avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Se poate introduce RECURS pentru cerere in pretentii ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Se poate introduce RECURS pentru cerere in pretentii pe noul cod?

Buna ziua,

Daca am pierdut apelul pe o cerere in pretentii cu o valoare de 100.000 lei, se mai poate introduce RECURS?

Sau mi se va respinge ca INADMISIBIL, pentru ca nu este o cerere evaluabila in bani peste 1.000.000 lei, conform art 483 alin 2 NCPC?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: seldom , utilizator 10:49, 11 Octombrie 2018
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, puteţi declara recurs împotriva hotărârii pronunţate în apel.

Alineatul 2 al art. 483 Cod procedură civilă nu s-a aplicat până în prezent. Dispoziţiile legale aplicabile au fost cele ale art. XVIII din Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, dispoziţii care au următorul conţinut:
Articolul XVIII
(1) Dispoziţiile art. 483 alin. (2) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, se aplică proceselor pornite începând cu data de 1 ianuarie 2016.
(2) În procesele pornite începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi şi până la data de 31 decembrie 2015 nu sunt supuse recursului hotărârile pronunţate în cererile prevăzute la art. 94 pct. 1 lit. a)-i) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, în cele privind navigaţia civilă şi activitatea în porturi, conflictele de muncă şi de asigurări sociale, în materie de expropriere, în cererile privind repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare, precum şi în alte cereri evaluabile în bani în valoare de până la 1.000.000 lei inclusiv. De asemenea, în aceste procese nu sunt supuse recursului hotărârile date de instanţele de apel în cazurile în care legea prevede că hotărârile de primă instanţă sunt supuse numai apelului.

Prin Decizia nr. 369/2017, publicată în 20.07.2017 în Monitorul Oficial, Curtea Constituţională a constatat că sintagma „precum și în alte cereri evaluabile în bani în valoare de până la 1.000.000 lei inclusiv”, cuprinsă în art. XVIII, alin.(2) din Legea nr.2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanțelor judecătorești, precum și pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, este neconstituțională.

Pe scurt asta înseamnă că, începând din data de 20.07.2017, pot fi atacate cu recurs toate hotărârile pronunţate în apel, în cauze având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 1.000.000 lei inclusiv.
Ultima modificare: Duminică, 23 Iulie 2017
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc, sunteti cea mai tare :)

Ma pregatesc de recurs!

Acum sa nu mi se respinga ca indamisibil si pentru punctul 2:

"De asemenea, în aceste procese nu sunt supuse recursului hotărârile date de instanţele de apel în cazurile în care legea prevede că hotărârile de primă instanţă sunt supuse numai apelului."

In cazul meu am avut de la judecatorie "Cu drept de apel", iar la tribunal mi s-a dat hotarare definitiva.

Am castigat pe FOND, insa am pierdut tot pe APEL, de aceea sunt nelamurit de ce mi s-a admis o exceptie de fond.

O seara buna!
Ultima modificare: Duminică, 23 Iulie 2017
seldom, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara!

Vă mulţumesc frumos, însă am unele veşti nu tocmai bune.

În primul rând să vă răspund la ultimul mesaj. Dacă cererea dvs. se încadrează la categoria "cereri evaluabile în bani în valoare de până la 1.000.000 lei inclusiv”, atunci nu are legătură cu ipoteza pe care aţi citat-o mai sus. Hotărârile care se atacă numai cu apel sunt prevăzute în anumite materii, cum ar fi dreptul muncii şi dreptul asigurărilor sociale (litigiile de muncă şi litigiile privind contestarea deciziilor de pensie). În acest tip de litigii, legea prevede expres faptul că hotărârile pronunţate de către instanţele de fond se atacă numai cu apel.

În această săptămână s-a discutat în spaţiul virtual pe tema Deciziei nr. 369/2017. Discuţiile au vizat, printre altele, hotărârile care sunt în sfera de aplicare a acestei decizii.

Curtea Constituţională, la paragraful 32 din decizie, afirmă că sunt supuse recursului toate hotărârile pronunțate după publicarea acesteia în Monitorul Oficial. Dacă instanţa va ţine cont de această afirmaţie, vă va respinge recursul ca inadmisibil.
[ link extern ]

În articolul de mai jos, unul de excepţie de altfel, se afirmă faptul că instanţele judecătoreşti sunt suverane în a stabili ce hotărâri sunt supuse recursului, deci că "directiva" dată de Curtea Constituţională la paragraful 32 din Decizia nr. 369/2017 nu este obligatorie pentru acestea. Citiţi capitolul V din articol.
[ link extern ]

În fine, într-un articol apărut astăzi, autorul argumentează de ce Decizia nr. 369/2017 se aplică şi hotărârilor pronunţate înainte de publicarea acesteia în Monitorul Oficial.
[ link extern ]

Recunosc faptul că împărtăşesc mai degrabă opiniile domnului Mircea Ursuţa, dar asta nu prea contează. Instanţa la care va ajunge recursul dvs. este singura a cărei opinie contează, aşa că eu vă urez multă baftă. Vă rog frumos ca, atunci când veţi avea o decizie a instanţei în privinţa admisibilităţii recursului, să reveniţi în acest topic şi să mi-o spuneţi şi mie.
Mulţumesc frumos!
Ultima modificare: Joi, 27 Iulie 2017
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna seara,

Of, multumesc pentru raspuns - cred ca voi adauga oricum argumentele domnului Mircea Ursuta.

As mai avea cateva neclaritati:

1. Daca li s-a admis apelul paratilor pe 14 iulie 2017: "Admite apelul in sensul ca Schimba in tot sentinta apelata. Respinge cererea ca inadmisibila. Definitiva."

Ma pot incadra in Art 25, alin (2) din OUG 80/2013:

"(2) Se taxeaza cu 50 lei cererile pentru exercitarea apelului sau, dupa caz, recursului impotriva urmatoarelor hotarari judecatoresti:
a) hotararile prin care s-a respins cererea ca prematura, inadmisibila, prescrisa sau pentru autoritate de lucru judecat;
"

sau intru pe Art. 24 Alin (2) din OUG 80/2013 adica sa fiu taxat cu 50% daca adaug motivul 8 de recurs?

2. Daca hotararea este pronuntata de Tribunalul Bucuresti in dosarul xyz, cand scriu cererea de recurs trebuie sa adaug si numarul de dosar sau pur si simplu se va crea un alt dosar cu alt numar, fiind o cale extraordinara de atac?

Nu imi e clar cine va judeca recursul meu: ICCJ sau Curtea de Apel Bucuresti?

Multumesc,
1. La prima întrebare nu am un răspuns exact. Eu sunt de părere să încercaţi să timbraţi, în prealabil, cu 50 de lei. Să scrieţi în cererea de recurs, la final, că ataşaţi chitanţa nr. ..., care face dovada achitării taxei judiciare de timbru de 50 de lei conform art. 25, alin. (2), lit. a) din OUG nr. 80/2013. Dacă instanţa e de altă părere, o să vă pună în vedere să completaţi timbrajul.

2. Numărul dosarului nu se schimbă. Cât priveşte instanţa care va judeca recursul, eu sunt de părere că aceasta va fi curtea de apel. Aveţi mai jos un alt articol în care se afirmă acelaşi lucru.
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 30 Iulie 2017
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Recurs admisibil sau nu? BasilM BasilM buna ziua, am castigat la Tribunal in apel in martie 2019 pe inghetare curs si clauze abuzive. Banca a facut recurs. Dupa noul cod civil este admisibil? (vezi toată discuția)