avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA vanzare-cumparare deseuri electronice D.E.E.
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA vanzare-cumparare deseuri electronice D.E.E.

Va rog frumos sa-mi spuneti opinia Dvs. referitoare la urmatoarea situatie: doua firme platitoare de TVA efectueaza o operatiune de vanzare-cumparare deseuri echipamente electrice si electronice (DEE). Care este tratamentul TVA in aceasta situatie? se aplica cota normala de TVA, ca la o vanzare si cumparare obisnuita, sau se aplica masurile de simplificare cf art.160 din codul fiscal? Stiti cumva in ce act normativ este reglementat regimul fiscal al acestui tip de deseuri DEE?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 11:42, 30 Septembrie 2009
art 160 alin 2 lit 1 "deseurile si mat prime secundare, rezultate din valorif acestora, astfel cum sunt definite de OUG 16/2001....".
Posibil ca aceasta OUG sa va lamureasca mai mult.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Septembrie 2009
t.simona, utilizator
Corect, asa m-am gandit si eu inainte sa intreb :">... dar problema este urmatoarea: OUG 16/2001 cuprinde in anexa 1, care specifica tipurile de deseuri, numai urmatoarea lista:
ANEXA 1

GRUPE
de deşeuri industriale reciclabile

Deşeuri metalice feroase
Deşeuri metalice neferoase
Deşeuri de hârtii-cartoane
Deşeuri de sticlă (spărturi de sticlă)
Deşeuri de mase plastice
Deşeuri de cauciuc (anvelope uzate, camere de aer şi articole din cauciuc uzate)
Deşeuri textile

Intrebarea mea este daca deseurile DEE pot fi asimilate cu tipurile de deseuri din aceasta lista, sau sunt reglementate separat? De exemplu in aceasta lista nu apar nici deseurile de natura lemnoasa - pentru ele se aplica masurile de simplificare sau nu?
Nu stiu daca am sa va ajut cu ceva, pt ca nu cunosc aceasta speta, dar va spun parerea mea.
Deseurile se refera numai la cele reciclabile. Echip electrice si electronice la care va referiti au in componenta mai multe tipuri de deseuri reciclabile ( feroase, neferoase, mase plastice). Posibil sa faceti proces verbal de dezmembrare sau casare din care sa rezulte pe componente aceste deseuri reciclabile intr-o unitate de masura care sa fie apoi folosita la vinzarea lor (kg).
Ceea ce nu stiu este daca acest pv nu ar trebui intocmit de niste specialisti care sunt in masura sa clasifice deseurile pe aceste grupe.


Art. 5. - Deţinătorii de deşeuri industriale reciclabile, persoane juridice, sunt obligaţi să asigure strângerea, sortarea şi depozitarea temporară a acestora, cu respectarea normelor de protecţie a sănătăţii populaţiei şi a mediului înconjurător, precum şi reintroducerea lor în circuitul productiv prin:
a) reutilizarea în propriile procese de producţie;
b) valorificarea, cu respectarea prevederilor art. 8, şi comercializarea materiilor prime secundare obţinute;
c) predarea către agenţii economici specializaţi, autorizaţi pentru valorificare, a deşeurilor industriale reciclabile.

Art. 8. - (1) Agenţii economici care realizează operaţiuni de valorificare a deşeurilor industriale reciclabile, în sensul definit prin prezenta ordonanţă de urgenţă, pot desfăşura această activitate numai pe bază de autorizaţie de valorificare, emisă de Comisia Naţională pentru Reciclarea Materialelor aflată în subordinea Ministerului Industriei şi Resurselor.

Concluzia este ca nu puteti vinde decit catre soc specializate. Vinzind catre acestia, cu siguranta pot sa va spuna cum sa intocmiti factura, adica carora dintre deseuri li se aplica masurile de simplificare.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Septembrie 2009
t.simona, utilizator
tocmai acesta este cazul real: 2 companii autorizate sa desfasoare astfel de activitati - una colecteaza si apoi vinde celeilalte. ambele firme platitoare de tva. soc. colectoare a emis factura de vanzare cu tva. soc. cumparatoare se inregistreaza cu factura, cu tva deductibil, si inregistreaza desigur si fondul de mediu conform reglementarilor legale. E corect sa colectez si sa deduc tva din aceasta operatiune sau trebuie sa aplic masurile de simplificare?
Eu cred ca masurile de simplificare trebuie aplicate numai daca pe fact de vinzare sunt specificate deseurile pe grupele mentionat in OUG 16/2001.
Daca factura este facuta la modul general (deseuri DEE) nu se aplica masurile de simplificare pt ca nu se stie daca acestea respecta sau nu art 160, alin 2 lit a din CF.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva cu taxare inversa Remus47 Remus47 Va rog sa-mi specificati care sunt actele normative care reglementeaza taxarea inversa la vanzarea deseurilor din polipropilena ( saci de rafie big bag). Alta ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit cezar jurci cezar jurci In cazul in care se achizitioneaza deseuri taxa de 3% fond mediu si 16% impozit pe venit , se retine la toate deseurile inclusiv carton si plastice sau numai ... (vezi toată discuția)
Act eliberare achizitie vehicul scos din uz danavls danavls Speta: Punct de colectare deseuri reciclabile. pentru deseurile achizitionate eliberam ADEVERINŢÃ de primire şi de plată materiale reciclabile, odata cu ... (vezi toată discuția)