avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... speta: intrunirea pricinilor - materie contraventionala
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

speta: intrunirea pricinilor - materie contraventionala

redau mai jos urm. speta pe care am intalnit-o la o anume instanta din tara...nu dam nume ca nu-i frumos...

cetatenii A si B savarsesc 2 contraventii in aceeasi data, ora si loc, fiindu-le aplicate sanctiuni prin 2 p-verbale intocmite de 2 agenti constatatori diferiti, unul din cadrul pol. municipale, altul din cadrul pol.comunitare.

impotriva actului sanctionator cei doi contravenienti formuleaza plangere contraventionala, dosarele sunt atribuite spre a fi solutionate aceluiasi judecator. Termenele stabilite sunt diferite, unul in 01.LL.AAAA altul in 07.LL.AAAA .

In dovedirea cererii contestatarii inteleg sa se foloseasca de proba testimoniala, propunand ca martori pe X; Y; Z (martori comuni de altfel)

- petentului A instanta incuviinteaza proba testimoniala cu un singur martor, X, pe care NU il va cita ci asteapta sa il aduca A....martorul refuza sa se prezinte.

- petentului B instanta incuviinteaza proba testimoniala tot cu un singur martor, Y, dar pe care instanta il citeaza.

desi instanta de judecata isi da seama la termenul de judecata in care se dezbatea plangerea lui B ca este vorba de "contraventii savarsite" in acelasi loc
iar martorii propusi de ambele parti sunt aceeasi, nu se face aplicarea art.164 (1) si (2) C.proc civ.

eventuale consecinte:

1) daca martorul X propus de contestatarul A refuza sa se prezinte si instanta nu il va cita pe motiv ca A si-a luat angajamentul sa il aduca, plangerea contraventionala va fi respinsa ptr ca petentul nu a putut sa-si dovedeasca cele argumentate.

2) plangerea celui de-al doilea petent B va fi admisa din moment ce martorul propus Y, legal citat se prezinta si marturiseste adevarul.

3) rezultatul "ecuatiei" perezentate va fi urmatorul: aceeasi instanta, pe aceeasi speta, pronunta doua hotarari contrare

Intrebari:

1. instanta de judecata putea face aplicarea dispozitiilor art. 164 (1) si (2) C.proc.civ. din moment ce a constatat similitudinea celor 2 cauze, putand astfel audia la un singur termen martoul/ martorii propusi ptr dovedirea ambelor plangeri ?

2. daca DA, ce motiv are avea sa nu o faca?

Astept cat mai multe raspunsuri ptr a lamuri aceasta chestiune care in opinia mea este destul de interesanta si cu siguranta nu ar fi nici prima si nici ultima....Toate cele bune !!!:)
Cel mai recent răspuns: andrei_pap87 , utilizator 17:26, 27 Septembrie 2009
nu se pot conexa cele doua pricini intrucat au parti diferite - niciuna dintre parti nu se regaseste in ambele dosare. mai mult, obiectul celor doua cauze nu are legatura cu celaltalt - sunt 2 procese verbale diferite, prin care au fost sanctionate 2 persoane diferite, de catre 2 institutii diferite.
singurul lucru pe care il au in comun sunt martorii, or nu este suficient ca in 2 dosare sa existe un martor comun pentru a le putea conexa.
iar despre 2 hotarari diferite nu poate fi vorba intrucat sunt 2 cazuri diferite. numai daca ambele plangeri contraventionale aveau ca obiect acelasi proces verbal de contraventie si instanta ar fi pronuntat 2 hotarari judecatoresti, una prin care admitea o plangere si una prin care respingea o plangere puteam vorbi despre 2 hotarari contrare.
Eu am senzatia ca andrei_pap87, desi vorbeste despre savarsirea a doua contraventii de catre doua persoane distincte, a vrut sa spuna ca ambele persoane (nu impreuna!) au savarsit aceeasi contraventie si au fost sanctionate contraventional tot separat.

Nici in aceasta situatie nu vad de ce ar trebui invocata (respectiv, admisa) exceptia conexitatii. Nu vad stransa legatura dintre obiect si cauza. Iar petentii nu sunt aceeasi sau "impreuna cu alte parti".

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Gabriela Pintea a scris:

Eu am senzatia ca andrei_pap87, desi vorbeste despre savarsirea a doua contraventii de catre doua persoane distincte, a vrut sa spuna ca ambele persoane (nu impreuna!) au savarsit aceeasi contraventie si au fost sanctionate contraventional tot separat.

Nici in aceasta situatie nu vad de ce ar trebui invocata (respectiv, admisa) exceptia conexitatii. Nu vad stransa legatura dintre obiect si cauza. Iar petentii nu sunt aceeasi sau "impreuna cu alte parti".

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

...sanctiunea aplicata celor 2 cotravenienti este identica, respectiv refuzul de a parasi un local public prevazuta si sanctionata de art.2 pct 20 din L.61/1991, persoanele sanctionate aflandu-se in acelasi loc la acea ora, iar p-verbale sunt intocmite cum am spus si mai sus de un ag.constatator din cadrul pol.municipale si de un ag.constatator din cadrul pol.comunitare care la data in care s-au constatat contraventiile, se aflau in patrulare.....in mod normal nu se putea intocmi un singur p-verbal cu numele ambilor contravenienti ci 2 p-verbale pe numele fiecaruia dintre ei.

oricum apreciez ca ati binevoit sa va expuneti opinile...sunt curios sa aflu solutia care o va da instanta si intr-un dosar si in altul, fiind practic vorba de aceeasi speta.... voi reveni cu amanunte....Numai bine va doresc!!! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce inseamna solutia data de instanta in cazul unui dosar de anulare p.v. de contraventie? digxxx digxxx In plangerea contraventionala am facut referire la martorul asistent consemnata de politist in procesul verbal de contraventie, unde nu apare decat numele si ... (vezi toată discuția)
...martor la o situatie care ma depaseste... andrei_pap87 andrei_pap87 Bun gasit...zilele trecute, umbland pe la mult iubitele noastre instante nationale -unde se infaptuiesc cele mai curate acte de justitie- am avut \"norocul\" ... (vezi toată discuția)
Ce masuri se pot dispune??? Manole Dumitru Manole Dumitru 1) Un cetatean al acestei tari, pleaca in strainatate la inceputul lunii iulie 2013. 2) Acelasi subiect se intoarce din strainatate zilele aceste pe 19. ... (vezi toată discuția)