avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de vanzare cumparare cu clauza de renta viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de vanzare cumparare cu clauza de renta viagera

Buna ziua, as dori sa intreb un avocat pentru a-mi explica situatia in care ma aflu. Parintii mei au impreuna o casa si un teren. Tatal a murit iar prin succesiune am primit din partea celor 2 frati, prin semnatura ca renunta la mostenire in favoarea mea. Acte facute la notar.
Mama care traiseste si la ora actula, mi-a vandut casa (partea ei ) cu acte de vanzare cumparare. dar cu clauza de intretinere viagera. Mama este intretinuta in continuare de mine si locuieste in casa pe care o am de la ea.
Problema este ca acum cei doi frati vor sa strice actele de propietate ale mele. Va rog frumos sa imi dati un sfat, ce trebuie sa fac in aceasta situatie
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:11, 28 Septembrie 2009
Art.845 C.civil - înstrăinarea făcută unui descendent, cu rezerva uzufructului sau cu clauza unei rente viagere, este prezumată a fi cu titlu gratuit. După decesul mamei fraţii ar avea dreptul să ceară instanţei reducţiunea actului, ceea ce înseamnă că va trebui să dovediţi plata efectivă a rentei stabilite prin actul de vînzare-cumpărare pentru a răsturna prezumţia din articolul mai sus invocat.
cel mai bine ar fii sa platiti efectiv suma de bani inserata in contractul de vanzare-cumparare !!
astfel fratii dvs nu vor avea nici o sansa in a cere ulterior decesului mamei dvs., reductiunea liberalitatii .
Ma scuzati,nu este renta viagera ci intretinere viagera. Intretinere ce consta in alimente, iluminat, etc, in acest caz ramane la fel ce ati mentionat dsumneavoastra?
Multumesc
Exista opinii potrivit carora art.845 ar trebui aplicat si in cazul intretinerii. Nu stiu daca aceste opinii au gasit ecou in jurisprudenta. Codul civil nu aminteste, la art.845, intretinerea. Dar este la fel de adevarat ca la acea vreme contractul de intretinere nu era reglementat de cod (nici astazi nu este), el fiind o creatie a doctrinei si a practicii contractuale.

Oricum, presupun ca prestati intretinerea, asa ca nu aveti de ce sa va temeti.
Sigur ca da. Prestez intretinerea in continuare. La momentul vanzarii, pretul 1/2 din casa era 2000 lei, am dat 1200 lei, restul de 800 revine si plata la intretinere a mamei mele, conform contractului de vanzare cumparare. Actele de mostenire si vanzarea este realizata de aproximativ 5 ani. Mama este in continuare in ingrijirea mea,fara sprijinul (care poate fi dovedit prin martori) a celor doi frati ai mei.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager sau contract de intretinere mihaela ramona mihaela ramona Buna ziua, Doresc sa iau in intretinere doi batrani, sot si sotie, contra apartament si as vrea sa-mi spuneti ce fel de contract este mai bun pentru ambele ... (vezi toată discuția)
Am act vanzare cumparare teren si casa de la mama ContSters119694 ContSters119694 mama in urma succesiunii tatal meu e mort a dobandit intreg terenul si casa mai putin o pate a unuia dintr fratii mei care n-a vrut sa i-o cedeze si eu l-am ... (vezi toată discuția)
Act intre frati in vederea despagubirii partii mostenite DanaX11 DanaX11 Buna ziua, Imi cer scuze daca nu e locul potrivit unde sa intreb acest lucru, insa am nevoie rapida de o lamurire. Situatia este urmatoarea: In urma ... (vezi toată discuția)