Înscrierea la şcoala primară este opţiunea părintelui la care locuieşte copilul, bineînţeles, cu informarea celuilalt părinte.
La şcoala primară, nu este vorba de orientare profesională sau de oarece specialităţi şi copiii sunt arondaţi unei şcoli, aşa cum am precizat într-o postare anterioară.
@cmutulescu, păreţi foarte frustrat, nu, nu înseamnă că sunteţi simplu cotizant, de fapt , prin pensia de intreţinere dvs. contribuiţi la creşterea şi educarea copilului dvs., exact sau poate mai puţin decât o făceaţi dacă rămâneaţi o familie unită.
În privinţa şcolii, la ce vă aşteptaţi? Doreaţi dvs. o altă şcoală? Doreaţi să vă ocupaţi dvs. cu dusul/adusul de la şcoală, sau voiaţi să finanţaţi o şcoală particulară?
Întreb şi eu, fiindcă, fiind în situaţia mamei copilului dvs., am înscris copilul la şcoala care mi-e mai la îndemână d.p.d.v. al serviciului meu, al posibilităţii obţinerii de ajutor din partea părinţilor mei şi ale posibilităţilor mele materiale. Orice altă soluţie presupunea costuri suplimentare de bani şi timp, pe care tatăl copilului nu era dispus să le compenseze.
Dnule utilizator, ca intotdeauna si ca in orice exista o diferenta, chiar mare, intre teorie si practica.
De exemplu mama, la care copilul isi domiciliul, locuieste in alt sector al Bucurestiului sau in alt oras. Cum procedeaza? Va cere acordul. Dvs nu sunteti de acord cu scoala X propusa de dna ci optati ptr scoala Y. Mama argumenteaza ca scoala Y e mai departe decat scoala X, motiv ptr care ea socoteste potrivita scoala X. Cum ramane? Decide cel care duce zilnic copilul de la domicili la scoala, decide instanta sau decide cel care nu duce/aduce copilul zilnic de la/la scoala la domiciliu?
gi-jane, AVLIL l-a sfatuit pe utilizator unde anume sa afle scoala la care e inscris copilul, accesand o adresa de internet. Banuiesc ca a facut-o pana la ora la care eu il intrebam daca este sau nu multumit de alegere, avand in vedere ca aceasta ar trebui sa primeze, fiind vorba despre binele copilului, nu despre orgoliile legate de acord.
Cu certitudine daca interesul e legat strict de scoala la care e copilul, odata ce afli adresa de internet, afli informatia in 15 minute.
againstPAS
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Martonze a scris:
Înscrierea la şcoala primară este opţiunea părintelui la care locuieşte copilul, bineînţeles, cu informarea celuilalt părinte.
Fals. Celalalt parinte nu este informat unde ii este inscris copilul, celalalt parinte isi da acordul, decide. De ce informati gresit userii? Cu ce v-au gresit doamna Martonze?
In primul rand, mie imi pare deplasat ca un parinte sa nu poata decide pentru copilul lui chestiuni esentiale, cum ar fi scoala, casa, ce mananca, sanatatea etc.
Totusi, la fel de deplasat imi apare situatia in care un parinte vrea sa decida pentru copilul lui dar nu are habar ce sa decida, unde verifica deciziile, de unde aduna informatiile. In acest caz, nicio instanta nu anuleaza inscrierea facuta de celalalt.
Sa clarificam, un parinte la care copilul nu locuieste trebuie sa faca ceva efort ca sa afle despre copilul lui in caz ca celalalt parinte nu intelege normalitatea colaborarii.
Adica verifica perioada de inscrieri, merge la scoala de cartier, depune o cerere, face demersuri, cauta profilurile posibile, ofera informatii celuilalt parinte, variante, idei, intra pe sait si verifica unde e copilul etc.
Daca acel parinte, fie el rezident sau nerezident, nu are habar de perioada de inscrieri si unde ce poate verifica, atunci are toate sansele ca celalalt parinte sa isi fi facut treaba singur.
Nu are legatura cu rezidentul sau nerezidentul, are legatura cu cat de informat e un parinte, in timp util si cate demersuri a facut.
Ca sa va clarific mesajul meu anterior pe care poate nu l-am transmis suficient de coerent, va rog sa imi comunicat care parte a sa v-a parut deplasata?
De asemenea, daca imi comunicati care sunt posibilitatile privind scoala pe care le avea mama copilului, va spun unde sa verificati in alte parti inscrierea copilului la scoala, daca pe edu.ro o fi deplasat.
Mentionez ca, cf. legislatiei romane, parintele alege TIPUL de educatie, nu scoala de cartier. La 6 ani neimpliniti asta inseamna, de exemplu, daca se inscrie anul curent sau asteapta sa implineasca 6 ani.
La 6 ani impliniti asta inseamna si daca e scoala privata sau de stat.
Si cam atat, cf. legislatiei. daca gasiti copilul inscris la alta scoala decat cea de cartier, in timp util, nu la 6 luni dupa inscriere, sunt sanse sa puteti modifica acea inscriere. Cu ce scop si rezultat, nu stiu, dar se poate. Ar trebui sa aratati de ce i-ar fi mai bine copilului la scoala de cartier, cat timp ar face pe drum, ce invatatori ar avea, ce tipuri de educatie (in limba engleza, program prelungit, semiinternat, cursuri optionale mai bogate etc.) si cat timp mai este pana la urmatoarea sesiune de inscriere.
Acum, in august, nu mai aveti ce face, doar sa va cautati copilul pe edu.ro si sa va impacati cu ideea. Nici celalalt parinte nu mai are ce sa faca in august, nu e doar despre dv. si discriminarea fata de celalalt parinte. Pur si simplu trebuia sa intrebati in martie, acum nimeni nu mai poate face nimic, doar sa scoateti copilul de la scoala, cu sanse doar daca nu a implinit 6 ani pana la 31 august.
Inclusiv decizia ca minorul să meargă la şcoală privată sau la şcoala de stat depinde de costurile pe care le-am arătat mai sus .Este absurd ca părintele la care nu locuieşte copilul să decidă că cel mai bine este pentru copil să meargă la şcoala din celălalt capăt al oraşului sau, dacă totuşi o face, îi asigură copilului transportul şi celelalte cheltuieli aferente supravegherii copilului.
@againstPAS, este valabil şi pentru dvs. Legea vorbeşte clar despre clar: "tipul de educaţie", ori la clasa pregătitoare, nu prea sunt variante; există opţiunea pentru clasă în limbă maternă (sau paternă, ca să nu facem discriminare) , dacă mama a optat pentru asta, înseamnă că-şi asumă pregătirea copilului în limba respectivă.
În ţările unde se practică domiciliul alternant al copilului, părinţii aleg o şcoală aflată la distanţă aproximativ egală ale domiciliilor faţă de instituţiile de învăţământ, dar, oricum, se orientează să locuiasă în acelaşi cartier.
Mie personal nu-mi poate dicta tatăl copilului să-l duc la şcoala din Berceni, dacă eu locuiesc în Drisdor, iar el plăteşte pensie de intreţinere de 200 lei lunar.