Buna ziua, am urmatoarea situatie juridica:
In 1994 a fost incheiata o chitanta de mana (cu 3 martori) care prevedea faptul ca o persoana ii da unui proprietar de teren 10.000 de lei avans (jumatate din pretul de cumparare) pentru a-i cumpara terenul, urmand ca aceeasi persoana sa ii inmaneze inca 10.000 de lei aceluiasi proprietar pentru a incheia vanzarea terenului de la proprietar catre persoana respectiva pentru 20.000 lei.
Persoana a achitat doar 10.000 lei catre proprietar in momentul incheierii chitantei de mana, dar nici pana in ziua de azi nu a achitat restul de 10.000 pentru a intra in posesia terenului.
Proprietarul a vandut terenul anul trecut, fiind dreptul sau, iar persoana respectiva doreste sa il actioneze in judecata pentru recuperarea celor 10.000 de lei.
Ce doresc sa stiu:
1. Este indreptatita persoana sa ceara dupa 22 de ani recuperarea celor 10.000 de lei? Tranzactia nu s-a incheiat din vina ei, intre timp si proprietarul si persoana au uitat unul de existenta celuilalt.:))
2. Daca se va ajunge la judecata, stiind cu totii ca in 1994 10.000 de lei nu valorau cat valoreaza acum 10.000 de lei, instanta ii va impune proprietarului sa plateasca 10.000 de lei sau se poate cere o expertiza referitoare la puterea de cumparare din 1994? In 1994 10.000 de lei = 6,04 USD, iar in 2016 10.000 de lei = 2500 USD.
Buna ziua,
Avand in vedere faptul ca de la momentul la care acea chitanta a devenit scadenta au trecut 3 ani, se aplica termenul de prescriptie de 3 ani.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
Intr-adevar, dupa formulare suna mai mult ca un antecontract "eu X, ma oblig sa cumpar terenul lui Y achitand avans 10.000 lei, urmand sa mai achit 10.000 lei pentru a putea dobandi dreptul de proprietate asupra terenului lui Y".
Sa inteleg ca in orice situatie, partile neconvenind altfel, a intervenit termenul general de prescriptie extinctiva, deci dreptul material la actiune s-a stins
Actiune in constatare
abby
Sunt sanse sa fie admisa o astfel de actiune? Ce se poate face?
cand......X vinde un auto in 1994 lui Y , cu chitanta de mana , nu se fac formalitatile ... (vezi toată discuția)