avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contract de munca presedinte asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contract de munca presedinte asociatie de proprietari

Buna. Este considerata vechime in munca perioada in care un presedinte de asociatie de proprietari isi exercita functia?
Presedintele de asociatie poate fi angajat cu contract de munca normal dar cu jumatate de norma?
Va rog mult explicatii.
Stima.
Cel mai recent răspuns: danavaradi , utilizator 11:00, 5 Februarie 2021
Conform dispozitii care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari,respectiv L nr 230/2007 presedintele de asociatie isi exercita atributiile si poate fi retribuit in baza unui contract de mandat
Articolul 32
(1) Presedintele asociatiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli
okdaniok a scris:

Buna. Este considerata vechime in munca perioada in care un presedinte de asociatie de proprietari isi exercita functia?
...


Potrivit art.16 alin.4 C.mun., munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

Chiar daca contractul este contract de mandat?
Care este deosebirea intre un contract de mandat si un contract de munca normal?
Va multumesc.
Chiar daca are contract de mandat, perioada in cauza nu constituie vechime in munca .

Contractul de mandat este supus dispozitiilor Codului Civil, iar contractul de munca este supus dispozitiilor Codului Muncii.

Mandatul este contractul prin care o parte, numită mandatar, se obligă să încheie unul sau mai multe acte juridice pe seama celeilalte părţi, numită mandant.

Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite salariu.

Ce as putea sa mai adaug:
Indemnizatia primita de catre presedinte se raporteaza in D112. Venitul obtinut creste contributia la CAS (pensie) - alaturi de alte venituri ale persoanei respective.
Daca presedintele este deja pensionar, anual acesta trebuie sa mearga la Casa de pensii, sa intocmeasca o notificare si sa ceara modificarea punctului de pensie.
Desigur, acest lucru s-ar putea face a u t o m a t deoarece casa de pensii are toate informatiile necesare pentru a-i mari omului valoarea pensiei, dar asta e. Tre' sa faci cerere!

Alte discuții în legătură

Angajare cenzor maria207 maria207 Buna seara Va rog mult sa ma lamuriti la urmatoarea problema : s-a hotarat la sedinta angajarea cenzorului si a presedintelui . Stiu ca se face un ... (vezi toată discuția)
Obligatii fiscale asociatii de proprietari Rusty Rusty Ce obligatii fiscale are asociatia de proprietari in cazul contractelor de mandat pentru presedintele si cenzorul asociatiei? Obligatiile fiscale ale ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale in cadrul asociatiei avantaj avantaj Buna ziua, Va solicit informatii cu privire la: formele de angajare, remunerare si care sunt contributiile care se achita pentru urmatoarele functii: - ... (vezi toată discuția)