avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Constatare amiabila
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Constatare amiabila

Buna seara,

Nu mai tin minte, dar am citit undeva(am tot cautat dar n-am mai gasit site-ul/link-ul) ca in anumite cazuri asiguratorul trimite date detaliate dintr-un dosar de constatare amiabila la politia rutiera pentru intocmirea procesului verbal de contraventie, si in urma caruia li se retine si permisul celui vinovat.
Eu asa stiam ca daca produc un accident de ex. din cauza neacordarii de prioritate(fara victime/vatamari corporale) si facem constatare amiabila, nu mai raman fara permis.
Cel mai recent răspuns: Gheorghe Florin , Consilier juridic 10:26, 15 Iulie 2017
Articolul 79 OUG 195/2002
(1) Conducatorii de vehicule implicati intr-un accident de circulatie in urma caruia au rezultat numai avarierea vehiculelor si/sau alte pagube materiale sunt obligati:
a) sa scoata imediat vehiculele in afara partii carosabile ori, daca starea vehiculelor nu permite acest lucru, sa le deplaseze cat mai aproape de bordura sau acostament, semnalizandu-le prezenta;
b) sa se prezinte la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs accidentul in termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru intocmirea documentelor de constatare.
(2) Se excepteaza de la obligatiile prevazute la alin. (1) lit. b) :
a) conducatorii vehiculelor care incheie o constatare amiabila de accident, in conditiile legii;
b) conducatorul de vehicul care detine o asigurare facultativa de avarii auto, iar accidentul de circulatie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

O data ce ati facut intelegere amiabila sunteti "scutit" de intocmirea procesului verbal de contraventie de catre politie daca exista RCA valabil, nu au fost implicate mai mult de doua masini , nu au fost ranite persoane si nici nu s-au produs pagube tertilor.

Asiguratorul nu are de ce sa trimita datele dosarelor de asigurare politiei in aceste cazuri.

~ final discuție ~