avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... amenda pentru activitate ssm neefectuata in trecut??
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

amenda pentru activitate ssm neefectuata in trecut??

Cum se procedeaza daca o societate a avut o perioada in care nu s-a ocupat nimeni de activitatea SSM?
sunt 2 persoane angajate care nu nici macar fisa.
cum se intra in legalitate??
pot sa primeasca amenzi pentru acea perioada descoperita?
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 17:45, 27 Iulie 2017
Amenzile contraventionale se aplica in baza constatarilor de la data controlului efectuat de catre inspectorii ITM. Daca pentru o anume perioada de timp se constata lipsa prestarii activitatii ssm, firma poate fi amendata contraventional.
Avand doar 2 angajati, angajatorul isi poate asuma prestarea activitatii ssm cu respectarea prevederilor HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.14 Organizarea activitatilor de prevenire si protectie este realizata de catre angajator, in urmatoarele moduri:
a) prin asumarea de catre angajator, in conditiile art. 9 alin. (4) din lege, a atributiilor pentru realizarea masurilor prevazute de lege;
b) prin desemnarea unuia sau mai multor lucratori pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie;
c) prin infiintarea unuia sau mai multor servicii interne de prevenire si protectie;
d) prin apelarea la servicii externe de prevenire si protectie.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.9 al.(4) În cazul micro-întreprinderilor şi al întreprinderilor mici, în care se desfăşoară activităţi fără riscuri deosebite, angajatorul îşi poate asuma atribuţiile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru realizarea măsurilor prevăzute de prezenta lege, dacă are capacitatea necesară în domeniu.
narcisa_narcisa a scris:

....
pot sa primeasca amenzi pentru acea perioada descoperita?


Despre ce perioada este vorba ?
sunt 5 angajati.
dupa incetarea contractului au cautat pe altcineva sa se ocupe ..timpul a trecut si lucrurile au ramasa asa. e vorba de cateva luni in care fisele angajatilor mai vechi au ramas necompletate, neaduse la zi.
si intre timp s-au mai facut 2 angajari.
daca se fac acuma fise pentru cei doi..cu instructajele aferente??
alfel nu stiu cum pot sa mearga ok in continuare.
e vorba de 5 angajati. 2 au angajare dupa ce nu au mai avut pe nimeni sa se ocupe de Ssm.
astfel cei 2 nu au fise.
ceilalti vechi au o pauza de vreo 4 luni in care nu sunt completate fisele/ facut instructaj periodic etc
cum se poate proceda sa mearga ok?? daca se fac de acum fise la cei ce nu au si se fac toate cele 3 instructaje?? ma gandesc ca nu e asa grav ca si cum nu ar avea deloc..daca ar mai lasa timpul sa treaca.
AM SCRIS DE 2 ORI. AM VRUT SA RASPUND LA CELE 2 POSTARI CU RASPUNS IN PARTE. sper ca se intelege ce am vrut sa zic
Ultima modificare: Joi, 27 Iulie 2017
narcisa_narcisa, utilizator
Nu are nicio relevanta perioada in care angajatii nu au fost instruiti pentru inspectorul de munca in specialitatea ssm.
Angajatorului ii revine intreaga responsabilitate. Prin nerespectarea legii, angajatorul si-a asumat si riscul unei amenzi contraventionale care nu este obligatoriu sa fie aplicata.
Faceti instruirea introductiv generala si instruirea la locul de munca mentionand ca data pe cea a instruirii efective. Orice instruire mentionata ca fiind facuta la o data anterioara instruirii efective poate fi considerat fals in acte publice. Va puteti asuma acest risc ?
Important este ca salariatul nu a fost victima unui eveniment nedorit in perioada in care nu a fost consemnata instruirea/ nu s-a efectuat instruirea si sa fie instruit in continuare cu respectarea legislatiei in vigoare.

Alte discuții în legătură

Protectia muncii si in caz de incendiu dan_2016 dan_2016 Buna ziua, Vom incepe sustinerea unor cursuri pentru programare si design web, la sala de curs, intre 5 si 9 participanti. Intrebarea mea este daca la ... (vezi toată discuția)
Instructaj protectia muncii paulica_67 paulica_67 Sant noul presedinte al unei asociatiide propietari.avem 2 ingrijitori scari si 2 femei de serviciu.am incercat sa apelam la o persoana autorizata in protectia ... (vezi toată discuția)
Accident de traseu, fise ssm - institutie de invatamant Malek Malek Buna ziua, am citit pe forum despre fisele SSM si despre accidentul de traseu si am cateva intrebari. Eu fac naveta zilnic la o scoala din mediul rural ... (vezi toată discuția)