avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... durata debit
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

durata debit

buna ziua.am un debit la asociatia de proprietari preluat de la mama actualmente decedata.Debitul este aferent perioadei 2007 februarie -2009 august,perioada la care asociatia era de locatari,deci fara personalitate juridica.In anul 2011 sau constituit ca asociatie de proprietari,iar in anul 2012 au initiat un demers in instanta avand ca obiect pretentii.Actiunea a fost suspendata si apoi perimata din cauza lipsei de actiune din partea asociatiei.In prezent doresc sa-mi fac succesiune dupa mama ,iar cand am ajuns la notar dupa ce am depus toate actele la cererea de informare a extrasului de carte funciara mama are o ipoteca legala pentru un anumit debitinstituit de asta data de asociatia de proprietari in baza actului administrativ al listei de intretinere aferent lunii iulie 2012.Acum am ceva nelamuririsi anume. 1] De ce figureaza o persoana pe lista de intretinere a luni iulie pentru o datorie aferenta anilor 2007-2009.2]care este perioada de calcul al unui debit[dattoria de baza plus penalitati]eu am numarat 31 de luni,deci cam 900 de zile.De ce asociatia nu face demersurile in justitie pentru recuperarea debitului,ceea ce ar insemna ca trebuie sa-l probeze iar in acest caz achitarea acestuia nu ar fi decat o problema de timp.Eu pot face o plingere la incheierea de respingere a cererii de radiere a inscrierii invocand prescrierea,dar acest lucru mi se pare riscant deoarece nu stiu care este termenul de prescriere a ipotecii legale [10 sau 15 ani],iar daca s-ar constata ca dreptul la actiune nu este prescris eu ar trebui sa platesc debitul qfara ca acesta sa fie dovedit
Cel mai recent răspuns: petre_marian , utilizator 10:36, 28 Iunie 2017
1. Figureaza cu datorie pentru simplul motiv ca nu a fost platita.
2. Calcularea datoriei se face pana la achitare cu mentiunea ca penalizarile nu pot depasi valoarea datoriei la care sunt aplicate.

Radierea privilegiului imobiliar instituit de asociatie se face doar in baza dovedirii achitarii datoriei.

Asociatia are dreptul de a face demersuri in instanta pentru recuperarea datoriilor restante dar nu este obligata.

Articolul 50-L230/2007
(1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.

Articolul 51
(1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform art.2.518 NCC termenul de prescriptie a actiunilor privitoare la un drept real cum este ipoteca este de 10 ani.
buna seara.as dorii sa intreb cand incepe sa curga termenul de prescriptie ,de la data la care se naste dreptul la actiune [perioada debitului este din 2007 -februarie-2009 august]iar ipoteca este inscrisa in baza actului administrativ ,lista de intretinere aferenta lunii iulie.Deci termenul de 10 ani curge de la data nasterii dreptului la actiune respectiv 90 de zile de la neplata unei datorii sau din momentul inscrierii privilegiului
In loc sa puneti atatea intrebari cum sa va sustrageti de la plata datoriei fata de asociatie, adica de restul proprietarilor care v-au sponsorizat atata timp, mai bine v-ati preocupa de stergerea datoriilor, apoi plata notarului ca asociatia sa va retraga ipoteca. Ce tupeu!
Si pentru stiinta dvs.:asociatia de locatari avea personalitate juridica!
Ultima modificare: Marți, 27 Iunie 2017
dan_crihan, utilizator
buna ziua.Nu vreau sa ma sustrag de la plata unei datorii davedite ci doar vreau sa rezolv pe cale amiabila un posibil conflict.Deci ca o concluzie situatia reala a actelor ce m-iau fost prezentate referitor la datorie este destul de confuza in sensul calculului penalitatilor care era si peste 6/suta si bine inteles calculat diferentiat pe situatii similare,Nu stiu de ce toata lumea ii considera pe uni datornici rai platnici asta doar pentru ca nu sunt de acord sa plateasca lucruri fictive si neadevarate.proprietarii de buna credinta platesc fara sa puna intrebarii ,iar cei rai au prostul obicei nu numai sa intrebe dar vor sa si vada.daca situatia ar fi asa simpla cum o vad unii oameni de ce asociatia nu se adreseaza instantei pentru dovedirea prejudiciului,pentru a vedea care este hotul si care este prostul.Eu am ales calea amiabila dar nu am nimic in potriva daca se va dovedii ca suma impusa de plata se va dovedi reala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar petre_marian petre_marian buna dimineata.as dori sa stiu daca presedintele unei asociatii de locatari poate sa inscrie un privilegiu imobiliar (vezi toată discuția)
Buna ziua! avem si noi un privilegiu imobiliar pe apartament ... Byageo1 Byageo1 Buna ziua! Avem si noi un privilegiu imobiliar pe apartament instituit in 2012 de catre asociatia de proprietari. Asociatia de proprietari ne a dat o ... (vezi toată discuția)
Privilegiu asociatie proprietari pentru fonduri Mihaflorica Mihaflorica Asociatia de proprietari a inscris un privilegiu la cadastru pentru o suma care nu era reala;la data depunerii cererii respective pe baza listelor ultimei ... (vezi toată discuția)