buna ziua. sunt angajata in 2 locuri de munca si am nascut de curand. doresc sa fac o cerere la ambele locuri de munca pt acordarea acelui salariu ajutor, corespunzator unui salariu mediu pe unitate. la unul din locurile de munca sunt angajata ca un sfert de norma. as dori sa va intreb daca in aceste conditii la acest al doilea loc de munca voi primi numai un sfer din acel salariu mediu pe unitate care se da cand nasti, si nu unul intreg. multumesc
In CCM unic la nivel national 2007-2010 aveti urmatoarea prevedere legala:
Art. 66. - (1) În cazul în care salariata se află în concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumită perioadă, diferenţa dintre salariul de bază individual avut şi indemnizaţia legală la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata căreia să acordă compensarea va fi stabilită prin contractele colective de muncă la nivel de unitate, dar nu mai puţin de 6 săptămâni.
(3) Diferenţele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.
Sunt doua categorii distincte de drepturi :
1- In CCM unic la nivel national 2007-2010
Art. 51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil
2-Se plateste din fondul de salarii pe o perioada de 6 saptamani diferenta dintre salar tarifar de incadrare si indemnizatia de maternitate.
ce inseamna indemnizatie de maternitate Ordonanţă de urgenţă nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
Exemplu pentru plata acestei compensari pentru primele 4 saptamani pe septembtie 2009
Salar tarifar de incadrare =2000 lei
Indemnizatia de maternitate =1753 lei
Vi se plateste in val bruta suma de =2000-1753=247 lei
Cand se platesc drepturile salariale in oct primiti si diferenta pentru 2 saptamani
La mine la servici insista ca se compenseaza net cu net (diferenta dintre salariul net si indemnizatia neta), nu brut cu brut cum spuneti dvs.
Imi puteti spune cum sa le demonstrez ca gresesc?
Ca sa imi fie clar, o proaspata mamica are dreptul sa primeasca aceasta compensatie pentru nastere (Sal tarifar-Indemn maternitate) pentru o perioada de 6 saptamani.
Pe statul de plata cum apar acesti bani, ca o prima ocazionala salariala (impozabila) alaturi de indemnizatia de maternitate? (majoritatea vor fi in concediul de maternitate, urmand sa intre sau nu in CCC)
Pentru faptul ca a nascut mamica beneficiaza de un salariu mediu pe unitate. in salarii va fi trecut ca prima. Separata de aceasta suma, ea va primi banii pentru concediu medical cod 08, adica 85% din salariul ei.
a-un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil
b-pe o perioada de 6 saptamani diferenta dintre salar tarifar de incadrare si indemnizatia de maternitate.
c-indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul
Referitor la pct b)
Poate te ajuta !
1. Salariul de baza
Salariul de baza nu este altceva decat partea principala a salariului total, ce se cuvine fiecarui salariat, luand in considerare de regula, nivelul studiilor, calificarea si pregatirea profesionala, importanta postului, caracteristicile sarcinilor si competentele profesionale.
El constituie nu numai partea fixa si principala a salariului, ci si un element de referinta in raport cu care se calculeaza celelalte drepturi ale: angajatilor cum ar fi de exemplu, diferitele indemnizatii, sporuri, etc. Intr-adevar, alaturi de felul muncii si de locul muncii, salariul este un element esential al contractului de munca, o parte componenta a obligatiilor asumate de angajator si a cauzei juridice a obligatiei persoanei angajate; el constituie totalitatea drepturilor banesti cuvenite pentru munca prestata^1). In acest context salariul de baza constituie elementul principal al salariului si se determina pentru fiecare salariat in raport cu o serie de factori: importanta si complexitatea atributiilor de serviciu, competenta si pregatirea profesionala, performanta individuala^2).
Salariul de baza a inlocuit atat teoretic cat si in practica notiunea de salariu tarifar utilizata de legislatia veche a salarizarii si de Codul muncii. Modificarea terminologiei se justifica, in primul rand, prin aceea ca orice salariu (inclusiv cel "de baza") se stabileste, in principiu, prin negocieri - colective sau individuale - fara a mai fi prestabilit prin retele tarifare, liste sau nomenclatoare de functii^3).
Salariul de baza se stabileste pentru fiecare salariat, in raport cu calificarea, importanta, complexitatea lucrarilor ce revin postului in care este incadrat, cu pregatirea si competenta profesionala. In schimb, adaosurile si sporurile la salariul de baza se acorda numai in raport cu rezultatele obtinute, conditiile concrete in care se desfasoara activitatea si, dupa caz, vechimea in munca^4).
Salariul de baza lunar se stabileste asadar prin negociere colectiva si/sau individuala, fara a mai fi prestabilit^5).
Se pune, prin urmare, problema daca se poate deroga de la dispozitia legala care prevede ca salariul minim brut pe tara se stabileste prin hotarare a Guvernului. Tinand seama de principiul negocierii in relatiile de munca, de faptul ca prevederile legale sunt "praguri minimale", care trebuie respectate de partenerii sociali si ca un salariu minim mai ridicat este in interesul salariatilor, trebuie sa acceptam ca prin contractele colective de munca se pot stabili salarii minime brute mai ridicate decat cel precizat de Guvern^6).
Mai mult chiar, stabilirea unui salariu minim mai ridicat decat cel brut garantat in plata a devenit o regula in ultimii ani. In actul aditional la contractul colectiv de munca la nivel national pentru anii 2005-2007 s-a prevazut ca incepand cu aprilie 2006 salariul minim este de 370 de RON, fata de 330 RON garantat in plata.
Precizarea este necesara, deoarece practic in Romania dreptul muncii se prezinta sub forma a trei cercuri concentrice: legea, contractul colectiv de munca, contractul individual de munca. Legea este cea care stabileste cadrul general al raporturilor de munca, contractul colectiv la anumite niveluri concretizeaza si dezvolta dispozitiile legale intr-un grad mai mare sau mai mic de generalizare, iar contractul individual concretizeaza prevederile contractului colectiv la nivelul unitatii pentru fiecare salariat in parte^7). Este concluzia doctrinei de dinainte de intrarea in vigoare a actualului Cod al muncii si in acelasi timp este concluzia care se desprinde din art. 238 din actualul Cod al muncii.
In succesiunea lor, contractul colectiv de munca de la nivel superior constituie, potrivit legii, izvor de drept pentru contractele colective de munca de la nivelurile inferioare; cele de la nivelul unitatilor, constituie izvor de drept pentru contractele individuale de munca^8). De altfel, acesta este si spiritul in care art. 41 alin. 5 din Constitutie se refera expres la "caracterul obligatoriu al conventiilor colective".
---------------
^1) Alexandru Ticlea, Contractul individual de munca, Editura Lumina Lex, 2003, pag. 194.
^2) Ion Traian Stefanescu, Tratat elementar de drept al muncii, Editura Lumina Lex, 1999, pag. 285.
^3) Serban Beligradeanu, Legislatia muncii,1990-1991, comentata, vol. I, pag. 98.
^4) Sanda Ghimpu, Alex. Ticlea, Dreptul muncii, Editura All-Beck, 2000, pag. 327.
^5) Valer Dorneanu, Sistemul de salarizare in Romania, Editura Lumina Lex, 1999, pag. 56.
^6) Sanda Ghimpu, Alex. Ticlea, Dreptul muncii, Editura All-Beck, 2000, pag. 331-332.
^7) Sanda Ghimpu, Alex. Ticlea, Dreptul muncii, Casa de Editura si Presa "Sansa" SRL, Bucuresti, 1997, pag. 118.
^8) A se vedea, Gheorghe Brehoi - Contractele colective de munca la nivel national pentru anul 1992, Dreptul nr. 4/1992. pag. 15; Sanda Ghimpu, Alex. Ticlea, Dreptul muncii, Casa de Editura si Presa "Sansa" SRL, Bucuresti, 1997, pag.118; Serban Beligradeanu, Legislatia muncii comentata, vol. XXII (vol. 4/1996), Editura Lumina Lex, Bucuresti, pag. 53-60 si vol. XXV (vol. 3/1997), pag. 165-168.
Sa-ti arate unde scrie ca trebuie sa faca diferenta la net ?
Pe de o parte este o suma in plus care se acorda ( din fondul de salarii) si pe de alta parte cand se face diferenta la net suma acordata este mai mica.
Dar interesant este cum face, pentru ca diferenta la net inseamna o suma deja debarasata de obligatii,si ce face cu aceasta suma,cum o inregistreaza?
-ca o suma neta pe care o introduce la venitul brut realizat:stunned:
-sau ca o prima neta pe care o transforma in valoare bruta si atunci suma acordata are alta valoare:confused:
Va rog sa solicitati precizari clare privind suma accordata si suma incasata.