avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional de formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional de formare profesionala

buna ziua,

va rog sa mi comunicati daca un act aditional de formare profesionala in care nu este specificata perioada de training, trainarul etc (data start/end )dar in care este mentionat ca dureaza 15 zile si in cazul in care pleci din companie platesti o suma de 1500 ron este valabil.Eu personal am stat in training doar 3 din cele 15 zile, apoi am fost lasata singura sa mi fac treaba(agent call center intr-o firma de curierat) si acum cand vreau sa plec mi se solicita cei 1500 ron.Mentionez ca nu am primit nici o diploma sau nimic de genu'

astept raspuns.

multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:51, 26 August 2014
Art. 198. [obligatiile beneficiarilor formarii profesionale] Codul Muncii

(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.

(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.

(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.

(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

Astfel, pe viitor nu mai semnati acte cu care nu sunteti de acord/care contin informatii eronate, intrucat suportati consecintele lor juridice.
Sunt mai multe aspecte de analizat pentru a lamuri problema.
Avem de-a face cu trei situatii:
- formarea profesionala efectuata in urma obligatiei impusa angajatorului de Codul Muncii.
- formarea profesionala initiala solicitata/impusa de angajator salariatului
- formarea profesionala solicitata de salariat.

Apoi trebuie observat daca salaratul a beneficiat de zile libere pentru formarea profesionala.

Art. 194
(1) Angajatorii au obligaţia de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toţi salariaţii, după cum urmează:
a) cel puţin o dată la 2 ani, dacă au cel puţin 21 de salariaţi;
b) cel puţin o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariaţi.
(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională, asigurată în condiţiile alin. (1) , se suportă de către angajatori.

Art. 197
(1) În cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este iniţiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.

Art. 198
(1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională, în condiţiile art. 197 alin. (1) , nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă pentru o perioadă stabilită prin act adiţional.

Astfel, efectuarea formarii profesionale nu da dreptul angajatorului, in orice situatie, de a solicita salariatului, la incetarea CIM, contravaloarea cheltuielilor efectuate cu formarea profesionala.
Art. 197. [cheltuielile cu formarea profesionala si drepturile salariatului]
(1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
(2) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
(3) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.


Art. 198. [obligatiile beneficiarilor formarii profesionale]
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.Perioada trebuie sa fie stabilitata prin actul aditional pe care l-ati semnat. Vedeti daca apare o astfel de perioada.

Vointa legiuitorului a fost de a introduce un echilibru intre investitia angajatorului si posibila recuperare a acestei investitii. In functie de fiecare caz in parte, instanta poate sa vina si sa stabileasca faptul ca o perioada de 10 ani (spre exemplu) pentru o suma de 1500 de lei (pregatire agent call-center) este una abuziva si nu se poate justifica din orice punct de vedere.

Aici ar fi multe de discutat, de am vorbi de o perioada nedeterminata, deoarece intervin mult mai multe articole ce ar trebui sa fie luate in considerare atunci cand am analiza justificarea unei anumite perioade.

In cazul in care nu apare perioada trecuta in clauza, atunci putem discuta despre nulitate, deoarece angajatul trebuie sa fie informat si sa isi dea consimtamantul pentru perioada in cauza. De asemenea, putem discuta interpretarea acesteia ca o clauza de stabilitate in functie de ce anume este scris in acel act aditional

Va recomand sa recititi si sa reveniti cu perioada precizata acolo. In cazul in care nu exista nicio perioada, consider ca ar putea exista sansa unui castig in instanta.

Altfel, daca perioada este precizata si angajatorul poate demonstra costurile suportate, va trebui sa platiti. Conform legislatiei in vigoare, sunteti obligata.

Nerespectarea de catre dvs a acelei clauze determina obligarea dvs la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea dvs profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.

Daca se va ajunge la un conflict de munca, instanta va stabili ca suma pe care trebuie să o restituiti cu titlu de cheltuieli nu trebuie să fie disproporţionată faţă de cheltuielile reale făcute de angajator.
Adica, pentru un curs de 3 zile sa nu se plateasca o suma foarte mare de bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Training / clauza contractuala Bianca Radulescu Bianca Radulescu Buna ziua, Imi desfasor activitatea la o companie care are ca domeniu de activitate munca temporara. Avem un client care angajeaza personal pentru call ... (vezi toată discuția)
Baza legala pentru a restitui salariul pe parcursul formarii profesionale asaveid asaveid Care este baza legala, conform careia se poate restitui salariul, in cazul in care 15 zile lucratoare salariatul a participat la un curs de formare ... (vezi toată discuția)
Act aditional la cim- training platit de catre angajat ioannanice ioannanice Buna ziua. Am semnat un act aditional la contractul de munca prin care se mentioneaza ca dispun de training de vanzari, training de produs, training la locul ... (vezi toată discuția)