avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune partiala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune partiala

Parintii mei au cumparat un teren cu chitanta de mana in 1956 iar in 1957 au construit o casa fara autorizatie de construire. Au inscris terenul si casa in rolul fiscal. In 1976 a decedat tatal si s-a dezbatut succesiunea legala mie revenindu-mi 3/8 din masa succesorala care era ½ din imobil (teren si cladire) celalti mostenitori fiind mama cu 2/8 si sora mea cu 3/8 ca si cota mea.
In 2001 a decedat mama si nu s-a dezbatut succesiunea mostenitori rezervatari fiind eu si sora mea, iar in 2015 a murit si sora mea de asemeni fara dezbatere de succesiune , mostenitori fiind sotul supravietuitor si un copil dintr-o casatorie anterioara. Uzucapiunea intr-o astfel de situatie incepe in 1956 de la data chitantei de cumparare de catre parinti pina in 1986. (fiind inceputa de parinti si dupa 1976 continuata de mama si fiice). Masa succesorala nu exista pentru ca nu exista titlu de proprietate al imobilului iar sora mea in timpul vietii si mostenitorii acesteia , dupa, sunt total dezinteresati de dezbaterea succesiunilor. Doar nepotul la insistentele mele a dat in termenul de un an de vocatie succesorala o declaratie de acceptare a succesiunii legale la notar. In mod normal ar trebui ca acestia sa dezbata succesiunea de pe urma sorei mele( cu masa succesorala necunoscuta) iar apoi impreuna cu mine sa dezbatem succesiunea mamei mele astfel incat toti 3 sa putem invoca uzucapiunea in instanta avand calitatea de mostenitori ai autorilor nostri. Exista de asemeni riscul major ca unicul mostenitor al fostului proprietar al terenului , aflat in Franta sa se duca si el avand o varsta inaintata si atunci se alege praful de tot. In aceasta situatie am doua intrebari:
Pot in calitate de mostenitor legal al tatalui meu sa cer in instanta dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune si jonctinea posesiilor ( cu tatal meu) al cotei de 3/16 din imobil ?
Am toate argumentele dar nu stiu daca merge.( am locuit acolo in acea perioada, am rol fiscal cu cota mentionata ,pt. imobilul respectiv s.a.)
Altfel eu am un certificat de mostenitor legal pe care nu mi-l recunoaste niciun notar si nicio instanta
si nu pot face nimic din cauza celor doi mostenitori ai sorei mele. Nu pot sa-I duc la notar sa-si faca dezbatere succesorala.
Cel mai recent răspuns: favex , utilizator 12:29, 13 Iulie 2017
Uzucapiunea putea fi invocata din 1986, au trecut 30 de ani peste, mama a decedat in 2001 si nu are succesiune incheiata nici in prezent, sora a decedat in 2015 de asemeni fara succesiune si au trecut 2 ani deci este clar ca exista dezinteres. In anul 2003 sora mea m-a actionat in judecata solicitand iesirea din indiviziune si dupa 3 ani de fond, apel si iarasi fond, judecatorii au spus sa facem bine si sa actionam prin uzucapiune, jonctiunea posesiilor si accesiune imobiliara pentru ca nu avem masa succesorala, nu avem ce imparti si dupa aia sa ne intoarcem. I-am sugerat nepotului ca impreuna cu sotul supravietuitor (care nu este tatal lui) sa mearga la notar si sa obtina certificate de calitate de mostenitori cu masa necunoscuta ( urmand ca imparteala adevarata sa se faca ulterior) dar tot degeaba. Pt nepot am intervenit in ultima saptamana de acceptare a succesiunii legale pentru ca ulterior nu mai putea produce nicio dovada de acceptare tacita si pierdea mostenirea mamei sale.
Din aceasta cauza m-am decis sa actionez doar pentru partea de mostenire de la tata de 18,75 % pentru ca aici totul este foarte clar si am toate argumentele necesare: am locuit acolo de la varsta de 3 ani, acolo am invatat, m-am casatorit, am nascut , am construit o camera si un garaj, exista martori, istoric fiscal, nu au fost fost notificari pe legea 18/1991, sau legea 10/2001 . Am plecat in 1989 dar platesc impozitele la zi, exista inscrisuri, martori, ma rog tot tacamul. Iar in actiune vreau sa adaug o incheiere notariala de cercetare succesorala care sa confirme ca nu exista succesiuni deschise de pe urma mamei si sorei. Eu imi doresc sa se prezinte in proces desi cred ca numai nepotul ar putea avand declaratia de acceptare succesorala. Fostii proprietari au fost de buna credinta cand au vandut tatalui meu terenul pentru ca in certificatele de mostenitori atat al sotului cat si al sotiei nu exista in masa succesorala terenul casei, iar singura mostenitoare a acestora traieste in Franta, e casatorita , nu are copii si are aprox. 80 ani. Ori exista riscul decesului si atunci nici vacanta succesorala nu ne mai salveaza . (neavand bunuri imobile in tara probabil ca sotul nici nu mai deschide succesiunea).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acceptare tacita a succesiunii favex favex Mama mea a decdat in anul 2001, nu s-a dezbatut succesiunea, mostenitori fiind eu si sora mea care a decedat si ea in anul 2015 avand succesori sotul ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire de pe urma sorei Diana2000 Diana2000 Buna ziua, Doua surori au drept de mostenire, dupa tatal lor decedat, asupra unui teren extravilan ( sint mentionate pe Titlul de proprietate ca fiind ... (vezi toată discuția)
Certificat de calitate de mostenitor favex favex La intocmirea unui certificat de calitate de mostenitori as vrea sa stiu daca notarul poate face reductiunea unui testament (testament in care exista un ... (vezi toată discuția)