avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contract de munca presedinte asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contract de munca presedinte asociatie de proprietari

Buna. Este considerata vechime in munca perioada in care un presedinte de asociatie de proprietari isi exercita functia?
Presedintele de asociatie poate fi angajat cu contract de munca normal dar cu jumatate de norma?
Va rog mult explicatii.
Stima.
Cel mai recent răspuns: danavaradi , utilizator 11:00, 5 Februarie 2021
Buna seara,

Iar abuzez de bunavointa dvs. cu doua intrebari:

- 1. La contractul de mandat al presedintelui As. de Proprietari, care are o indemnizatie mai mica decat salariul minim pe economie, acesta poate avea un coasigurat la CASS? (sot, sotie...)
- 2. In cazul in care presedintele asociatiei mai are sau isi gaseste un loc de munca part-time, se vor plati la acel loc de munca contributiile la stat pentru salariul minim pe economie ?

Multumesc anticipat pentru amabilitate.
(Mentionez inca odata ca presedintele nu este pensionar)
Ultima modificare: Vineri, 4 August 2017
Motorola, utilizator
2. La ambele locuri de munca se platesc contributii la bugetele nationale.

Daca suma salariilor si indemnizatiilor de la toate locurile de munca este egala sau mai mare decat salariul minim pe economie, la fiecare din joburi se platesc aceste contributii ca si pana acum, proportional cu salariul brut respectiv.

Daca suma salariilor si indemnizatiilor este mai mica decat salariul minim, ei, aici e-aici, ca Ordonanta graieste de un ordin de ministru care nu stim cum arata.

ORDONANTA Nr. 4 – pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 1 pct. I.10 din Legea nr. 161/2017 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta.
Art. I. – Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 140 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori sau persoane asimilate acestora, prevazute
la art. 136 lit. c)
Art. 140. – (1) Pentru persoanele prevazute la art. 136 lit. c), baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari sociale o reprezinta suma castigurilor brute prevazute la art. 139, realizate de persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor asupra carora se datoreaza contributia individuala.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazul castigului lunar brut prevazut la art. 139, realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
(3) Prevederile alin. (2) nu se aplica persoanelor prevazute la art. 136 lit. c), pe perioada in care salariatii acestora se afla in una dintre urmatoarele situatii: a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.
(4) In aplicarea prevederilor alin. (3), angajatorul solicita documente justificative persoanelor fizice aflate in situatiile prevazute la alin. (3) lit. a), c) si d), iar in cazul situatiei prevazute la alin. (3) lit. e), procedura de aplicare se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice.”
2. La articolul 158, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
„(3) Prevederile art. 140 alin. (2)-(4) se aplica in mod corespunzator.”
Art. II. – Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. I intra in vigoare la data de 1 august 2017 si se aplica incepand cu veniturile aferente lunii august 2017.
Administratorul Asociaţiei de proprietari este obligat să facă cotract de muncă, în cazul care nu face cotabilitate şi caerie.
Administratorul este angajat ca administrator cu contract de munca OBLIGATORIU. Daca nu este contabil angajat in asociatie, el poate tine contabilitatea si s-o faca pe casierul (la intelegere). Numai Cenzorul si Presedintele pot sa nu fie angajati cu contract de munca, deoarece ei sunt alesi.
Buna ziua, daca gasiti solutii pentru obtinerea de fonduri nerambursabile pentru asociatii de proprietari in vederea reabilitarii termice sau dupa caz modernizare (suntem un bloc turn de 44 ap care nu au centrale proprii fiind inca racordati la oras la Colterm) va rog mult sa imi spuneti si mie pontul (daca nu va deranjeaza) ca mi-as dori sa pot face cateva schimbari in blocul nostru dar banii sunt o mare problema. Multumesc. Sper sa reusiti..(0744698061 e nr meu daca aflati amanunte si nu va deranjeaza sa dati mai departe)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare cenzor maria207 maria207 Buna seara Va rog mult sa ma lamuriti la urmatoarea problema : s-a hotarat la sedinta angajarea cenzorului si a presedintelui . Stiu ca se face un ... (vezi toată discuția)
Obligatii fiscale asociatii de proprietari Rusty Rusty Ce obligatii fiscale are asociatia de proprietari in cazul contractelor de mandat pentru presedintele si cenzorul asociatiei? Obligatiile fiscale ale ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale in cadrul asociatiei avantaj avantaj Buna ziua, Va solicit informatii cu privire la: formele de angajare, remunerare si care sunt contributiile care se achita pentru urmatoarele functii: - ... (vezi toată discuția)