avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... legea penala mai favorabila art5 Codul Penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

legea penala mai favorabila art5 Codul Penal

Buna ziua

Doresc un raspuns la urmatorea speta:
-pentru fapte petrecute in cursul anului 2011,si aflate inca in stadiul de Cercetare Penala se aplica legea penala mai favorabila(Art 5 alin 1 C)
Concret pentru fapte de fals inscrisuri sub semnatura privata in vechiul cod Penal se prevedea o pedeapsa maxima de 15 ani
Noul Cod Penal prevede o pedeapsa maxima de 3 ani (Art 321)

Intrebarea mea este urmatoarea:
In acest caz se aplica pedeapsa maxima de 3 ani,fiind considerata legea penala mai favorabila?
-in cazul prescriptiei speciale se aplica acelasi principiu?legea penala mai favorabila?
Daca DA ,cand ar putea interveni prescriptia speciala pt fapte de fals in inscrisuri sub semnatura privata petrecute in decursul anului 2011(Iunie-Dec)

Va multumesc

Stefan
Cel mai recent răspuns: czs , utilizator 15:44, 29 Iulie 2017
Concret pentru fapte de fals inscrisuri sub semnatura privata in vechiul cod Penal se prevedea o pedeapsa maxima de 15 ani

Unde ati citit dvs asa ceva?
ART. 322 NCP
Falsul în înscrisuri sub semnătură privată
(1) Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul dintre modurile prevăzute în art. 320 sau art. 321, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Tentativa se pedepseşte.
ART. 290 CP din 1969
Falsul în înscrisuri sub semnătură privată
Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul din modurile arătate în art. 288, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Tentativa se pedepseşte.
Multumesc pentru raspuns
Deci cand poate interveni prescriptia speciala in speta de mai sus?Se calculeaza dupa vechiul cod penal sau dupa noul cod penal??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Falsificare semnatura mihasim mihasim Buna seara, Va rog sa-mi spuneti care este pedeapsa prevazuta de noul cod penal pentru falsificare de semnatura. Vecinul meu a semnat un acord pentru ... (vezi toată discuția)
Ce pedeapsã rişti pentru tentativã de fals în acte, fals ... cristina9696 cristina9696 Ce pedeapsã rişti pentru tentativã de fals în acte, fals sub semnãturã privatã în cazul unei adeverințe de venit pentru un presupus credit la bancã? (vezi toată discuția)
Emitere facturi false Andreea2577 Andreea2577 Buna, imi puteti spune care e pedeapsa pentru emitere de facturi false? Cumulat nu depasesc 3000 lei. Multumesc. (vezi toată discuția)