul firmei, nu e normal sa se adapteze si termenul de preaviz?
Daca in c.i.m. aveati mentionat : 8 ore de lucru, 40 pe saptamana, dispuse in mod inegal., iar la repartizare era mentionat 12/24 , atunci este corect un astfel de program.

Ce spuneti dvs. referitor la program - sa lucrez 12 ore zilnic - incalca atat Codul Mucnii cat si c.i.m., situatie in care puteti sesiza ITM-ul.

Referitor la preaviz , nu termenul este problema ci modul de calcul al acestuia.

Alte discuții în legătură

Legalitate program 12/24 - 12/48 Elena_Denisa Elena_Denisa Buna ziua, am nevoie de ajutor... in exprimare #-o Cum explic cuiva de ce nu e legal 12/24... si atat si ca trebuie sa fie 12/24, 12/48, va rog? (vezi toată discuția)
Organizarea timpului de lucru si odihna Mihaz Mihaz Buna ziua! Lucrez intr-o firma din Industria alimentara, serviciul Desfacere. Pana in urma cu cateva zile organizarea timpului de lucru era ... (vezi toată discuția)
Control itm suciugeorgeta suciugeorgeta Buna ziua...spuneti-mi va rog o firma care are mai multe puncte de lucru iar numarul salariatilor insumeaza in jur de 30 este obligata sa aiba CCM (daca se ... (vezi toată discuția)